پیام آذری
تحويل 14 ميليون هکتار منابع طبيعي به جوامع محلي در طرح حفاظت مشارکتي
پنجشنبه 5 مرداد 1396 - 8:33:11 AM
ايرنا
آذري انلاين- مسعود منصور در حاشيه برگزاري دومين کارگاه آموزشي معاونان حفاظت و امور اراضي سراسر کشور افزود: در آغاز اجراي اين طرح در سال 94 پنج ميليون هکتار منابع طبيعي و در سال 95 با رشد اين ميزان 12 ميليون هکتار منابع طبيعي به اين جوامع و بهره برداران محول شد.
وي با بيان اينکه با اجراي اين شيوه هم از منابع طبيعي و هم منافع بهره برداران حفظ مي شود، يادآوري کرد: براساس برآوردها هر خانوار ساکن جنگل ها و مجاور آن ها که سوخت دايم ندارند، سالانه مجبور مي شوند بين 5 تا 8 اصله درخت را براي تامين سوخت قطع کنند که اين ميزان وقتي به چند هزار خانوار ضرب شود، رقم قابل توجهي مي شود.
معاون حفاظت و امور اراضي سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري کشور اظهار کرد: در 2 سال اخير در اجراي اين طرح و براي جلوگيري از قطع درختان براي حدود 8 هزار خانوار آبگرمکن و اجاق هاي خورشيدي و منبع انرژي هاي نو تهيه و در اختيار آن ها قرار داده شده تا در آينده سوخت دايم آن ها از سوي وزارت نفت تامين شود.
منصور، ادامه داد: يکي از رويکردها براي حفاظت از عرصه هاي منابع طبيعي جلب مشارکت مردم در اين زمينه و اجراي اين طرح است تا از تخريب، تصرف و حريق جلوگيري و با آفات و بيماري ها در اين عرصه ها مبارزه شود.
وي با اشاره به اقدام هاي انگيزشي از جمله تامين منابع اعتباري لازم براي ارايه مشاوره هاي فني، تامين نهال و تامين انرژي هاي نو براي جوامع محلي و بهره برداران در اين طرح، گفت: با تداوم برداشت ها و تخريب ها، جنگل به تدريج از بين مي رود و اکوسيستم منطقه به خطر مي افتد.
معاون حفاظت و امور اراضي سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري کشور با بيان اينکه موضوع منابع طبيعي هم مثل موضوع درمان بوده و پيشگيري مقدم بر درمان است، يادآوري کرد: برخي مواقع وقتي تخريبي در منابع طبيعي روي مي دهد ديگر يا قابل جبران نيست يا جبران آن صدها سال طول مي کشد.
منصور، با بيان اينکه وضعيت اراضي ملي بايد زودتر تعيين تکليف و کاداستر آن ها تهيه شود، اظهار کرد: از سال 94 تا کنون براي 27 ميليون هکتار از اراضي ملي سند تک برگي کاداستر تهيه و در سامانه ثبت اسناد جانمايي شده است.
وي با اشاره به رفع تداخلات در اراضي ملي گفت: از سال 95 تا سه ماهه اول امسال حدود 300 هزار هکتار رفع تداخل ها شده و در اين اقدام علاوه بر اينکه بايد مالکيت دولت تثبيت شود در کنار آن اگر تداخل هايي در اين اراضي وجود داشت بايد احقاق حق شده و حقي از انفال يا حق مردم پايمال نشود.
معاون حفاظت و امور اراضي سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري کشور با بيان اينکه سواحل کشور در حوزه خليج فارس، درياي عمان، خزر و درياچه اروميه مشمول قانون اراضي مستثنيات سال 54 بوده و قانون تکليف کرده که بايد حرايم آن ها مشخص، پياده و علامت گذاري و سند کاداستر آن ها تهيه شود، گفت: در 2 سال اخير نحوه تعيين حريم، فرمت تشخيص اراضي مستثنيات شروع شده و تهيه سند کاداستر اين اراضي در اولويت قرار گرفته است.
منصور افزود: در اين مدت براي صدها هزار هکتار از اراضي نواحي ساحلي درياچه اروميه سند کاداستر تهيه و پيش نويس آئين نامه نحوه بهره برداري آن نيز با کمک ثبت اسناد و دادستاني کل کشور تهيه و تقديم دولت شده که اکنون در کميسيون زيربنايي دولت تحت رسيدگي است.
وي خواستار سرعت بخشي در تصويب اين آيين نامه و ابلاغ آن براي روشن شدن نحوه بهره برداري از آن و از بين بردن امکان سوء استفاده از آن شد.
معاون حفاظت و امور اراضي سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري کشور با اشاره به حجم استعلام ها از جمله براي نقل و انتقال و ارايه تسهيلات به متقاضيان از اين سازمان گفت: واحدهاي شهرستاني سالانه به طور متوسط به 700 هزار تا يک ميليون استعلام پاسخ مي دهند که اگر آن ها در قالب يک سامانه الکترونيکي سامان دهي شود علاوه بر سرعت بخشي در روند کار موجب کاهش مراجعات مردم و جلوگيري از اتلاف وقت آنان مي شود.
مسعود منصور ادامه داد: از امسال اين سازمان با دفاتر پيشخوان دولت تفاهم نامه اي امضا کرده تا انجام و پاسخ اين استعلام ها از طريق اين دفاتر انجام شود و ديگر نيازي به مراجعه مستقيم مردم به واحدهاي منابع طبيعي نباشد و اين کار در 11 استان کشور به صورت پايلوت( نمونه) اجرا مي شود که اميد است اين طرح تا پايان سال به همه کشور توسعه يابد.
وي گفت: هم اکنون بيش از 83 درصد از اراضي کشور در حوزه ماموريت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري بوده و حدود 14 ميليون هکتار از اين عرصه را جنگل ها، بيش از 80 ميليون هکتار مراتع و بيش از 30 ميليون هکتار نيز اراضي واجد تعريف اراضي بياباني تشکيل مي دهد.
منصور افزود: در اراضي واجد تعريف اراضي بياباني بايد طرح هاي احيا و بازسازي انجام و بيابان زدايي شود و از توسعه مراتع کشور به سمت فقر و بياباني، جلوگيري شود.
دومين کارگاه آموزشي معاونان حفاظت و امور اراضي ادارات کل منابع طبيعي و آبخيزداري سراسر کشور به مدت 2 روز از امروز تا 5 مرداد در تبريز برگزار مي شود.

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/7342/تحويل-14-ميليون-هکتار-منابع-طبيعي-به-جوامع-محلي-در-طرح-حفاظت-مشارکتي
بستن   چاپ