پیام آذری
گئنه گتدیم گوزومون یاشینی بازاره حسین
سه شنبه 27 شهریور 1397 - 7:50:31 AM
ایسنا
پیام آذری- در حالی که بیش از 1400 سال از واقعه خونبار کربلا می‌گذرد هنوز هم شور و دلدادگی به امام حسین علیه‌السلام در دل ملت موج می‌زند و مردم دارالارشاد اردبیل بر سر و سینه زنان کوچه و بازار را در عشق و دلدادگی حسین طی می‌کنند.

دلدادگی به حسین و 72 یار با وفای ایشان که در صحرای تفتیده کربلا جان در طبق اخلاص گذاشته و بر پای یار ریختند در رگ‌های مردم دارالامان اردبیل چون خونی تازه غلیان می‌کند و همه ساله این شور و شعور حسینی با قداست بیشتر در جای جای استان اردبیل خود را نشان می‌دهد.

با نواخته شدن بانگ محرم در کوچه و شهر اردبیل مردم این شهر طبق یک سنت دیرین و آئین آبا و اجدادی با حضور در کوچه و بازار و میادین بزرگ شهر به مدت 6 روز و با دسته‌جات منظم عزاداری به خیابان‌ها آمده و با عزاداری سنتی که مختص شهر اردبیل است ارادت خود را به امام حسین و خاندان پاک عصمت و طهارت نشان می‌دهند.

مردم عزادارر با طی خیابان‌ها و مسیرهای عزاداری با سر دادن شعارهای در قالب و مضمون عزای حسینی سینه و زنجیرزنان به راه افتاده و با توقف در بازار تاریخی اردبیل به نام‌های قزل‌چی بازار (بازار طلافروشان) و اوستی اورتولولی بازار(بازار سنتی اردبیل) هر کدام از دسته‌ها به ترتیب در این مکان‌ها نوحه‌خوانی کرده و مردم با استماع مصایب امام حسین و یاران خونین بال ایشان در صحرای کربلا به یاد تشنه‌کامان قتیل گریه ماتم سر می‌دهند.

شهر اردبیل ازدیرباز با تقسیم‌ به محلات ششگانه در برگزاری این آئین بزرگ و باشکوه اقدام کرده و در بحث برگزاری مراسم عزاداری ماه محرم حسینی به ویژه عصر صفویه تاکنون نیز محلات ششگانه مسئولیت‌های برنامه ‌یزی، نظارت و اجرا در عزاداری حضرت امام حسین را بر عهده داشته‌اند.

این محلات شامل محله طوی، گازران، سرچشمه، اوچدکان، پیرعبدالملک و عالی قاپو بودند که ابتدا محله گازران و شعبات تابعه، در روز دوم محله سرچشمه، روز سوم محله عالی‌قاپو، روز چهار محله پیرعبدالملک روز ششم محله اوچدکان و در نهایت روز آخر نیز محله طوی با حضور در کوچه و بازار نسبت به عزاداری سنتی اقدام می‌کنند.

این دسته‌های عزاداری غالبا در مسیر عزاداری اقدام به خواندن شعارهایی در وصف امام حسین و عزای آن حضرت می‌کنند و با توقف در مسیرهای عزاداری بر سر و سینه‌زنان فریاد می‌زنند: گینه گتدیک گوزومون یاشینی بازاره حسین/ ساتیرام سن کیمی بیر خیبره خریداره حسین/ باشیمون اوستونه گل قبریمین اول گئجه‌سی/ سنی ورووک قسم قولسوز علمداره حسین/

با این مضمون که: یا حسین دوباره اشک غم و اندوهم را به بازار آوردم و من مشتاق خریدار خبره‌ای چون تو هستم/ تو را قسم می‌دهیم به دست بریده عباس(ع) علمدار دشت کربلا شب اول قبر بر بالین ما حاضر شو.

معمولا در مسیر دسته‌حات عزاداری در اردبیل بانوان نیز حضور یافته و با لبیک به بانوی غمدیده کربلا زینب کبری با آن حضرت در فراق از دست دادن برادر شیرمردش ابوالفضل‌العباس اشک ماتم می‌ریزند.

این مراسم که از ابتدای صبح در اردبیل آغاز شده و تا پایان شب نیز ادامه دارد در نوبت اول با نزدیک شدن به اذان ظهر مردم با تجمع در حیاط مسجد بزرگ اوچدکان سینه‌ و زنجیرزنی کرده و با زمزمه اشعار و شاه‌بیت‌هایی همچون: ای السیز ایاقسیزلار الیندن دوتان الله/ بیکس آتاسیز قزلار الیندن دوتان الله/خوار اولدی منیم آخر عمریم ازلیمدن/ سس وئرمدی عمم سسیمه سن دوت الیمدن/دل به دل غم دختر سه ساله حسین(ع) داده و بعد از اقامه عزا خود را برای پذیرایی ناهار که اغلب به صورت احسانات تدارک دیده شده است آماده می‌کنند.

با اقامه نماز جماعت در مساجد بزرگ شهر اردبیل در 6 روز عزاداری در کوچه و بازار مردم حسینی اردبیل ارادت خود را به امام حسین (ع) و علمدار رشید وی عباس(ع) نشان داده و خود را برای ورود به تاسوعا و عاشورای حسینی آماده می‌کنند.

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/89997/گئنه-گتدیم-گوزومون-یاشینی-بازاره-حسین
بستن   چاپ