پیام آذری
زیبایی‌های بناب را بیشتر بشناسیم
دوشنبه 25 تیر 1397 - 9:03:51 AM
ایسنا
پیام آذری - شهرستان بناب در آذربایجان شرقی با آثار تاریخی و فرهنگی مختلف، مناظر طبیعی، غذاهای خاص همچون کباب بناب، مراسم و آیین های بومی، امروزه قدم های بزرگ و موثری برای توسعه گردشگری در منطقه خود بر می ‎دارد و در تلاش است که گردشگران و سرمایه گذاران این حوزه را به سمت شهرستان بناب جذب کند. 
  تور اینفو شهرستان بناب با حضور فعالان، اساتید و دانشجویان و راهنمایان گردشگری به همت تیم بناب 2018، موسسه پویندگان دانش پژوه و با همکاری شهرداری، شورای شهر، فرمانداری بناب و معاونت فرهنگی و امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان برگزار شد. 
برنامه یک روزه این تور شامل جلسه معارفه پتانسیل ‎ های گردشگری شهرستان، بازدید از برج کبوتر، بازار مسگران، مسجد جامع مهر آباد، موزه صفوی و روستای صخره‌ای سور بود. 
شهرستان بناب در 120 کیلومتری جنوب غربی آذربایجان شرقی در کنار رودخانه صوفی چای و در دامنه جنوبی کوه سهند واقع شده است. 
همراه ما باشید تا گشتی یک روزه در این منطقه زیبا بزنیم. 
ایستگاه اول: جلسه معارفه پتانسیل های گردشگری شهرستان
طبق برنامه تور ابتدا برای آشنایی با پتانسیل های گردشگری شهرستان بناب جلسه‌ای تشکیل می‌شود. از صحبت‌های مسئولان حاضر در جلسه این چنین برداشت می‌شود که توسعه گردشگری را در بناب، راه حلی اساسی برای اشتغال ‎ زایی و توسعه اقتصادی می ‎ دانند. 
ضیاء الله اعزازی، نماینده مردم بناب در مجلس شورای اسلامی در ابتدای جلسه از حضور فعالان گردشگری در بناب اظهار خرسندی می‌ ‎ کند و می گوید: اتکا صرف به دولت برای توسعه گردشگری درست نیست، بلکه شما فعالان گردشگری با همت و تجربه خود می‌توانید با جذب سرمایه و معرفی جاذبه‎های گردشگری، زمینه توسعه گردشگری را فراهم کنید و معتقدم که در مرحله ی اول، باید خودمان در مورد پتانسیل های گردشگری منطقه محل سکونتمان اطلاعات بیشتری داشته باشیم تا در مراحل بعدی این سرمایه‌های عظیم و گران‎بها را به دیگران معرفی کنیم . 
معاون فرماندار بناب معتقد است که به دلیل نزدیکی شهرستان بناب به دریاچه ارومیه، آثار شروع خشکی دریاچه ارومیه و خشک ‎ سالی در شهرستان بناب قابل درک است و از این رو تغییر معیشت مردم به سمت فعالیت ‎ های صنعتی و خدماتی از جمله گردشگری در برنامه ‎ ها ‎ ی این منطقه لحاظ شده است. 
امین رفیعی همچنین از طرح راه ‎ اندازی پژوهشگاه صفویه شناسی بناب در صورت حمایت سایر دستگاه‌ها و نهادهای مربوطه در آینده نزدیک خبر می‎دهد که خبر خوشی برای دوستداران تاریخ و گردشگران است. 
معاون فرهنگی و امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان نیز در این جلسه با اشاره به اهمیت سمن‎های گردشگری در توسعه این صنعت، بیان می کند: مشارکت تشکل‌های مردم نهاد و البته توانمندسازی آنان نقش مهمی در صنعت گردشگری دارد. 
امیر تقی زاده یاد آور می‎شود: در این راستا فعالان گردشگری با عضویت در شبکه ملی گردشگری سمن‌های جوانان می‌توانند فعالیت‌های ارزنده‌ای را داشته باشند. 
ایستگاه دوم: برج کبوتر
بعد از جلسه معارفه، راهی کشف زیبایی‌های بناب می‌شویم. بیشتر همسفرانم با نگاه‌های هوشمندانه به شهر مطالبی را یادداشت می‌کنند تا سرفرصت آن‌ها را به گوش مسئولان برسانند. گروه ما را به سمت باغ‌های سرسبز راهنمایی می‌کنند و از دور بنایی بلند پر از کبوتر در میان این سرسبزی دیده می‌شود.
این کبوترخانه به شکل مکعب مستطیل ساخته شده است و کود کبوترها در این محل برای استفاده کشاورزان در تولید محصولات ارگانیک جمع آوری می‌شود. بنای کبوترخانه ‎ ها اغلب 3یا 4 متر اولیه دیوار چینه بود و بقیه را باخشت درست می‌کردند و به خاطر وجود کبوترخانه و کودهای طبیعی، دو نوبت محصول برداشت می‌کردند. 
