پیام آذری
«فضایل و برکات ماه مبارک رمضان»
دوشنبه 31 ارديبهشت 1397 - 09:31:09
ایسنا - فرهنگی - آذربایجان شرقی
آذری آنلاین - ماه رمضان ماه نزول قرآن و ماه ضیافت الهی است. ماهی که خداوند در قرآن در وصف آن تاکید کرده است: «یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیامُ کَما کُتِبَ عَلَى الَّذِینَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ‌؛ اى کسانى که ایمان آورده‌اید! روزه بر شما مقرّر گردید، همانگونه که بر کسانى که پیش از شما بودند مقرّر شده بود، باشد که پرهیزگار شوید. »
به گزارش ایسنا، منطقه آذربایجان‌شرقی، «رمضان» ماه میهمانی خدا و ماه «نزول قرآن» است، ماهی که تک تک روزهایش فضیلت‌های بسیاری داشته و بندگان در آن به "ضیافت الهی" دعوت می‌شوند.
پیامبر اکرم(ص) ماه رمضان را ماه ضیافت الهی دانسته و در خطبه‌ی شعبانیه در این راستا فرموده است: «ای مردم! ماه خدا با برکت و رحمت و آمرزش به سوی شما رو کرده است. ماهی که نزد خدا، بهترین ماه‌هاست و روزهایش بهترین روزها و شب‌هایش بهترین شب‌ها و ساعت‌هایش بهترین ساعت‌هاست. 
ماهی که در آن شما را به مهمانی خدا دعوت کرده اند و شما در آن از اهل کرامت خدا شده اید. نفس های شما در آن ثواب تسبیح و ذکر خدا دارد و خواب شما ثواب عبادت. اعمال شما در آن پذیرفته است و دعاهای شما مستجاب، پس، از پروردگار خویش با نیت های راستین و دل‌های پاک، بخواهید که توفیق روزه این ماه و تلاوت قرآن در آن را به شما عنایت فرماید...» (بحار الانوار - جلد 96 - صفحه 157)
آری در این ماه نورانی است که بندگان، میهمان الطاف و غفران لایتناهی خداوندی شده و بندگی را میان روزهای پر از رحمت و برکت آن، تمرین می‌کنند.
رسول اکرم(ص) در این رابطه می‌فرماید: «رمضان ماهى است که ابتدایش رحمت است و میانه‏ اش مغفرت و پایانش آزادى از آتش جهنم». (بحار الانوار، ج 93، ص 342)
رمضان، فرصت مناسبی برای دوری کردن از گناه و خالص شدن است
یک کارشناس مسایل مذهبی در گفت‌وگو با ایسنا، منطقه آذربایجان‌شرقی، با تاکید بر این‌که ماه مبارک رمضان سرور همه روزها و ماه‌هاست و عظمت و احترام ویژه‌ای نزد خداوند متعال دارد، اظهار کرد: در این راستا به مسلمانان توصیه شده که ماه مبارک رمضان را متمایز از دیگر ماه‌ها دریابند.
حجت‌الاسلام سعید اسمعلی‌پور با تاکید بر درک عظمت و منزلت ماه مبارک رمضان خاطرنشان کرد: حتی استقبال از ماه مبارک رمضان نیز توصیه شده و این ماه در جهت تقرب به خدا، بندگی و اطاعت از خداوند فضلیت بسیاری دارد و فرصت مناسبی برای دوری کردن از گناه و خالص شدن است.
وی با تاکید بر این‌که "روزه گرفتن" تنها عبادتی است که هیچگونه تظاهر و ریایی در آن وجود ندارد، افزود: روزه‌داری آثار ظاهر نداشته و می‌تواند جزو خالص‌ترین عبادت باشد.
حجت‌الاسلام اسمعلی‌پور با بیان این که کمترین آثار روزه داری مربوط به جسم بوده و بیشترین اثرات آن معنادار و مربوط به بعد معنوی انسان است، تاکید کرد: اینکه می‌گوییم ماه مبارک رمضان "ماه میهمانی خداست" به خاطر آثار معنوی و روحانی این ماه است، نه به خاطر جنبه ها و آثار جسمانی آن!
