پیام آذری
آذربایجان غربی در جمع پنج استان برتر کشور در حوزه تعداد اشیای تاریخی موزه ها
چهارشنبه 26 مهر 1396 - 11:53:42 PM
ایرنا
آذری آنلاین -  معاون فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی گفت: این استان از نظر تعداد اشیای تاریخی موجود در موزه ها در جمع پنج استان برتر کشور قرار دارد.
محمد فتحی   افزود: 30 هزار قلم اشیای فرهنگی، مطالعاتی و تقلبی ( اشیای بدل گرفته شده از قاچاقچیان) در موزه های استان نگهداری می شود.
وی با بیان اینکه متاسفانه به علت نبود فضای کافی تنها یک دهم اشیای موجود در موزه ها به نمایش گذاشته می شود، اظهار کرد: ضروری است موزه های جدیدی برای نمایش همه اشیای موجود راه اندازی شود.
وی اضافه کرد: 11 موزه شامل موزه مردم شناسی ارومیه و مهاباد، موزه باستان شناسی ارومیه، نقده، خوی، میاندوآب و حسنلو، موزه سنگ سه گنبد، کاخ موزه باغچه جوق، مجموعه جهانی تخت سلیمان تکاب و مجموعه جهانی قره کلیسای چالدران در آذربایجان غربی فعال است.
وی افزود: در 6 ماهه سالجاری 101 هزار و 156 نفر از موزه ها و سایت موزه های استان بازدید کردند و از این تعداد سه هزار و 994 نفر بازدید کننده خارجی بوده اند.
فتحی با بیان اینکه بیشترین بازدیدها مربوط به سایت موزه های تخت سلیمان تکاب و قره کلیسای چالدران است، گفت: در سال گذشته نیز 125 هزار و 509 نفر از موزه های استان بازدید کرده اند.
وی علت کاهش بازدید کنندگان از موزه های استان در سال جاری را تعطیل بودن کاخ موزه باغچه جوق و انجام تعمیرات در آن عنوان کرد.
معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان موزه مفاخر مهاباد، موزه تاریخ طبیعی ارومیه، موزه دارالصفای خوی، موزه صلح سردشت و موزه نسخ و اسناد مکتوب را از جمله موزه های تخصصی مجوز دار استان برشمرد و گفت: متولی برخی از این موزه ها شهرداری مهاباد، دانشگاه ارومیه، بخش خصوصی و بقیه میراث فرهنگی و گردشگری استان است.
فتحی افزود: برخی دیگر از موزه های تخصصی نظیر موزه مدرسه 22 بهمن ارومیه، موزه کودک کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان، موزه تاریخ طب ارومیه و موزه تخصصی قاجار در ماکو درحال اخذ مجوز بوده و برای راه اندازی نیازمند اعتبار و تجهیزات هستند.
 موزه باستان شناسی و مردم شناسی ارومیه به عنوان یکی از غنی ترین موزه های ایران در سال 1346 هجری شمسی با یک بخش باستان شناسی به وسعت 750 متر مربع احداث گردیده و تعداد 500 عدد اشیا و اموال فرهنگی و تاریخی از موزه ملی به آن انتقال داده شد.این موزه مشتمل بر یک سالن بزرگ، مخصوص اشیاء باستانی و تاریخی، دو سالن برای موزه ‌مردم‌شناسی و یک سالن به عنوان کتابخانه‌ موزه است.
در بخش ماقبل تاریخ موزه، مکشوفه‌های حفاری‌های تپه موشلان، اسماعیل‌آباد، املش گیلان، حسنلو، سیلک کاشان و تپه‌های دینخواه و عمارلو که مشتمل بر 125 قلم شئی سفالی خام و پخته و مفرغی می‌باشد به نمایش گذاشته شده است.
در بخش تاریخی اشیایی که مربوط به دوره تاریخی لرستان است و آثاری است از مفرغ و برنز،‌ جنگ‌افزار و وسایل و اشیای سفالی آن دوره به نمایش گذاشته شده است. تعداد این اشیاء 53 قلم است.
در بخش تاریخی که عموماً به قبل از اسلام مربوط می‌‌گردد، 50 قلم قطعات سفالین و فلزی از نواحی شوش، دیلمان،‌ خوروین‌،‌ نوروز محله، ری، رودبار، گرمی، رحمت‌آباد،‌ سیاهکل، عمارلو و نهاوند گردآوری شده است.
در بخش اسلامی موزه 100 قلم ظروف و اشیاء سفالین و فلزی وجود دارد که بی‌نهایت جالب و دیدنی هستند. این اشیا متعلق به رفسنجان، ری، گرگان، کرج، قوچان، سبزوار، نیشابور، اراک، کاشان، ساوه‌،‌ جیرفت، شوش، گنبد‌کاووس، بیرجند، دماوند، اصفهان و بجنورد است.
در بخش مردم‌شناسی موزه، لباس و وسایل مربوط به قرن 13 و 14 هجری وجود دارد، همچنین اشیاء مسی و برنجی، شیشه‌ای، پارچه‌ای، سفالین، چوبی و نیز مجسمه‌هایی از اقوام و طوایف مختلف کشور با لباس‌های محلی به نمایش درآمده است.
در بخش‌ هنرهای تزئینی نیز تابلوها،‌ مینیاتورها، مرقع و قلمدان‌های متعلق به قرون 13 و 14 هجری به نمایش گذاشته شده است و نیز اشیایی که بر روی آنها به خطی زیبا و متنوع‌، نوشته‌ها و آیاتی از قرآن مجید نقش بسته است.
این موزه در حال حاضر زیر نظر سازمان میراث فرهنگی استان مورد بهره‌برداری قرار گرفته و بازدیدکنندگان متعددی دارد.
موزه سنگ سه گنبد ارومیه نیز در سال 1389 هجری شمسی توسط سازمان میراث فرهنگی آذربایجان غربی ایجاد شده است.
ازجمله کتیبه های سنگی که در این موزه یافت می شود می توان به کتیبه هاب سنگی محمود آباد و کلاشین و اژدها بولاغی اشاره کرد.
این کتیبه های مهم تاریخی هر کدام سندی است برای اثبات تاریخ چند هزار ساله شهر ارومیه و مناطق آذربایجان غربی.
همچنین موزه مردم شناسی مهاباد درکنار گذرگاه در مرکز شهر قرارگرفته است و قدمت آن به همراه مسجدجامع و حوضخانه های سنتی این شهر (عباس آقا -رستم بیگ ) به دوران صفویه و قاجاریه بر می گردد. در این موزه آداب و رسوم و فرهنگ غنی مردم منطقه و نحوه پوشش مردان و زنان کرد به نمایش گذاشته می شود.


http://www.Azari-Online.ir/fa/News/16675/آذربایجان-غربی-در-جمع-پنج-استان-برتر-کشور-در-حوزه-تعداد-اشیای-تاریخی-موزه-ها
بستن   چاپ