پیام آذری
گویا: مشق بوم گردی
دوشنبه 16 بهمن 1396 - 8:27:47 PM
ایرنا - فرهنگی - آذربایجان شرقی
آذری آنلاین - تبریز - دوهفته نامه گویا در آخرین شماره خود مطلبی با عنوان "مشق بوم گردی" به اهمیت جاذبه های جوامع روستایی و عشایری و لزوم توجه بیشتر به این مقوله مهم گردشگری پرداخته است.
به نوشته این نشریه، یکی از شاخه های پرتعداد گردشگری که در سال های اخیر مورد توجه و تأکید بیش تر قرار گرفته است، «بوم گردی» است.
بوم گردی بر جاذبه های جوامع روستایی و عشایری و شیوه های معیشت و زیست بومی و سنتی در آنها توجه دارد. بر آن چه اصالت بومی و محیطی دارد و بر آداب و رسوم آن ها.
با توجه به گستردگی و غنای حیات روستایی و عشایری در شهرستان اهر، بومگردی در این شهرستان قابلیت بالقوه ای محسوب می شود.
نکته ای که مسئول امور شهرستان های اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی اخیراً در جلسه کارگروه گردشگری شهرستان اهر بر آن تأکید کرد و گفت: «شهرستان اهر ظرفیت بالایی در بومگردی دارد».
در راستای توجه به اهمیت بومگردی و قابلیت آن معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان شرقی از؛ «اختصاص 520 میلیارد ریال اعتبار برای طرح های بوم گردی و توسعه گردشگری روستایی در استان» خبر داد.
در جلسه اخیر کارگروه گردشگری از سوی بخشدار مرکزی اهر عنوان شد که دو روستای ابریق و نودوز به عنوان روستای هدف گردشگری در شهرستان اهر انتخاب شده اند. هرچند از سوی فرماندار این شهرستان نیز عنوان شد که در انتخاب روستای هدف گردشگری محدودیتی وجود ندارد و هر کدام از روستاها که آمادگی داشته باشند، می توانند به این عنوان انتخاب شوند.
دو هفته بعد بخشدار مرکزی اهر از انتخاب تعداد پنج روستای شهرستان اهر به عنوان روستای هدف گردشگری خبر داد و گفت: « روستاهای ابریق، ابللو، رواسجان، آذغان و نودوز به عنوان روستای هدف گردشگری انتخاب شده اند».
انتخاب روستاهای هدف گردشگری در استان به سال ها قبل باز می گردد که در اغلب آنها نیز اتفاق خاصی از نظر گردشگری به وجود نیامده است. البته آن زمان روستای هدف گردشگری در شهرستان اهر تعیین نشده بود.
باقرپور رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان اهر گفت: طرح‌ ها و ایده‌های خلاقانه‌ای که از سوی روستائیان، دهیاران و شوراهای اسلامی روستایی مطرح می‌شود در راستای تبریز 2018 در اولویت قرار می‌گیرند، پس بنا بر این از مدیران روستایی و روستائیان انتظار داریم تا طرح‌ها و ایده‌های خود را به بخشداری جهت طرح در ستاد شهرستانی رویداد تبریز 2018 تحویل دهند.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان اهر در جلسه مشترک میراث فرهنگی، بخشداری و دهیاران با موضوع تبریز 2018 و روستاهای هدف گردشگری شهرستان اهر از «حمایت دولت از طرح‌های بوم گردی» خبر داد، و اظهار داشت: «در بحث بوم گردی، خانه مسافر بیشتر مدنظر است و دولت در راستای حمایت از طرح‌های بوم گردی تسهیلات کم‌بهره پرداخت می‌کند در حالی که بانک‌ها تسهیلاتی کمتر از سود 18 درصد نمی‌دهد ولی برای بوم گردی تسهیلاتی با بهره بانکی 6 و یا 7 درصد پرداخت می‌کند».
روستای هدف گردشگری برای این که کارکرد گردشگری پیدا کند نیاز به زیرساخت های سخت افزاری و نرم افزاری دارد.
انتخاب یک روستا به این عنوان از بالا نمی تواند منجر به اتفاق خاصی شود جز ایجاد چند زیرساخت مانند بهبود راه ارتباطی و نصب تابلو. نیاز اصلی به انتخاب داوطلبانه و مشتاقانه اهالی روستا معطوف است.
جوامع محلی باید خود به این مرحله رسیده باشند که از گردشگری به عنوان یک فعالیت اقتصادی استقبال کنند و حتی خود در این راه هزینه و سرمایه گذاری نمایند. همچنین از نظر فرهنگی و اجتماعی نیز باید برای تحقق این امر مقدمات و شرایط لازم مهیا شود.
از طرفی روستای هدف گردشگری باید دارای چند جاذبه طبیعی و یا فرهنگی و تاریخی باشد. در واقع تعریف و تعیین یک محدوده و مسیر و سکونت گاه روستایی و عشایری برای بومگردی نیازمند به پژوهش و کار کارشناسی است.
در تعیین چنین مجتمع ها و سکونتگاه هایی باید ضمن ترغیب و جذب مشارکت جوامع محلی برای جذب سرمایه گذاران بخش خصوصی نیز اقدامات مؤثر صورت گیرد.
در انتخاب سایت و سکونتگاه بومگردی در اهر باید نیم نگاهی هم به ییلاق عشایر کرد. به عبارتی وقتی گردشگر برای بازدید از روستای مورد هدف بومگردی می رود، در فاصله نزدیکی بتواند از ییلاق عشایر و زندگی آنها نیز بازدید کند.
ضمن این که شیوه معیشت و زندگی سنتی در اغلب روستاهای منطقه تضعیف شده اما در جوامع عشایری همچنان باقی است.
تنظیم: نعمت مرادپور
6132

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/33691/گویا--مشق-بوم-گردی
بستن   چاپ