مدیرکل امور فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز با بیان این‌که برخی صرفا بر آثار جسمانی روزه و تاثیر آن بر سلامتی تاکید می‌کنند، در حالی که آثار مثبت جسمانی، صرفا بخشی از آثار روزه‌داری است، گفت: ماه مبارک رمضان آثار تربیتی بسیاری داشته و ماه تقرب به درگاه الهی است.
تقویت بردباری و مقاوم کردن انسان در مقابل فرامین الهی از جمله آثار روزه‌داری است
وی با اشاره به این‌که ماه رمضان، آثار و برکات معنادار بسیاری دارد، افزود: تقویت بردباری و مقاوم کردن انسان در برابر اطاعت از فرامین الهی و همچنین مقاوم کردن انسان در مقابل ناملایمات از جمله آثار معنادار روزه‌داری است.
این کارشناس مسایل مذهبی خاطرنشان کرد: شرایط ظاهری روزه این است که انسان از خوردن و آشامیدن پرهیز کرده و مبطلات روزه را انجام ندهد، اما روزه‌داری یک سری شرایط باطنی هم دارد که رعایت این آداب و اخلاق نیز بسیار توصیه شده است.
وی اضافه کرد: غیبت نکردن، دروغ نگفتن و... هرچند به ظاهر روزه را باطل نمی‌کند اما با حقیقت روزه‌داری منافات داشته و اگر دوری از این موارد در حین روزه‌داری بیشتر مورد توجه قرار گرفته و مراعات شود، اخلاق آدمی نیز پسندیده می‌شود.
گفتنی است، رمضان فرصت مناسبی برای تمرین بندگی و همچنین تزکیه نفس است، روزه‌داران نباید به راحتی از منزلت و مقام روزهای ماه رمضان غافل شوند، چرا که طبق حدیثی از رسول اکرم(ص) «درهاى آسمان در اولین شب ماه رمضان گشوده مى‏شود و تا آخرین شب آن بسته نخواهد شد».(بحار الانوار، ج 93، ص 344)
حجت‌الاسلام اسمعلی‌پور در بخش دیگری از سخنان خود هدف از روزه‌داری را تقرب به درگاه الهی دانست و افزود: روزه‌ گرفتن، خلق و خویی الهی به انسان هدیه داده و از این‌روست که در ماه مبارک رمضان این عمل مورد تاکید قرار گرفته است. همچنین در ماه مبارک رمضان "ترک گناه" بسیار مورد تاکید قرار گرفته است.
وی با تاکید بر این‌که روزه گرفتن راه‌های نفوذ شیطان را مسدود می‌کند، بیان کرد: پرهیز از گناه، از جمله آثار و برکات ماه مبارک رمضان است.
امام صادق(ع) نیز در حدیثی در باب اهمیت روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان، فرموده است: «هر کس یک روز ماه رمضان را (بدون عذر) بخورد، روح ایمان از او جدا می ‏شود». (وسائل الشیعه، ج 7 ص 181، ح 4 و 5 _ من لا یحضره الفقیه ج 2 ص 73، ح 9)
رعایت اصل سادگی در ضیافت‌های افطاری
حجت‌الاسلام اسمعلی‌پور با تاکید بر این‌که پهن کردن سفره‌های افطاری در ماه مبارک رمضان و میهمانی دادن، از جمله مستحبات ماه مبارک رمضان بوده و نسبت بدین عمل بسیار توصیه شده است، افزود: باید در افطاری دادن، آداب آن را برهم نزده و با سادگی این ضیافت‌ها را برپا کنیم.
این کارشناس مسایل مذهبی با بیان این که سفره‌ی افطاری که با تجملات همراه باشد تبعات و آثارش سوئی از خود بر جای می‌گذارد، خاطرنشان کرد: برپایی سفره‌های افطاری ساده و میزبانی از روزه‌داران ثواب بسیار بالایی دارد، اما در برخی موارد در جامعه ما این اصل مهم رعایت نمی‌شود.
