پیام آذری
سلماس؛ شهرستانی با 63اثر تاریخی ثبت شده ملی اما فاقد اداره میراث فرهنگی!
سه شنبه 5 تیر 1397 - 10:12:56 AM
ایسنا
آذری آنلاین -
سلماس شهرستانی در آذربایجان غربی، با دارا بودن بیش از 200 هزارنفر جمعیت و 63 اثر تاریخی ثبت شده ملی، هنوز که هنوز است فاقد اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است.
  دیرینگی و قدمت سلماس به دوران اورارتور، هزاره پیش از میلاد باز می‌گردد و این شهر بر اساس مستندات تاریخی پایتخت دوم حکومت اورارتورییان بود .
مطالعات باستان ‌شناسان از تپه‌های اطراف سلماس، قدمت آن را در حدود9 هزار سال قبل یعنی 7هزار سال قبل از میلاد را تخمین می ‌زند و براین اساس نخستین قوم در سلماس اقوام سومری بودند و بعدها در هزاره اول قبل از میلاد در زمان حکومت اوراتورها در سایه اقدامات آنان در این منطقه شهر اولهو به وجود آمد.
سلماس با داشتن 63 اثر تاریخی و جاذبه گردشگری ثبت شده ملی از شهرستانهای تاریخی و غنی آذربایجان غربی به لحاظ گردشگری است و از جمله این آثار و جاذبه های گردشگری می توان به حمام شیخ، قلعه کوراوغلو هدر، امامزاده کهنه شهر، امامزاده برگشاد، آبشار خورخورا، آبشار تمر، کلیسای هفتوان، کلیسای خسروا، کلیسای آخته خانه، قلعه چهریق، قلعه قارنی‌یاریق واقع در روستای آجواج، دره زولا چای، تالاب چیچک، تالاب آق زیارت، دره تمر، آب گرم ایسی‌سو، سنگ نگاره خان‌تختی، تپه اهرنجان که قدمت 9هزار ساله دارد و نیز تپه مغانجوق اشاره کرد.
علی رغم وجود این ظرفیت غنی شهرستان در بحث گردشگری و آثار تاریخی و جاذبه های گردشگری، این شهرستان پس از گذشت قریب به 40سال از پیروزی انقلاب اسلامی، هنوز فاقد اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است و صرفا دفتر نمایندگی این ارگان در شهرستان آن هم در حمام شیخ این شهرستان مستقر شده است.
عدم وجود اداره ای بنام میراث فرهنگی در شهرستان سلماس سبب شده است تا آنطور که باید به جاذبه های گردشگری و آثار تاریخی شهرستان رسیدگی نشود که به مرور زمان موجت تخریب و حتی تجاوز به حریم این آثار تاریخی شده است.
معصوم حسنی مدیر دفتر نمایندگی اداره میراث فرهنگی و گردشگری در شهرستان سلماس در این خصوص گفت: شهرستان سلماس دارای 63 اثر تاریخی و گردشگری ثبت شده ملی است و 7 اثر تاریخی جدید نیز به تازگی در دست اقدام برای ثبت در فهرست ملی آثار تاریخی کشور است.
حسنی درخصوص نحوه اعطای امتیاز اداره میراث فرهنگی به شهرستان افزود: هر سازمان و ارگانی برای ارتقای سیستم اداری و سطح مدیریتی خود در شهرستان ها دارای دستورالعملهای امتیازبندی مخصوص به خود است و سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری نیز از این قاعده مستثنا نیست.
وی تصریح کرد: برابر جدول های امتیازبندی سازمان، با تلاشهای صورت گرفته و امکانات گردشگری ایجادشده در شهرستان از جمله هتل و بهبود راه های دسترسی به آثار تاریخی و ایجاد دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری، امتیاز شهرستان سلماس به 83 رسیده است ولی برای اختصاص اداره میراث فرهنگی به این شهرستان باید امتیاز آن به بالاتر از 90 برسد.
حسنی خاطرنشان کرد: نزدیک ترین راه برای کسب این حدنصاب امتیاز جهت تاسیس اداره میراث فرهنگی در سلماس، ایجاد یک موزه در این شهرستان است و با توجه به بررسی ها و شناسایی ظرفیت های سلماس ، این شهرستان پتانسیل بالقوه ای برای احداث موزه سنگ های قدیمی و ارزشمند و تاریخی دارد.
وی تصریح کرد: شهرستان سلماس مملوء از سنگ های تاریخی و مجسمه های سنگی است که میتوان از این ظرفیت همچون سنگ قبرهای 100 ساله و وجود مجسمه های باقدمت از حیوانات و ... برای احداث موزه در این شهرستان استفاده کرد.
مدیر دفتر نمایندگی اداره میراث فرهنگی و گردشگری در شهرستان سلماس خاطرنشان کرد: بالطبع با تاسیس اداره میراث فرهنگی در سلماس، رسیدگی به امورات مختلف ارباب رجوع با راحتی انجام خواهد گرفت و نیاز به مراجعه به شهرستان های همجوار جهت انجام کارهای کارشناسی روی آثار تاریخی نخواهد بود و از طرفی موجب ارتقای قابل توجه امکانات و سطح حفاظتی از آثار تاریخی و گردشگری این شهرستان خواهد شد.
وی افزود: در صورت ایجاد اداره میراث فرهنگی در سلماس قادر خواهیم بود امکانات و تسهیلات لازم برای حمایت هرچه بیشتر از صنایع دستی شهرستان و رونق بخشیدن به بازارهای فروش این صنایع در ایام و فصول گردش پذیری شهرستان را فراهم نماییم.
امید است با حمایت مسئولین اداری سلماس و ایجاد زمینه لازم برای ایجاد موزه های و زیرساختهای گردشگری، شاهد شکوفایی ظرفیتهای بسیار غنی این شهرستان در حوزه گردشگری و طبیعت گردی باشیم.
 


http://www.Azari-Online.ir/fa/News/58488/سلماس؛-شهرستانی-با-63اثر-تاریخی-ثبت-شده-ملی-اما-فاقد-اداره-میراث-فرهنگی!
بستن   چاپ