پیام آذری
کارآفرینی از طریق پیوند طبیعت و تندرستی
چهارشنبه 22 خرداد 1398 - 13:00:33
پیام آذری - مهاباد- «سهراب معروفی» جوان خلاق و کارآفرین مهابادی توانسته با جمع آوری گیاهان دارویی ضمن ایجاد اشتغال پایدار برای دهها نفر، طراوت طبیعت را نیز به تندرستی مردم پیوند دهد.

به گزارش ایرنا، این جوان خلاق از 15 سال قبل کار جمع آوری گیاهان دارویی در مهاباد را به همراه مادرش «خیال عبدالله زاده» شروع کرد و به دلیل عشق و علاقه‌ای که به این کار داشت، تحصیلات خود در مقطع کارشناسی ارشد را در رشته گیاهان دارویی ادامه داد و حتی موفق شد سه کتاب را نیز در این زمینه تالیف کند.
خبرگزاری جمهوری اسلامی در گفت و گویی با این کارآفرین مهابادی به تشریح فعالیت‌های وی پرداخته است تا ضمن نگاه به دنیای کارآفرینی از پنجره گیاهان دارویی، تاثیر استفاده از آنها در تندرستی را بازگو کند.
این کارآفرین جوان گفت: با توجه به اینکه بخش عمده‌ای از گیاهان مورد استفاده در کارگاه‌های عرقیات در فصل بهار و تابستان رویش پیدا می کنند عمده فعالیت آنها نیز در این فصل ها انجام می‌شود به طوری که در این مدت بیش از 120 نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم با ما همکاری می‌کنند.
معروفی افزود: این افراد در مناطق مختلف استان و حتی استان‌های همجوار زندگی می‌کنند و بخشی از گیاهان دارویی را در فصل مناسب برداشت کرده و برای ما ارسال می کنند که در کارگاه‌های مخصوص عملیات عرق گیری و خشک کردن آنها بر اساس اصول خاصی انجام می‌شود.
وی با اشاره به اینکه زمان برداشت هر گیاه زمان خاصی است، اظهار داشت: بسیاری از این افراد آموزش و مهارت‌های لازم را در زمینه چگونگی و زمان مناسب برداشت گیاهان فرا گرفته اند زیرا برداشت گیاه باید زمانی باشد که بیشترین طراوت و عطر را داشته باشد.

وی گفت: هر چند طراوت و اسانس گیاهان خودرو وحشی بسیار بیشتر از گیاهان در دست کشت است اما به دلیل کمیاب بودن برخی گونه‌ها، در چند منطقه نیز برخی گیاهان دارویی را به صورت مکانیزه کشت می‌کنیم اما با رعایت اصول خاص کشت، داشت و برداشت سعی می‌کنیم با تحریک گیاهان بیشترین اسانس را از این آنها بگیریم.
این کارآفرین با بیان اینکه بسیاری از گیاهان طبیعی دارای خواص دارویی هستند، افزود: در منطقه مهاباد بیش از 100 گونه گیاه دارویی را شناسایی کرده ایم که در فصل بهار و تابستان برداشت آنها انجام می‌شود.
وی اضافه کرد: از جمله گیاهان دارویی این منطقه آنغوزه، بادام کوهی، آلوئه ورا، مریم گلی، برازمبل، کلپوره، گون، پونه، ایشوِرک، استبرق، خرزهره، علف مار، مارموتک، ریواس، درمنه، موسیر، زیره سیاه، گُلدِر، خارمریم، خارشتر، گل گندم، خاکشیر، خارخَسَک، گزنه، شاه‌تره، بید، مورد، پنیرک، داتوره، بنگدانه، پونه سا، مشکک، سه پستان، بومادران، پنج انگشت و بارهنگ هستند.

معروفی گفت: برخی گیاهان دارویی برای تهیه انواع شامپو، صابون و کرم‌های بهداشتی و درمانی استفاده می‌شود که سالیانه 50 هزار قالب صابون و 16 هزار عدد شامپو گیاهی را تولید می‌کنیم و محصولات تولید شده به مناطق مختلف کشور فرستاده می‌شود.
این کارآفرین مهابادی هفت کارگاه برای خشک کردن و بسته‌بندی گیاهان، یک کارگاه صابون‌سازی و 2 کارگاه تولید عرقیات گیاهی را هم اکنون مدیریت و هدایت کند.
** برداشت گیاهان دارویی باید بر اساس اصول لازم باشد
رییس اداره آبخیزداری و منابع طبیعی مهاباد از شهروندان خواست هنگام چیدن این نوع گیاهان دارویی و خوراکی از تخریب و کندن ریشه‌های این گیاهان خودداری کنند و از کندن گیاهانی که به اندازه کافی رشد نکرده اند بپرهیزند.
مجید پاتو گفت: لازم است برای چیدن این نوع گیاهان از ابزار مناسب استفاده کنند تا از تخریب و کندن سایر گونه‌های گیاهی که در کنار این گیاهان خوراکی رشد کرده اند جلوگیری شود.
وی اضافه کرد: بیش از 250 گونه انواع گیاهان خوراکی و دارویی در مراتع این شهرستان رشد می‌کند و گیاهان کوهی رشته کوه‌های زاگرس علاوه بر رونق بیشتر بازارهای منطقه، سهمی هم در سبد غذایی خانوارها به خود اختصاص داده است.
وی افزود: در مهاباد بیش از 197 هزار هکتار مرتع وجود دارد که 50 هزار هکتار آن مراتع درجه یک با پوشش مناسب، 70 هزار هکتار مراتع درجه 2 با پوشش متوسط و بقیه مراتع درجه سه با پوشش ضعیف است.
به گزارش ایرنا، مصوبه «سندملی گیاهان دارویی و طب سنتی» با استناد به قسمت الف بند 5-1 فصل پنجم نقشه جامع علمی کشور در جلسه سی و دوم مورخ 10 اردیبهشت سال 1392 شورای راهبردی اجرای نقشه جامع علمی کشور نهایی و در 25 تیرماه همان سال به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید.
این سند ملی تکالیفی را برای برخی از دستگاه‌ها و وزارتخانه‌ها در بخش‌های گیاهان دارویی، طب سنتی، فراوردهای گیاهی و طبیعی و داروهای گیاهی تعیین کرده که از جمله آنها افزایش سطح زیرکشت گیاهان دارویی و اسانس دار به 500 هزار هکتار تا سال 1404 است.
با توجه به این سند، تلاش‌های مسؤولان برای توجه به گیاهان دارویی و نقش محصولات سلامت محور در جامعه باید با جدیت بیشتری دنبال شود و مسؤولان حمایت‌های لازم را از کارآفرینان این عرصه انجام دهند.
3020/‏6185/‏7129

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/147369/کارآفرینی-از-طریق-پیوند-طبیعت-و-تندرستی
بستن   چاپ