پیام آذری

آخرين مطالب

چغندرکاران آذربایجان غربی با برداشت زودهنگام، دست پیش گرفتند اقتصادي

  بزرگنمايي:

آذری آنلاین - چغندرکاران آذربایجان غربی که در ماه های اخیر از مشکلات فروش این محصول به علت کشت مازاد بر میزان تعیین شده از سوی جهاد کشاورزی در سال زراعی جاری ابراز نگرانی می کردند، با برداشت زودهنگام این محصول از مزارع این استان دست پیش گرفتند تا پس بیافتند.
کشت مازاد چغندرقند به میزان 14 تا 16 هزار هکتار طی سال جاری در اراضی زراعی این استان موجب شده بود تا کشاورزان قبل از آغاز فصل برداشت نیز به نگرانی در خصوص فروش این محصول دچار شوند.
سال گذشته میزان تولید این محصول در این استان افزون بر یک میلیون و 700 هزار تن بود که 200 هزار تن آن پس از کش و قوس های فراوان به خارج از استان صادر شد و این در حالی است که سطح زیر کشت ابلاغی برای کشت چغندرقند آذربایجان غربی در سال گذشته 23 هزار هکتار بود که با وجود کشت مازاد از سوی کشاورزان این سطح به 28 هزار هکتار رسید.
امسال نیز بر اساس پیش بینی کارشناسان و محققان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی بیش از 2 میلیون و 400 هزار تن چغندرقند از 38 هزار هکتار از اراضی کشاورزی برداشت می شود.
همه ساله برداشت چغندرقند به ویژه در جنوب آذربایجان غربی در اواخر شهریور انجام می شود اما امسال این برداشت از سوی برخی از کشاورزان زودتر از موعد آغاز شده است تا در فروش دچار مشکل نشوند؛ اقدامی که به عقیده کارشناسان حاصل آن در کاهش کمی و کیفی محصول خودنمایی می کند و برخی از مسئولان آن را تدبیری برای خرید کامل این محصول در سطح استان به شمار می آورند.
کشاورز نمونه کشوری سال 1390 شمسی و اهل مهاباد با بیان مشکلات امسال در خصوص برداشت زودهنگام محصول گفت: برداشت زودهنگام چغندر قند از لحاظ کاهش عملکرد محصول و کاهش عیار چغندرقند به ضرر کشاورزان بوده و آنان را دچار زیان می کند.
سید خالد کریمی افزود: کارخانه های قند برای اینکه بتوانند با ظرفیت کامل و در زمان مورد نیاز کار کرده و محصولات چغندر قند مازاد را نیز بتوانند خریداری کنند، زودتر از موعد خرید این محصول را آغاز کردند.
وی همچنین در خصوص دیرکرد پرداخت بهای فروش چغندرقند به کشاورزان بیان کرد: مطالبه های سال گذشته کشاورزان با تاخیر پرداخت شد و تسویه کامل آن در حدود یکسال طول کشید.
کریمی، پرداخت نشدن به موقع و یکجای مطالبه های چغندرکاران را از مشکلات اصلی کشاورزی این منطقه عنوان کرد.
یک چغندرکار دیگر در جنوب این استان نیز با اشاره به آسیب های برداشت زودهنگام چغندرقند اظهار کرد: کمبود آب در آذربایجان غربی باعث افت عیار این محصول شده است و برداشت زود هنگام این محصول نیز در افت مضاعف عیرا این محصول تاثیرگذار است.
به گفته اسعد سیدی، به طور متوسط هرساله هشت نوبت آبدهی برای چغندرقند لازم است که امسال با توجه به کمبود آب به چهار مرحله آبدهی کاهش یافت.
به گفته وی از هر یک تن چغندرقند، 2 کیلو قند و 20 کیلو تفاله به کشاورزان تعلق می گرفت اما امسال این میزان نیز در هاله ای از ابهام قرار دارد.
چغندرکار دیگری نیز گفت: برداشت زودهنگام محصول خلوص و عیار چغندرقند را پائین می آورد و از طرف دیگر به لحاظ وزنی نیز چغندر به رشد کامل نمی رسد.
سیدامیر کریمی اظهار کرد: بر این اساس هم به لحاظ پرداخت در مقدار عیار چغندرقند که کارخانجات قند بر این اساس هزینه پرداخت می کنند و هم به لحاظ پائین آمدن حجم و وزن تولید این برداشت به نفع کشاورز نیست.