ایستگاه سوم: بازار مسگران
ایستگاه بعدی ما بازار مسگران است. در مسیر مغازه ‎ های کوچک چاقو سازی از صنایع دستی بناب به چشم می ‎ خورد که دسته ‎‌ی برخی از چاقوها از استخوان حیوانات تهیه شده است. 
در ادامه مسیر بازار مسگران دیده می شود. مسگران بناب زمانی تا شهرهای دوردست در سایر استان ‎ ها ظروف مسی صادر می ‎ کردند و کیفیت قلمزنی این منطقه بسیار بالا بود. حتی بین مسگران بومی در این شهر زبان مخصوص مسگری رایج بود که وقتی صحبت می ‎ کردند، کسی مفهوم آن را متوجه نمی‎‎ شد. 
مغازه کوچکی در ابتدای بازار وجود دارد که گفته می ‎ شود صاحب آن، زبان مسگری را می ‎ داند. مرد کهن ‎ سالی بر روی صندلی خود نشسته و مشغول کار است. همسفرانمان از او درباره زبان مسگری می ‎ پرسند و او پاسخ می ‎ دهد که بیشتر کلمات به دلیل این ‎ که از آن ‎ ها استفاده نکرده، از خاطرش فراموش شده است و چندین کلمه مسگری آن دوران را برایمان می ‎ گوید. افسوس که به مرور زمان زبان مسگری و دیگر زبان‌های مردم دوران گذشته از ذهن ها در حال فراموشی است. 
ایستگاه چهارم: مسجد مهرآباد
کم کم به زمان اذان ظهر نزدیک می‌شویم و راننده ما را در مقابل مسجد تاریخی مهرآباد پیاده می‌کند. قدمت این مسجد به دوره صفویه، زمان شاه طهماسب صفوی در سال 951 هجری قمری برمی ‎ گردد و به شماره ثبت 789 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. 
در این مسجد 36 ستون چوبی با سرستون ‎ های مقرنس کاری شده و منقوش وجود دارد و به دلیل کاری که بر روی آن ‎ ها شده و هنری که در خلقشان به کار رفته دارای اهمیت هستند و در میان آثار معماری چوبی ایران جایگاه بلند دارند. 
مسجد بناب در بازسازی و بنیان مجدد در قرن دهم هجری با اسلوبی از ترکیب استقرار ستون ‎ های چوبی و مقرنس کاری و لمبه کاری ‎ ها به صورت فعلی شکل گرفته و سپس همین سبک معماری ستوندار چوبی تاثیر مستقیم خود را بر روی عمارت چهل ستون اصفهان و سبکی با شکوه تر در بناهای رسمی شاهان بر جای نهاده است. 
ایستگاه خوشمزه پنجم: کباب بناب
ایستگاه بعدی ما بناب کبابی‎های شهر است. نوعی کباب کوبیده منسوب به شهر بناب است که بر اساس گفته مورخان، قدمتی حدود 77 ساله دارد و به عنوان اثر ناملموس فرهنگی به ثبت رسیده است. کباب بناب از گوشت تازه و چربیدار گوسفند، در اندازه‌ای بزرگ‌تر از کباب کوبیده معمولی تهیه می‎ شود و در سال جاری جشنواره بین المللی کباب بناب از 6 لغایت 9 شهریور هم زمان با عید سعید غدیر در پارک ملت بناب برگزار می ‎شود. 
ای کاش شیوه‎‎ی تهیه این کباب خوشمزه را از همان مراحل اولیه خرید مواد لازم تا مراحل نهایی پخت و سرو در قالب تور گردشگری غذا به گردشگران آموزش دهند و از این راه هم برای جوانان منطقه و راهنمایان آن اشتغالزایی شود. 
که البته هم زمان با این جشنواره، آیین باستانی و مذهبی «پولکه بایرامی» نیز برای گردشگران و شرکت کنندگان تدارک دیده شده است. این مراسم باستانی ریشه در آیین مهری دارد و اوج شکوهش عصر صفوی است. 
هم چنین به دلیل استفاده زیاد مردم از دوچرخه در بناب، این شهر به شهر دوچرخه شهرت یافته است و در سال جاری بیستمین دوره همایش «بناب شهر دوچرخه» در مهر ماه پذیرای علاقمندان و گردشگران است. 
ایستگاه ششم:موزه صفوی
در ادامه سری به موزه صفوی بناب می‌زنیم. این موزه در محل خانه سیف العلماء در محله گزاوشت در خیابان شهید بهشتی (خیابان دریا) واقع است. این بنا متعلق به شیخ علی قاضی در دو طبقه با نمایی آجری رو به جنوب با چوب، آجر و خشت ساخته شده است. 
در این موزه اشیاء و آثار دوره صفوی از قبیل سکه تمام سلطان های دوره صفویه، تصاویری از شاهنامه طهماسبی،قطعات خوشنویسی استادان دوره صفویه، ظروف مسی و آثاری از شهرستان بناب نگهداری می ‎شود. 
ایستگاه هفتم و قسمت مهم سفر: روستای صخره‎ای سور
بخش پایانی و البته جذاب تور یک روزه ما، سفر به روستای صخره‌ای سور و غارهای خنک آن است. 