وی با اشاره به این‌که تجملات، راه ثواب افطاری دادن را مسدود می‌کند، تاکید کرد: توصیه ائمه و رسول اکرم (ص) به برپایی ضیافت‌های افطاری ساده است، امید است ضیاقت‌های افطاری ساده در جامعه رواج یابد تا مردم با میل و رغبت بیشتری سفره‌های افطاری خود را پهن کرده و میزبانی کنند.
وی در ادامه تاکید کرد: متاسفانه تجملات ضیافت‌های افطاری و هزینه‌های آن باعث می‌شود تا میل و رغبت مردم به افطاری دادن کمتر شود، در حالی که اگر سادگی را پیشه کنیم، همواره در این راستا شاهد استقبال بیشتری خواهیم بود.
اهمیت قرائت قرآن در ماه مبارک رمضان
حجت‌الاسلام اسمعلی‌پور با تاکید بر قرائت قرآن در ایام رمضان، گفت: صدقه دادن، برپایی سفره‌های افطاری(افطاری دادن)، قرائت قرآن و همچنین تدبر در آیات قرآنی و... جزو اعمال مستحبی ماه مبارک رمضان بوده و توفیق بزرگی است که انسان "با ادب" ماه مبارک رمضان را درک کرده و به استقبال آن برود.
امام رضا (ع) نیز در باب قرائت قرآن در ماه مبارک رمضان فرمود: «هر کس ماه رمضان یک آیه از کتاب خدا را قرائت کند مثل اینست که درماههاى دیگر تمام قرآن را بخواند». (بحار الانوار ج 93، ص 346)
در رمضان، با فضیلت‌ترین کارها بعد از "ترک گناه"، عمل واجب "روزه‌داری" است
حجت‌الاسلام اسمعلی‌پور با تاکید بر این‌که در ماه مبارک رمان، با فضیلت‌ترین کارها بعد از "ترک گناه"، عمل واجب "روزه‌داری" است، خاطرنشان کرد: در ماه مبارک رمضان، هر عملی(حتی خوابیدن) که شخص روزه‌دار انجام می‌دهد "ثواب" است.
وی با اشاره به این‌که در ماه مبارک رمضان "طلب غفران" بسیار توصیه شده است، گفت: طبق حدیثی، هر کس که در ماه رمضان از درگاه الهی طلب غفران و توبه کند، ملائکه نیز در حقش استغفار خواهند کرد.
دعا کردن، تنها عبادتی است که شرایط و آداب خاصی ندارد
این کارشناس مسایل مذهبی با تاکید بر این‌که دعا کردن به درگاه الهی، تنها عبادتی است که هیچگونه شرایط و آداب خاصی ندارد، خاطرنشان کرد: انسان در هر کجا که اراده کند، می‌تواند دعا کرده و طلب استغفار نماید.
وی ذکر گفتن، دعا کردن و نماز خواندن را نیز از دیگر اعمال توصیه شده در ماه رمضان دانست و افزود: در 10 روز آخر ماه رمضان نیز "اعتکاف" بسیار مورد تاکید قرار گرفته است.
آری ماه رمضان، ماه فضیلت‌ها و بخشندگی‌هاست، در این ماه پر از معنویت و رحمت، الطاف خداوندی از عرش به فرش نازل شده و سفره‌های بخشش و غفران در مقابل مومنان گسترانده می‌شوند.
و چه زیبا وصف می‌کند امام محمد باقر (ع) ماه رمضان را که «هرچیز بهاری دارد و بهار قرآن ماه رمضان است».(اصول کافی / ج2)
گزارش از: مهری هاشم زاده - خبرنگار ایسنا در آذربایجان شرقی
انتهای پیام

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/50920/«فضایل-و-برکات-ماه-مبارک-رمضان»
بستن   چاپ