پیام آذری

آخرين مطالب

ائل اوغلی مجاهد مهجور مشروطه مقالات

  بزرگنمايي:

پیام آذری- امروز 19 مهر ماه مصادف با سالروز شهادت حسین خان باغبان از مجاهدان و فرماندهان یکی از جبهه های مهم مبارزاتی مشروطه طلبی مردم تبریز در محله لیلاوا است که تا پای جان از تلاش و مبارزه برای رهایی ملت ایران از یوغ ستم و استبداد دست برنداشت و غریبانه و نجیبانه چشم از جهان فرو بست.

حسین‌خان باغبان در سال 1250 هجری‌ شمسی در سردرود یکی از شهرهای مجاور تبریز متولد شد و در همان سنین جوانی به تبریز آمد و ساکن محله لیلاوا شد؛ شغل باغبانی در باغ حاج میرزا آقا فرشی از تجار و سیاسیون زمان تبریز، او را به حسین خان باغبان در بین اهالی ملقب کرد.

اسناد تاریخی و روایت های مختلف از مبارزات مردم تبریز در مشروطه نشان می دهد که ائل اوغلی پس از ستارخان و باقرخان به دلیل برخورداری از هوش و ذکاوت جنگاوری و شجاعت مثال زدنی، در حقیقت نفر سوم قیام مشروطه بود، اما آنگونه که شایسته و بایسته جایگاه اوست، در نوشته های مختلف بدان پرداخته نشده است.

هر چند همه مجاهدین مشروطه برخاسته از بطن مردم بودند، اما تنها حسین خان باغبان مفتخر به لقب «ائل اوغلو» به معنی فرزند مردم شد که این لقب بیشتر به دلیل مردم داری، کاردانی، شجاعت و مردانگی، منش پهلوانی و انسانی و تواضع بود این مرد همواره مورد احترام رهبران و مجاهدان نهضت به خصوص ستارخان قرار داشت.

سخاوت و جوانمردی ائل اوغلی به حدی بود که گفته می شود حتی دشمنانش نیز در شهادت او گریسته و برایش مجلس ختم گرفته بودند، یکی از شعرای محلی پس از شهادت حسین خان باغبان ابیاتی به این مضمون سروده است که نشان دهنده جایگاه و پایگاه مردمی اوست:

نه قلبینده پول وار، نه شهرت، نه آد ( در دل او نه پولی وجود دارد، نه شهرت و نام)

اوزو ساده باغوان، اونون دردی بیر ائل اولوب ( خودش باغبانی ساده بود اما درد او رنج یک ملت بود)

حسین خان باغبان جدا از لقب ائل اوغلی، مشهور به "حسین غریب" و " لوتی حسین" و "پرچمدار مشروطه"، "لنگر صف مجاهدان" و "آذربایجان غیرتی" بود.

با وجود اینکه گذشت زمان و سپری شدن دهه ها از شهادت او، نام و یادش در جراید و تاریخ نگاری از مشروطه بسیار کمرنگ شده است، اما در همان زمان که مبارزات مشروطه طلبی در تبریز و ایران جریان داشت، آوازه ائل اوغلی در روزنامه های تبریز تیتر اصلی بود.

سبکتکین سالور شاهزاده قاجار و از نویسندگان و روزنامه نگاران مشهور دوره پهلوی، از حسین خان باغبان به عنوان آخرین ماندگاران عیاران نام برده و نوشته است: در آن زمان، بین مجاهدین مردی بود بس نامدار، گردن فراز، شریف، پاکدل و انساندوست ؛ مردی که می توان به جرات او را از بزرگترین قهرمانان تاریخ در مبارزه با استبداد دانست، نه در ایران، بلکه در مقیاس جهانی. مردی عامی، بی سواد و یک باغبان، اما باغبانی که با سرداران بزرگ آزادی برابر است.

وی ادامه می دهد: مردی به نام حسین خان باغبان، او همیشه اسلحه ای به کمر می بست و از مردانی بود که کمک به ضعفاء را وظیفه خود می دانست و از کسانی بود که دلیرانه با فراشان، قاطرچیان و دیگر اشرار حکومت می جنگید.

سالور می نویسد: حسین خان باغبان از چهره های درخشان انقلابیون بود و به جرات می توان گفت پس از ستارخان، او حق بس بزرگی بر آزادی دارد. او دلیری فرزانه و جنگجویی بی نظیر و استوار در جنگ و قول خود بود.

سردیس حسین خان باغبان در محل خانه موزه مشروطه تبریز

حسین خان باغبان در همان روزهای نخستین شروع مبارزات مشروطه طلبی خود را به صف مجاهدان رساند و به دلیل رشادت و مردانگی و نیز قدرت جنگاوری خیلی سریع در جمع فرماندهانی همچون ستارخان، باقرخان و علی مسیو قرار گرفت.

وی همواره به دلیل هوش بالای نظامی گری همیشه ماموریت های حساس را از طرف انجمن و سردار ملی می پذیرفت و نقل است در یکی از جنگ ها او بیشتر از 9 فشنگ نداشت که یکی از مجاهدین به او می گوید: خان با 9 فشنگ به جنگ می روی؟ او جواب می دهد: مگر من بیشتر از 9 نفر را خواهم کشت؟!

