پیام آذری
fiogf49gjkf0d
حقوق‌هاي نجومي و نظام حقوقي اسلامي
دوشنبه 1 آذر 1395 - 10:31:52 AM
ايسنا

آذري انلاين- اين در حالي است که در کشور خود ما که همواره از آن با عنوان ايران اسلامي ياد مي‌شود برخي اصول‌ و تاکيدات در اين نظام مورد غفلت قرار گرفته است و امروزه شاهد رو شدن فيش‎هاي حقوقي نجومي و درآمدهايي هستيم که حتي برخي از شمردن تعداد صفرهاي آن نيز عاجز هستند.

با جا افتاده شدن اين فرهنگ که هر کسي در جامعه‌ي ما و با هر شغلي ادعا دارد که استحقاق هر ميزان درآمدي را دارد و بيش از سايرين زحمت کشيده است ولي متاسفانه اين مطلب فراموش شده که اگر کسي رشته‌ي تحصيلي يا شغل خاصي را انتخاب مي‌کند به دليل علاقه و يا شرايط خاص خود او بوده است و از اين لحاظ منتي بر کسي نيست.

از طرفي در صورت بررسي آسيب‌شناسانه به اين نکته پي مي‌بريم که در هيچ عرف و شرعي و هم‌چنين در هيچ يک از جوامع، عنوان شغلي افراد از معيارهاي تکريم انسان‌ها محسوب نمي‌شود و همه‌ي افراد حداقل از نظر جايگاه اجتماعي در يک رده طبقه‌بندي مي‌شوند.

در اين ميان اما ميزان حقوق اختصاص يافته و تفاوت‌هاي فاحش و سرسام‌آور نيز از جمله تبعيض‌هاي غيرقابل تحملي است که افرادي با حرفه‌ي شغلي معمولي و به خصوص قشر کارگر از آن رنج مي‌برند.

حقوق‌هاي نجومي پزشکان و مديران بخش هاي بهداشتي و درماني که تنها با بخشي از دستمزدهاي آنان مي‌توان به آساني اقدام به مجهز کردن بيمارستان‌ها و فراهم آوردن امکانات درماني براي بيماران کرد، نيز براي جامعه قابل تحمل نيست.

در نظام اسلامي همه‌ي انسان‌ها با هم برابر هستند و هيچ انساني از نظر اهميت شغلي و جايگاه اجتماعي شغلش مورد احترام سايرين قرار نمي‌گيرد.

يک کارشناس مسايل مذهبي اظهار کرد: تاکيد بر حقوق‌گرايي در نظام حقوقي اسلام جزو بخش‌هاي مهم و تاثيرگذار محسوب مي‌شود و همچنين حقوق‌گرايي بخش عمده‌ي تفکر در نهج‌البلاغه را تشکيل مي‌دهد.

حجت‌الاسلام رحيم همزبان افزود: جامعه بايد بر اساس حق و نظام حقوقي عادلانه مديريت شود، تا به اين ترتيب هر کسي به حقوق خود قانع باشد و با اين رويه است که هر کسي با نظام حقوق اسلامي آشنا خواهد شد.

وي بيان کرد: حقوق در برابر وظيفه است و اين دو در کنار هم، افراد را به سمت جامعه‌اي حقوق محور و وظيفه‌شناس که افراد در آن، بيش از حق خود را نمي‌طلبند و با وظيفه و حقوق خود آشنا هستند، سوق مي‌دهد.

اين کارشناس مسايل مذهبي عنوان کرد: همانطور که بارها در قرآن کريم نيز اشاره شده است در اسلام هيچ‌گونه تفاوتي بين انسان‌هاي مختلف نيست و همه با هم برابر هستند و نمي‌توان افراد را بر اساس موقعيت شغلي و درآمد آنان مورد احترام قرار داد.

وي افزود: در نظام حقوقي اسلامي بيش‌ترين تاکيد به عدالت محور بودن است و اين به معني مساوي بودن همه‌ي افراد نيست، بلکه عدالت در اينجا به معني شايسته سالاري است و در اين نظام بايد هر فردي در جايگاه خود قرار بگيرد و ما هرگز نمي‌توانيم از يک پزشک در جايگاه يک مهندس استفاد کنيم.

