پیام آذری
رعایت توصیه‌های بهداشتی درخصوص بیماری تب‌مالت ضروری است
دوشنبه 17 تیر 1398 - 11:18:37 AM
ایرنا

پیام آذری- رضا قهرمان زاده  افزود: نام دیگر این بیماری تب بروسلوز است که یکی از مهم‌ترین بیماری‌های مشترک دام و انسان می‌باشد.

وی اظهار داشت: تب مالت یک بیماری باکتریایی است که در بین حیوانات مختلف و به ویژه علف‌خواران به وجود می‌آید و منجر به سقط جنین در آنها می‌شود.

وی ادامه داد: بز، گاو، گوسفند و شتر چهار حیوان اهلی است که به این بیماری دچار شده و به عنوان مخزن بیماری باکتری را به انسان منتقل می‌کنند.

وی بیان کرد: انسان از طریق تماس و استفاده از فرآورده‌های لبنی حیوانات آلوده به این بیماری مبتلا می‌شود.

قهرمان زاده گفت: تب مالت شایع‌ترین بیماری است که از حیوان به انسان منتقل می‌شود و این بیماری در حیوانات منجر به سقط جنین در دام‌های آبستن، کاهش وزن و شیر آنها شده و ضرر اقتصادی فراوانی را به دامداری‌ها می‌زند.

کارشناس پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی آذربایجان غربی گفت: همچنین به علت دفع باکتری توسط دام‌های مبتلا، مراتع و محل‌های نگهداری دام‌ها آلوده شده و دام‌های سالم را مبتلا می‌کند و سبب شیوع بیماری می‌شود.

وی ادامه داد: باکتری بروسلا به سه گروه عمده بزی، گاوی و سگی تقسیم می‌شود و شایع‌ترین آن در ایران بروسلای نوع بزی است که البته نوع بزی می‌تواند به گاو، شتر و گوسفند نیز منتقل شده و آنها را بیمار کند.

وی بیان کرد: خوردن فرآورده‌های لبنی آلوده مثل پنیر تازه، خامه و سر شیر یا شیر نجوشیده و غیر پاستوریزه، تماس با ترشحات حیوان و جنین‌های سقط شده، ادرار و مدفوع حیوان آلوده و تنفس هوای آلوده به عامل بیماری در آغل‌های آلوده از جمله راه‌های انتقال بیماری تب مالت است.

وی اظهار داشت: تب، عرق شبانه، سردرد، کمردرد و درد مفاصل و عضلات و ضعف شدید از علائم اصلی این بیماری است و حال فرد مبتلا به تب مالت صبح‌ها خوب و عصرها بد می‌شود و در مواردی از بیماری نیز به صورت بدون علامت بروز می‌کند.

وی اضافه کرد: این بیماری باعث از کارافتادگی طولانی و خسارات اقتصادی فراوان ناشی از تعطیل شدن کار، هزینه درمانی سنگین و گاه عوارض طولانی مدت در شخص مبتلا می‌شود.

قهرمان‌زاده گفت: روش معمول تشخیص بیماری آزمایش سرم خون بیمار مشکوک است که در آزمایشگاه انجام می‌شود.

وی تاکید کرد: بعد از تشخیص بیماری، فرد مبتلا باید زیر نظر پزشک و طبق پروتکل درمانی مندرج در راهنمای کشوری مبارزه با تب مالت بمدت 2 ماه تحت درمان با آنتی‌بیوتیک‌های مربوط قرار گیرد.

وی ادامه داد: نکته مهم، تجویز داروی به موقع و مرتب تا پایان دوره درمانی تعیین شده و قطع درمان بعد از یک بهبود نسبی که معمولاً توسط افراد ناآگاه صورت می‌گیرد باعث مزمن شدن بیماری شده و باید به این موضوع توجه شود.

وی افزود: از مصرف مواد لبنی مشکوک و غیرپاستوریزه به صورت جدی خودداری شود و در صورت نداشتن دسترسی به این نوع فرآورده‌های لبنی، جوشاندن شیر به مدت 15 دقیقه بهترین شیوه از بین بردن عوامل بیماری زا در آن است.

وی توصیه کرد: هنگام ورود به آغل و اصطبل به طور حتم از ماسک تنفسی استفاده شود، محل نگهداری حیوانات در فاصله مناسبی از محل زندگی انسان باشد، دامپزشکان‌، دامداران‌، کشتارگاه‌ها و هر فرد دیگری که به نوعی با دام‌ها در ارتباط هستند، از دستکش‌، کلاه‌، ماسک‌، عینک و روپوش مناسب استفاده کنند.

بروسلوز (تب مالت) که به بیماری «هزار چهره» مشهور است، یکی از بیماری‌های عفونی بوده که گروه زیادی از پستانداران اهلی و وحشی را مبتلا می‌کند.

وی گفت: در واقع انتقال بیماری از دام به انسان در طول سال‌های گذشته اهمیت دوچندان پیدا کرده و در حال حاضر نه تنها از نظر بهداشت و سلامت، بلکه از نظر اقتصادی نیز جایگاه خاصی دارد.

وی افزود: رعایت بهداشت فردی شامل استفاده از ماسک هنگام ورود به آغل یا دستمال روی بینی و دهان، پوشیدن چکمه و لباس کار هنگام ورود به آغل، شیردوشی با دستکش، شستشوی دست‌ها بعد از خروج از آغل و تعویض لباس و کفش، تمیز کردن هفتگی آغل، ضد عفونی آغل در صورت بروز بیماری در دام، رعایت ایمنی فردی به طور کامل درصورت مشاهده سقط جنین در دام، دفن جنین سقط شده تا عمق 2 متری، عدم استفاده از فرآورده‌های لبنی حیوانی که سقط کرده، اطلاع به دامپزشکی و فرستادن دام آلوده به کشتارگاه در صورت تأیید آلوده بودن دام و نخوراندن جنین سقط شده به سگ‌ها و رها نکردن آن در روستاها از نکاتی است که مردم باید رعایت کنند.

وی بیان کرد: واکسیناسیون دام‌های منطقه بر اساس برنامه سازمان دامپزشکی باعث کنترل بیماری در دام شده و با انجام مرتب این کار بیماری در سطح کشور کنترل می‌شود.

وی تاکید کرد: شیر خام قبل از مصرف و یا بعد از تبدیل شدن به فرآورده‌های لبنی باید به مدت پنج دقیقه جوشانده و از مصرف آغوز به طور جدی خودداری شود چون اصلاً مواد مغذی آن در بدن جذب نمی‌شود.

وی اضافه کرد: پنیر تازه نیز باید تا سه ماه در آب نمک 17 درصد مانده و بعد مصرف شود.

بروسلوز (تب مالت) که به بیماری «هزار چهره» مشهور است، یکی از بیماری‌های عفونی بوده که گروه زیادی از پستانداران اهلی و وحشی را مبتلا می‌کند.


http://www.Azari-Online.ir/fa/News/152160/رعایت-توصیه‌های-بهداشتی-درخصوص-بیماری-تب‌مالت-ضروری-است
بستن   چاپ