نحوه شهادت ائل اوغلی نیز طبق اسناد موجود در جراید آن روزگار از جمله روزنامه انجمن ایالتی آذربایجان و نیز نوشته هایی از محمدباقر ویجویه، سلام الله جاوید و اسماعیل امیرخیزی بسیار حزن انگیز و غریبانه بوده است.

طبق این نوشته ها، شهادت ائل اوغلی روز یکشنبه 19 مهر ماه سال 1287 شمسی مصادف با 15 رمضان سال 1326 قمری اتفاق افتاد.

طبق این نوشته ها، شهادت ائل اوغلی روز یکشنبه 19 مهر ماه سال 1287 شمسی مصادف با 15 رمضان سال 1326 قمری اتفاق افتاد.

شماره 13 روزنامه انجمن درباره شهادت حسین خان باغبان از احتمال دستگیری و سپس شهادت خبر داده است اما در شماره 14 همین روزنامه این خبر تصحیح شده و آمده است: «واقعه موسفه حسین خان مرحوم را همان طوری که در نمره سیزدهم نوشته بودیم، ورود راپورت های اخیره و وقوع پاره ای اخطارات تکذیب کرده و ما را در این نمره به تصحیح آن مجبور می نماید. نقطه ای که در واقعه مذکوره برخلاف واقع نوشته شده است همانا اسارت شهید مرحوم است که بالقطع اتفاق نیفتاده و مرحوم مشارالیه زنده دستگیر نشده است و زخمی که خورده است نه به پای بلکه از کله مردانه خویش خورده و همان دقیقه برافتاده است.»

این روزنامه ادامه می دهد: «بعد از آن، جسد پاک بی روحش را برداشته و برده تقریبا یک ساعت در درب انجمن اسلامیه گذاشته و سپس به همت بعضی ها شبانه در خارج محوطه قبرستان شتربان دفین خاک غفران نموده اند. لیالی احیا چند شب علی الموالی در امیر خیز و خیابان و مسجد انگجی و غیره از طرف سردار ثانیا سالار و اخیرا به همت سایر هم مسلکان غیور خودش مجالس تعزیه برپا بوده مجاهدین محلات دسته به دسته با هیئت نظامی آمده و از غیاب آنچنان مجاهد با غیرت اظهار یاس و الم می نمودند. حضرات اعضای محترم انجمن ایالتی نیز همه شب را با هیئت اجتماعی تشریف داشته و مراتب قدردانی خود را ظاهر می داشتند.»

در روز شهادت حسین خان باغبان و در حالی که برخی از محله‌های تبریز در اختیار مشروطه‌خواهان و برخی در اختیار نیروهای دولتی محمدعلی شاه بود، ستارخان تصمیم گرفت در یک سلسله عملیات گسترده کل شهر تبریز را تصرف کند و بر این اساس نیروهای مجاهد روز 18 مهر محله‌های ششگلان و باغمیشه را تصرف کردند و برای تصرف محله دوچی عزیمت کردند که حسین خان در جریان این درگیری‌ها در میدان نبرد به شهادت رسید.

پیچیده شدن خبر شهادت او موجب حزن و ماتم عمیق مردم تبریز شد، چنانکه اسماعیل امیرخیزی در این باره می نویسد: تصور نمی کنم در تمام شهر کسی از مشروطه خواهان و مردم بی طرف که از مردانگی و پاکدامنی حسین خان اندک اطلاعاتی داشت، پیدا شود که از این قضیه ناگوار متاثر و ملول نگردد. ستارخان فوق العاده از شنیدن این خبر ناگوار متاثر شد و همیشه از وی یاد می کرد و نامش را به احترام می برد.

نقل شده است ائل اوغلی مدت 40 روز قبل از شهادتش از خانه بیرون آمده و دیگر بازنگشته بود و در این مدت حتی در بستر نرم نخفته و حتی فرصت نیافته بود تا فرزند نوزاد خود را که چند روز قبل از مرگش تولد یافته بود، ببیند.



شهادت نابهنگام حسین خان چنان تاثیری روی ستارخان گذاشت که گویند سردار ملی 2 روز از اتاق خود بیرون نیامد.

مجالس بزرگداشت و یادبود وی با شکوه و گستردگی تمام در سراسر تبریز تا چهلم شهادتش برگزار شد و حتی دشمنانش نیز برایش مجالس ختم بر پا کردند.

پیکر این مجاهد راستین و فداکار فراموش شده شبانه در یکی از گورستان محله دوه چی تبریز به خاک سپرده شد که بعدها این آرامستان تخریب شد، اما جسد او توسط تنها فرزند و یادگار وی مرحوم حاج عزیز پورشهید به شهر قم منتقل شده و در آنجا آرامگاه ابدی یافت که متاسفانه این مزار نیز گویا در جریان ساخت خیابانی از بین رفت تا لقب "حسین غریب" بیش از پیش برازنده این شهید راه آزادی میهن شود.