" سعید لاوژه " دیگر کشاورز منطقه نیز با اشاره به کمبود آب اظهار کرد: برای رساندن آب سر مزارع چغندرقند 700 متر لوله کشی کردیم و بر این اساس هزینه رساندن آب کشاورزی بالاتر رفت اما پرداخت بهای محصول کشاورزی نه فقط افزایش نیافت بلکه با حساب سرانگشتی می توان به این نتیجه رسید که سود چندانی عاید کشاورز نمی شود.
وی افزود: برخی از چغندرکاران به علت کمبود آب تنها با چهار تا پنج " آبپاش " این محصول در زمین کشاورزی کشت کردند که باید به این تلاش آنان جایزه داد.
مدیر جهاد کشاورزی مهاباد نیز اظهار کرد: با توجه به کمبود ظرفیت کارخانه های شهرستان و نگهداری چغندرقند در داخل استان امسال برداشت چغندرقند باید زودتر از سال پیش آغاز می شد تا امکان خرید و نگهداری آن فراهم شود.
عبدالرحمان کلیجی افزود: امسال تاکنون حدود پنج هزار و 500 تن چغندرقند از کشاورزان خریداری شده است.
وی با اشاره به افزایش سطح زیرکشت این محصول نسبت به پارسال گفت: دانش فنی کشاورزی و ادوات مکانیزه پیشرفته تر نسبت به سال های پیش، از مرحله کشت تا مرحله برداشت باعث افزایش هشت درصدی سطح عملکرد این محصول در واحد سطح شده است.
وی همچنین یادآور شد: کشاورزانی که با مشکل تامین آب کشاورزی مواجه هستند، می توانند زودتر نسبت به برداشت و تحویل به کارخانجات طرف قرارداد اقدام کنند.
کلیجی قیمت خریداری شده از کشاورزان را بر اساس عیار چغندرقند اعلام کرد و ادامه داد: نرخ مصوب هر کیلو چغندرقند با عیار 16 به قیمت 2 هزار و 975 ریال است.
وی در خصوص دیرکرد در پرداخت مطالبه های کشاورزان نیز گفت: فروش نرفتن محصول تولیدی مانند شکر و پرداخت نشدن یارانه کارخانه های چغندرقند از طرف دولت سبب تاخیر در پرداخت مطالبه های چغندرکاران شده است.
علی دیانتی، مدیر جهاد کشاورزی میاندوآب نیز اظهار کرد: تاکنون هفت هزار تن چغندرقند از چغندرکاران این شهرستان خریداری شده است و برداشت 340 هزار تن چغندرقند در این شهرستان قابل پیش بینی است.
وی میزان سطح زیرکشت چغندرقند را در این شهرستان بیش از پنج هزار و 700 هکتار اعلام کرد و افزود: برداشت زودهنگام محصول به علت خرید محصولات کشاورزان توسط کارخانجات قند است تا تمام محصولات کشاورزان در داخل استان خریداری و به قند تبدیل شود تا کشاورزان و مردم استان نفع کافی را از این موضوع ببرند.
وی با تاکید بر اینکه برداشت این محصول تا اواخر آذر ماه ادامه می یابد، گفت: برداشت زودهنگام محصول از زمین های کشاورزی کیفیت زمین را برای کاشت سال آینده ارتقا می دهد.
به گزارش ایرنا، کارشناسان کشاورزی بر این باورند که با توجه به میانگین برداشت محصول که 62 تن در هکتار است، احتمال افزایش تولید به میزان 700 تا 800 هزار تن چغندرقند در استان دور از انتظار نیست و این میزان تولید پیش بینی شده حدود 600 تا 800 هزار تن بیش از ظرفیت کارخانه های قند موجود در استان است.
متخصصان امر معتقدند افزایش میزان مصرف آب، افزایش طمع واسطه ها برای تصاحب بازار، هرج و مرج در بازار خرید و در نهایت دل نگرانی و استرس ناشی از این موارد برای کشاورزان از مهمترین عواقب افزایش کشت مازاد و خارج از برنامه چغندرقند در سطح استان است.
چغندرقند از محصولات اصلی بخش کشاورزی شهرستان های مهاباد، میاندوآب، شاهین دژ و پیرانشهر است.
اکنون پنج کارخانه قند در آذربایجان غربی فعال است که یک میلیون و 700 هزار تن محصول چغندرقند، معادل 36 درصد تولید این محصول در کشور را فرآوری می کنند که بخش عمده این محصول در جنوب آذربایجان غربی تولید می شود. آذربایجان غربی سالانه 240 هزار تن شکر معادل 36 درصد تولید کشور را استحصال می کند.


لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/12187/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

2 شرط حذف قیمت گذاری دستوری خودرو

قیمتها در بازار خودرو همچنان صعودی؛ تعداد مشتری همچنان نزولی است

زمان دور دوم مزایده خودروهای خارجی اعلام شد

صدرایی: کاهش 20 درصدی قیمت خودرو تنها یک ادعا است/ شرکت‌های خودروسازی تمایلی برای حذف قرعه‌کشی ندارند

برداشتن قیمت‌های دستوری خودرو به 2 شرط

ضرب‌الاجل جدید واردات خودرو

واردات خودرو ظرف دو هفته آینده انجام می‌شود

دبیر انجمن واردکنندگان خودرو: واردات خودرو به این زودی‌ها بعید است

دور دوم مزایده خودروهای خارجی فردا آغاز می‌شود

واردات خودرو با یوآن؟

خبر مهم وزیر صنعت برای بازار خودرو/ مجوز افزایش قیمت خودرو صادر شد؟

منتظر نباشید؛ فعلا خودروهای وارداتی نمی‌آید/ جاده‌سازی برای ورود خودرو‌های چینی؟

عقبگرد خودرویی در خصوصی‌سازی

نتایج مزایده دوم خودروهای خارجی فردا اعلام می‌شود

سخنگوی وزارت صمت: آیین‌نامه واردات خودرو اصلاح و تصویب شد/ ثبت سفارش خودرو، به‌زودی

تمرین آزادسازی قیمت خودرو

60هزار برنده در مقابل 85 میلیون بازنده؟

تولید ولوو موقتا متوقف شد

جاده سرگردانی واردات خودرو

90 هزار خودرو تا پایان سال وارد می‌شود/ خودروهای کره‌ای، ژاپنی و چینی در راه ایران

واردات خودرو رسما کلید خورد

فروش 10 محصول ایران خودرو آغاز شد

آغاز فروش فوری و پیش فروش محصولات ایران خودرو از امروز به مدت 4 روز (+جدول و جزئیات)

یک مسئول: قیمت گندم و برنج سه برابر شد، چرا خودرو گران نشود؟!/ 8 فرمان خودرویی رئیسی که اجرا نشد

بانک مرکزی ارز واردات خودرو را تامین کرد/ ثبت سفارش نخستین خودروهای

واردات خودرو از کدام برندها؟

قیمت تیبا و ساینا 2 برابر می‌شود؟

دبیر انجمن واردکنندگان خودرو: دستورالعمل واردات خودرو به خودرو‌های چینی منتهی خواهد شد

اسامی خودرو‌های در محدوده 10 هزار یورو برای واردات اعلام شد

آغاز فروش فوری محولات سایپا از 11 آبان 1401 (+جزئیات ، قیمت و جدول فروش)

از برندهای اول دنیا چه خودروهایی وارد می‌ شوند؟ | پرونده ورود خودروهای اروپایی بسته شد

ویراژ خودروهای ممنوعه

رانت میلیاردی خودروی دیزلی

اعتراض انجمن واردکنندگان خودرو به رویه واردات

سهم مشتریان عادی از فروش خودروسازان چقدر است؟

واردات خودرو در دست‌انداز مجوزها/ ورود خودروها طی 2 ماه آینده بعید است

پنج تهدید «نسخه دولتی» واردات خودرو | تجربه «مورانو» تکرار می‌شود؟

خودروهای اقتصادی با قیمت میلیاردی!/ اقتصادی‌ها لوکس می‌شوند؟

قیمت خودرو سه‌نرخی می‌شود

واردات خودروهای فرانسوی به ایران ممنوع شد

تحریم واردات خودروی فرانسوی به ایران، بازار خود را با مشکل روبرو می کند؟

تحریم خودروسازان فرانسوی؛ پاس گل وزارت صمت به چینی‌ها

تکلیف وزارت صمت با خودش مشخص نیست

ایرانی‌ها رنگ کدام خودروهای خارجی را نخواهند دید؟

ادامه ریزش برندهای وارداتی خودرو؟

پیشنهاد عجیب یک خودروساز مطرح | به این دلیل اتومبیل نو نخرید!

بخشنامه جدید مالیاتی برای لوکس سواران | نحوه رسیدگی به اعتراض مالکان اعلام شد

آدرس غلط از رانت خودرویی

واردات این 6 خودرو به ایران استارت خورد | جایگزین رنو مشخص شد

عکس| عجیب و باورنکردنی؛ وقتی پراید هم قیمت یک دوچرخه بود!