پیام آذری
فاز اول عملیات کاوش فضاهای دست کند روستای تاریخی گنزق پایان یافت
يکشنبه 29 مهر 1397 - 12:07:51
ایسنا - فرهنگی - اردبیل
پیام آذری -
سرپرست گروه کاوش روستای تاریخی و گردشگری گنزق از توابع شهرستان سرعین از پایان فاز اول عملیات کاوش مجموعه فضاهای دست کند در این روستا خبر داد.
حمید خانعلی دانش آموخته رشته باستان شناسی دانشگاه تربیت مدرس در گفتگوی اختصاصی با ایسنا منطقه اردبیل اظهار کرد: این کاوش از شهریور ماه سالجاری آغازشده و تاکنون سه فضای دست کند مورد کاوش و بررسی قرار گرفته و از آنها داده‌های باستانی و اطلاعات تاریخی خوبی به دست آمده است.
وی این فضاهای دست کند را اثری انسانی دانست و بیان کرد: این محوطه در سه فاز شکل گیری، توسعه و فروپاشی به وجود آمده یعنی در دوره اشکانی و ساسانی شکل اولیه خود را پیدا کرده به مرور در دوره های اسلامی گسترش و در زلزله سال 1375 از بین رفته است. 
خانعلی با بیان اینکه طول برخی از فضاهای دست کند تا 30 متر می رسد، افزود: به مساحت این فضاها در هر دوره بر حسب نیاز افزوده شده است که اطلاعات باستان شناسی به ما نشان می دهد در هر دوره تاریخی انسان‌ها به چه چیزهایی نیاز داشته و چگونه می زیستند. 
این باستان شناس از دیده شدن فضایی که به احتمال کاربری مسجد داشته در کارگاه شماره یک خبر داد و عنوان کرد: این مکان در فضایی مدور به قطر 9 متر و 60 سانتی متر مشهود است که بخش از فضا در جبهه جنوب غربی که احتمال می رود محراب بوده است، وجود دارد. با این وجود برای تکمیل اطلاعات نیاز به کاوش های بیشتری است. 
خانعلی کشف انبارهای زیرزمینی برای نگه داشتن غلات و غیره و اتاقک های دیگر برای نگهداری احشام و غذا را از جمله آثارهای بدست آمده در این مجموعه فضاهای دست کند زیرزمینی برشمرد. 
وی با بیان اینکه برای نورگیری این فضاهای دست کند از سقف و در برخی قسمت ها از " پیه سوز" استفاده می شد، اظهار کرد: در داخل این فضاها پاشنه های در مشهود است که نشان می دهد ساکنین آن برای جداسازی اتاق هایش از در استفاده می کردند. 
خانعلی بیان کرد: اطلاعات بدست آمده از این فضاها از روی یافته‌هایی بود که از دل خاک بدست آمده‌اند و به دلیل اینکه تا دوره متاخر مورد استفاده مردم روستا به عنوان طویله و انباری بوده اشیاء خاصی بدست نیامده، تنها 6 ترانشه به ابعاد 5 در 5 کاوش شده که احتمال می رود سکونت در اینجا دائمی بوده است. 
این محقق و باستان شناس به حفاظت و مرمت این مجموعه تاریخی و منحصر بفرد اشاره کرد و افزود: برای حفظ فضاهای داخلی این روستای تاریخی مشکلی نداریم ولی در ورودی این فضاها احتمال ریزش قطعی است و ما در حین کاوش با هدف توسعه پایدار سایت های میراث فرهنگی کار مرمت و بازسازی را نیز انجام می دهیم تا در آینده این مکان کاملا احیا شده و از جاذبه گردشگری خوبی بهره مند شود. 
سرپرست گروه کاوش روستای تاریخی گنزق تاکید کرد: به کار بردن نام غارهای زیرزمینی کنزق برای این مکان تاریخی صحیح نیست و عنوان مجموعه فضاهای دست کند " کهنه گنزق" درست می باشد که برگرفته از نام روستایی است که در زلزله فرو پاشید و اکنون مردم آن در نزدیکی اش در روستای جدید با همین نام ساکن هستند.
انتهای پیام

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/96995/فاز-اول-عملیات-کاوش-فضاهای-دست-کند-روستای-تاریخی-گنزق--پایان-یافت
بستن   چاپ