در مسیر روستای سور، روستای پلکانی توتاخانه به چشم می ‎ خورد که در اراضی و دامنه کوهستان ‎ های اطراف آن انواع گیاهان و رستنی‎ها از جمله آویشن، پونه، غازایاقی، شنگ، تره کوهی و گون رشد می ‎ کند و در میانه مسیر، محلی آرام و سنتی برای استراحت و تعامل هرچه بیشتر با طبیعت است. 
بعد از مدت‌ها انتظار و تحمل گرما، تابلوی روستای سور دیده می ‎ شود و اهالی روستا با دیدن اتوبوس به سمتمان می‌آیند. موقع ورود به این روستا با استقبال گرم و صمیمی روستا روبه رو می شویم که ضمن خوش آمد گویی، محصولات باغی، لبنی و صنایع دستی خود را عرضه می‌کنند.
روستای سور بناب در دره ‎ ای قرار گرفته است که رودخانه ‎ ای در وسط روستا، آن را به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم کرده است. نکته جالب توجه در این روستا، معماری صخره ‎ ای در زیر زمین و زیر خانه ‎ های روستایی کنونی است که غارهای آن نیاز به پاکسازی و ساماندهی دارد. این روستا در حدود 25 کیلومتری شهر سراب قرار دارد و جاده دسترسی پر پیچ و خم آن در حال ساماندهی است. 
چند خانم سالخورده با حنا بر روی انگشتان خود و لباس محلی روستا در جلوی سکوی خانه ‎ ای نشسته ‎ اند و پشم‌ها را به خامه قالی برای بافت قالی، فرش، گلیم، لباس‌های پشمی و ... تبدیل می‌کند. آن ‎ ها می گویند که متاسفانه دیگر جوانان روستا علاقه ‎ ای به یاد گرفتن این گونه کارهای دستی و سنتی ندارند و معتقدند که دیگر این محصولات از مد افتاده است و خریداری ندارد! 
در قسمتی از این غارها محصولات لبنی از قبیل پنیر، دوغ و ماست محلی نگهداری می ‎ شود و برخی از غارها هم به عنوان انبار علوفه استفاده می ‎ کنند. با خود فکر می‌کنم که چه سرمایه‌های ارزشمندی در دل این روستا نهفته است که می‌تواند آینده جوانان روستا را متحول کند. 
مسئله ای که اهالی روستا امروزه با آن مواجه هستند، این است که آنان در مورد مالکیت این غارهای اسرار آمیز در زیر خانه های خود احساس نگرانی دارند و فکر می ‎ کنند که بعد از پاکسازی ممکن است نهادهای مختلف در مورد آن ‎ ها ادعای مالکیت کنند که البته به نظرم آموزش روستاییان و نهادهای مربوطه، برقراری ارتباط مداوم و دوطرفه میان آن دو و قانون گذاری درست می ‎ تواند بسیاری از این گونه مسائل را حل کند و روستاییان را برای حفاظت از غارها و جذب گردشگران برای توسعه اقتصاد محلی ترغیب کند. 
چقدر خوب می‎شود که این غارها به اقامتگاه‎ها و هتل‎های صخره‎ای تبدیل شوند و با محصولات و غذاهای محلی روستا از گردشگران پذیرایی شود. 
کم کم موقع غروب فرا می‌رسد و ما راهی تبریز می‎شویم. 
به دلیل فرصت کم یک روزه امکان بازدید از تمام جاذبه ‎ های منطقه فراهم نشد ولی ذکر اسامی هریک از این آثار ملموس و ناملموس فرهنگی خالی از لطف نیست. 
پل پنج چشمه، مسجد جامع میدان (گزاوشت)، مسجد اسماعیل بیگ، مسجد زرگران، تالاب قره قشلاق، قره تپه، سپیگان، قبرستان روستای زوارق، سیجان تپه سی، قزلار قلعه‌سی، حمام حاج فتح الله، موزه مردم شناسی (حمام مهر آباد)، مسجد کبود، کبورتر خانه‌های بناب (امیرفرهنگی و ددخان) و سد دوش ازجمله جاذبه‎های تاریخی، فرهنگی و گردشگری شهرستان بناب به شمار می‌آید. 
هم چنین از رشته‎های صنایع دستی شهرستان می‎توان از مسگری، قالی بافی، گلیم بافی، جاجیم بافی، بافتنی‎های سنتی، چلنگری و چاقو سازی، نقاشی شیشه و آبگینه، تولیدات چرم دست دوز، قلم زنی، حکاکی روی فلز و منبت چوب نام برد. 
در سفرتان به بناب خرید از سوغاتی‎های آن هم‌چون دوشاب، حلوای سفید (آق حلوا)، عرقیات سنتی، کشمش و فخری، محصولات لبنی با کیفیت، چاقوی بناب و فرش های دست باف تمام پشمی و نمد بافی را فراموش نکنید. 
 
 
 


http://www.Azari-Online.ir/fa/News/62483/زیبایی‌های-بناب-را-بیشتر-بشناسیم
بستن   چاپ