وي خاطرنشان کرد: قرار گرفتن در يک جايگاه شايسته طبق معيارهايي که براي يک شغل تعريف شده است يک بحث جداگانه به شمار مي‌آيد و کاملا با ميزان دستمزد و تکريم افراد متفاوت است و اسلام نيز به شايسته‌سالاري و قرار گرفتن افراد مناسب در جايگاه خود سفارش کرده است ولي اينکه هر چه ميزان تحصيلات و درآمد کسي بيشتر باشد، بيشتر مورد احترام قرار بگيرد پسنديده نبوده و از نظر شرعي نيز خالي از اشکال نيست.

حجت‌الاسلام همزبان افزود: عدالت محور بودن تمامي اصول زندگي از مواردي است که همواره به آن توصيه شده است و اين موضوع که ميزان دستمزد کسي از سايرين بيشتر باشد تنها در صورتي قابل تحمل است که جامعه در آن بخش بيشتر از ساير حرفه‎ها به آن شغل نياز داشته باشد و البته ميزان اين دستمزد نيز طبق مصوبات و نظام حقوقي حاکم تنها کمي بيشتر از سايرين بايد باشد.

يکي ديگر از کارشناسان مسائل مذهبي نيز در اين باره اظهار کرد: ميزان حقوق و دستمزد در هر کشور و نظامي با توجه به مقتضيات زمان تغيير مي‌کند و در هر دوره‌اي ارزش‌ها و معيارهاي خاصي براي تخصيص حقوق در نظر گرفته مي‌شود.

حجت الاسلام علي مصائبي با اشاره به برخي کارشکني‌ها و رو شدن فيش‌هاي حقوقي نجومي گفت: به صراحت مي‌توان گفت اين مشکل در تمامي سيستم‌هاي حقوقي وجود دارد و همواره افرادي بوده‌اند که با تخطي از هنجارها مشکلات زيادي را به بار مي‌آورند.

وي افزود: سختي کار در هر شغلي وجود دارد و ما منکر سختي بيش از حد برخي حرفه‌ها نيستيم ولي اين که برخي افراد به اين بهانه بيت‌المال را تاراج مي‌کنند، کاملا غير شرعي و غيرانساني است.

حجت‌الاسلام مصائبي بيان کرد: تکريم انسان‌ها در اسلام نيز هميشه مورد تاکيد بوده است و برخورد با انسان‌ها با توجه به وجهه‌ي شغلي افراد اصلا پسنديده نيست و هر کسي شان و منزلت خاص خود را دارد و اين جدا از شغل آن فرد است.

 وي با اشاره به اينکه عدالت در اسلام به معناي مساوات نيست، عنوان کرد: مساوات واژه و مفهومي غير عدالت است و بيشتر به اين معني تاکيد دارد که شان افراد بايد حفظ شود و در کل مقايسه‌ي افراد با هم و درجه‌بندي آن‌ها از نظر تکريم و احترام کار درستي نيست.

 وي متذکر شد: نظام حقوقي اسلام جزو بي‌نقص‌ترين نظام‌ها محسوب مي‌شود و مشکلات پيش‌آمده نيز در اجراي نادرست اين قوانين است و ذات خود نظام حقوي و قوانين مشکلي ندارند.

اين کارشناس مسائل مذهبي با اشاره به حديثي از امام خميني (ره) گفت: به عقيده‌ي من نبايد اجازه داد تا اسلام دست نااهلان بيفتد و بايد همواره اين نکته را مورد توجه قرار داد که وجود هر فرد مسئولي در حفاظت از بيت‌المال تاثيرگذار است.

 وي تصريح کرد: بحث حقوق‌هاي نجومي بيش از حد مورد توجه قرار گرفته شده است و برخي نيز سودجويانه به برجستگي هر چه بيشتر آن دامن زده‌اند که البته اين مشکل قابل رسيدگي است و مي‌توان با تدبيرهاي بعدي از اين گونه مشکلات جلوگيري کرد.

 وي تاکيد کرد: هر کسي که در حفاظت از بيت‌المال نقش دارد، در راستاي پاسداري از خون شهدا و بيت‌المال و منافع مردم قسم ياد کرده است و نبايد در انجام وظايف خود نگاه جناحي و حزبي داشته باشند.

 حجت‌الاسلام مصائبي خاطرنشان کرد: مشکل فيش‌هاي نجومي با همکاري قوه‌ي قضائيه، دولت قابل بررسي و حل‌شدني است


http://www.Azari-Online.ir/fa/News/4797/حقوق‌هاي-نجومي-و-نظام-حقوقي-اسلامي
بستن   چاپ