پیام آذری
fiogf49gjkf0d
بادام و نقش آن در جلوگيري از پسروي آب درياچه اروميه
يکشنبه 11 مهر 1395 - 10:31:25 AM
ايسنا

آذري انلاين- شرايط مناسب کاشت بادام در نقاط مختلف ايران امکان توسعه بيشتر اين درختان را در ايران به وجود آورده است و البته اين درختان عمر نسبتا زيادي دارند. بادام، درختي است که نياز آبي کمي دارد و پس از استقرار با حداقل ميزان آب سازگاري دارد، بنابراين در مناطق خشک و نيمه خشک بيشتر به کاشت آن اقدام مي‌کنند.

 بادام درختي است دوستدار اراضي خشک با زهکشي خوب، زيرا در مناطق مرطوب که آب سطح الارض بالا باشد درختان بادام از بين مي‌روند.

 رئيس مرکز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي آذربايجان‌‌شرقي در اين خصوص اظهار کرد: با توجه به ارزش اقتصادي، غذايي، مصارف تازه‌خوري و آجيلي بادام و با توجه به تحمل اين گونه باغي به شرايط سخت محيطي، توسعه باغات بادام در شرايط مناسب و با استفاده از ارقام اصلاح شده مي‌تواند نقش سازنده‌اي را در اقتصاد کشور داشته باشد.

 حسين لطفعلي زاده افزود: روش معمول آبياري درختان بادام آبياري سطحي و آبياري قطره اي است و به علت حساسيت برگ‌هاي بادام به نمک از آبياري باراني استفاده نمي‌شود.

وي با اشاره به ارقام بادام تشريح کرد: ارقام آذر، سهند، شكوفه، آ200، اسكندر، آراز، فرانيس و يلدا قابل توصيه به باغداران يراي توليد است.

 لطفعلي زاده از آفات بادام گفت و ادامه داد: از آفات مهم درختان بادام مي توان به زنبور مغزخوار بادام، شته سبز هلو، شته خالدار هلو، شپشک نخودي بادام، كرم سفيد ريشه، كنه دونقطه اي، پوستخوار مديترانه اي، چوبخوار درختان ميوه، سوسک طوقه خوار و كرم سرشاخه خوار هلو اشاره کرد.

 رئيس مرکز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي آذربايجان ‌شرقي يادآور شد: بالا بودن ارزش اقتصادي، غذايي، مصارف تازه‌خوري و آجيلي بادام، استفاده در توليد لوازم بهداشتي و آرايشي را بايد نمادي از ارزش اين ريز ميوه بدانيم.

 وي افزود: كوددهي در بادام براساس آزمون و تجزيه خاک انجام مي گيرد و كودهاي مورد نياز ازت، فسفر، پتاس و از عناصر ريزمغذي منيزيم، روي، بُر، آهن، منگنز،مس بوده و بهترين روش كوددهي روش چالكود است.

لطفعلي زاده با ارايه راهکارهايي براي کاهش ضايعات بادام تاکيد کرد: برداشت بموقع و حذف پوسته سبز بلافاصله پس از برداشت در کاهش ضايعات بادام نقش چشمگيري دارد.

 معاون پژوهش و فناوري مرکز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي آذربايجان ‌شرقي نيز گفت: باغدارن با مديريت مناسب از همان ابتداي احداث باغ بادام، تغذيه و آبياري، محصولي با هزينه هاي پايين و درآمدزايي بالا به دست مي آورند.

 حميد رهنمون افزود: بادام در اقتصاد باغداران نقشي تعيين کننده دارد و بخصوص در سال هايي که شاهد سرماي ديررس بهاره نباشيم، محصول خوبي توليد خواهد شد.

وي از مناسب ترين زمان براي برداشت بادام گفت و اظهار کرد: زمان برداشت محصول بادام نسبت به ارقام كاشته شده ازدهه سوم مرداد ماه شروع تا اواخر شهريور ماه ادامه مي يابد و در زمان رسيدن ميوه پوست سبز بادام تغيير رنگ داده و پژمرده شده و شكاف طولي در آن ايجاد مي شود. مقدار رطوبت بادام در موقع برداشت بين 15-20درصد است.

 رهنمون با اشاره به بيماري هاي مهم بادام ادامه داد: بيماري پ‍‍ژمردگي ورتيسليومي، شانكر كف آلود بادام، شانكر باكتريايي بادام، گال طوقه بادام، بيماري غربالي، بيماري آنتراكنوز بادام، بيماري زنگ، بيماري سوختگي برگ، بيماري نماتد بادام، بيماري پوسيدگي فيتوفتراي طوقه و ريشه، بيماري پوسيدگي آرميلايي ريشه، بيماري بلايت برگ را مي توان از بيماري هاي مهم بادام قلمداد کرد.

وي افزود: بالا بودن ارزش صادراتي به عنوان محصول استراتژيکي در دنيا و همچنين بالا بودن عمر انبارماني بادام براي نگهداري و صادر به کشور هاي دوردست بيانگر ارزش فراوان بادام به عنوان يک محصول باغي است.

رهنمون از راهکارهاي کاهش ضايعات در زمان برداشت بادام گفت و تاکيد کرد: خشک کردن بلافاصله پس از حذف پوسته سبز در هواي باز، نگهداري در جاي خشک و سرد از جمله مواردي هستند که از ضايعات اين محصول جلوگيري مي نمايد.

براساس اين گزارش، کشت بادام با نياز آبي کم و توسعه باغات بادام به منظور جلوگيري از پسروي آب درياچه اروميه در حاشيه اين درياچه به باغداران قابل توصيه است و در صورتي که اگر زمينه هاي شکل گيري صادرات فراهم شود ارزآوري بسيار بالايي از محل توليد بادام عايدمان خواهد شد.


http://www.Azari-Online.ir/fa/News/4645/بادام-و-نقش-آن-در-جلوگيري-از-پسروي-آب-درياچه-اروميه
بستن   چاپ