تنها یک روز پس از شهادت ائل اوغلی برابر با 20 مهر ماه سال 1287 شمسی مجاهدان مشروطه خواه تبریز به رهبری ستارخان پس از چهار ماه مبارزه سخت به پیروزی رسیدند.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/614264/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دانشگاهیان پیشرفت‌های کشور را روایت کنند

مصدومیت 4 نفر بر اثر انفجاری گاز شهری در مراغه

گشایش نمایشگاه بین المللی ابزار و یراق آلات ساختمانی در تبریز

استیضاح شهردار ارومیه ناکام ماند

گرامیداشت سالروز استاد مرتضی مطهری و روز معلم در دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه

تغییر چهره بهت آور «کیدامن» سریال یوسف پیامبر بعد 17 سال

تارتار رقابت سهمیه را به تبریز کشاند

حقوق پاکبانان و کارگران شهرداری قبل از پایان هر ماه واریز می‌شود

بازداشت یک مشاور املاک جاعل در اردبیل

افزایش 18 درصدی تولید پتروشیمی ارومیه در 1402

واژگونی تراکتور منجر به فوت کشاورز مهابادی شد

پاشازاده: نکونام در استقلال با صدها مشکل ریز و درشت مواجه بود

گشایش دومین نمایشگاه بین المللی تخصصی ابزار و یراق آلات ساختمانی ایران در تبریز

کاشت بیش از 3 هزار درختچه در بلوار آیت الله خامنه‌ای قزوین

عکس| کاپیتان استقلال در تبریز شکار شد!

سم زدایی کبد با نخوردن این خوراکی پرطرفدار !

واکنش عجیب هاشمی نسب به فحاشی هواداران حریف در تبریز

12 هزار و 663 واحد مسکونی برای نوسازی در آذربایجان‌غربی ثبت شد

30 کیلومتراز محور ترانزیتی خوی به رازی آماده بهره برداری شد

ارامنه معترض به مرزبندی جدید ارمنستان و آذربایجان، بزرگراهی را مسدود کردند

پایان همایش ملی هویت اصلی زنان در آئینه قرآن و حدیث با معرفی مقالات برتر در گرگان

شهردار ارومیه با چهار رأی موافق ابقا شد

ایمن‌سازی دیواره‌های سنگی کانال‌های مستعد ایجاد حادثه در سطح منطقه پنج ارومیه

انتصابات جدید در مناطق یک و چهار همچنین سازمان مدیریت پسماند شهرداری ارومیه

تداوم عملیات خط‌کشی محوری معابر مناطق 5گانه ارومیه

تلاش 3ساعته نجاتگران هلال احمر برای دسترسی به مصدوم ارتفاعات حاج ابراهیم پیرانشهر

پاشازاده: شهریاری اتفاقات خوبی رقم می‌زند

واکنش عجیب هاشمی نسب به فحاشی هواداران حریف در تبریز ؛ اگر طرفداران تراکتور بودند ...

واژگونی یکدستگاه  خودروی ساندرو در محور  ارومیه _ تبریز 2مصدوم برجای گذاشت

پشتوانه‌ عملیات وعده صادق، جامعه علمی ما بود

تصادف 2 موتور سیکلت با پراید 132 در محور ماکو به خوی

در زندگی قرآنی، گمراهی راه ندارد

رفع و آشکارسازی 9 نقطه حادثه خیز در محور‌های مواصلاتی شهرستان ارومیه

جستجوی مغروق مفقودی نازلو چای در روز ششم هم ناکام ماند

معاون سیاسی استانداری فارس مطرح کرد: برنامه و نقشه راه؛ کلید واژه پیشرفت صنعت بیمه

بن کتاب دانشجویان و طلاب چقدر است؟

اردبیل| پای کلاس درس معلمانی که عشق را تفسیر می‌کنند

باخت تیم جوانان زاگرس مهاباد در مرحله دوم مسابقات فوتبال

کلاهبردار سابقه‌دار اشنویه‌ای دستگیر شد

تبیین سرفصل‌های آموزش و پرورش تراز انقلاب/معلمان امیدآفرینی کنند

مورایس از سوال درباره ستاره های سپاهان عصبانی شد و نشست را ترک کرد

ژوزه مورایس نشست خبری را ترک کرد

طالبان خواستار افزایش همکاری‌های تجاری با ازبکستان شد

تفاهم‌نامه جامع فرهنگی تهران - باکو مجدد امضا شود

به همسرم عادت کرده ام، به هیچ عنوان او را دوست ندارم!

همدلی سازمان منطقه آزاد، نهادها و اصناف برای بهبود شرایط کارگران/ امضای تفاهم نامه تنظیم امور کار درجزیره کیش

شستن دست با ماده مشتعل تینر جان مرد کهنسال مهابادی را گرفت

باران گرفت، صدر از چنگ پرسپولیس 10نفره لغزید!

آیین گرامیداشت حاج حسین ندیم پدر شهیدان احمد و اسماعیل ندیم

افتتاح مرکز مشاورزه ازدواج و تحکیم خانواده شهرستان اسکو