پیام آذری
هشدار میراث فرهنگی نسبت به تهدید جدی محدوده تاریخی بازار تبریز
دوشنبه 23 ارديبهشت 1398 - 10:12:23
ایرنا - فرهنگی - آذربایجان شرقی
پیام آذری - تبریز- مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی نسبت به تهدید جدی محدوده تاریخی بازار سنتی تبریز به دلیل مهیا بودن برای هرگونه حوادث غیرمترقبه هشدار داد.
مرتضی آبدار روز یکشنبه در نشست بررسی آتش سوزی در سرای ایکی قاپیلار، افزود: هم اکنون اطراف بازار تبریز که زمانی منطقه مسکونی به شمار می رفت، به انبارها و کارگاه های متعدد تبدیل شده است که به دلیل انباشت کالاها و مواد مختلف قابل اشتعال در آنها هر لحظه احتمال وقوع حادثه ای ناگوار همچون آتش سوزی اخیر در یکی از سراهای این بازار می رود.
وی هشدار داد: این منطقه به ویژه از سمت شرق و راسته کوچه به شدت در معرض تهدید و بحران قرار گرفته است که باید از طرف نهادهای مربوطه و نظارتی برای مقابله با این پدیده وارد عرصه شد.
آبدار یکی از دلایل اصلی و مهم آتش سوزی مهیب در ایکی قاپیلار را وجود مواد اشتعال زا در این محل بیان کرد و اظهار داشت: در این رابطه نامه های مختلفی به نهادهای مربوطه برای تخلیه این سرا از اجناس و کالاهای قابل اشتعال و نیز بازار کفاشان ارسال شده اما تاکنون ترتیب اثری به این نامه ها داده نشده است.
وی شدت خسارت آتش سوزی به ایکی قاپلار را بسیار بالا دانست و با بیان اینکه برآوردهای اولیه خسارت 20 میلیارد تومانی را متصور است، اضافه کرد: میراث فرهنگی کشور و استان تسریع در عملیات آواربرداری، بازسازی و مرمت این اثر تاریخی را در اولویت خود قرار داده است و به دلیل رقم زیاد خسارت و هزینه های بازسازی لازم است دولت کمک کند.
آبدار گفت: پس از اتمام عملیات آواربرداری سرای ایکی قاپیلار توسط شهرداری تبریز، میراث فرهنگی آمادگی آغاز عملیات مرمت و بازسازی را دارد، اما باید توجه داشت که عملیات آواربرداری بسیار سخت است و می توان آن را با عقد قراردادی به پیمانکار سپرد تا در این زمینه تسریع شود.
به گزارش ایرنا، شهردار تبریز نیز در این نشست از بازار تبریز به عنوان آبرو، هویت و اساس تبریز یاد کرد که توسعه اقتصادی و فرهنگی شهر مدیون این بنای عظیم تاریخی است.
ایرج شهین باهر آسیب شناسی حادثه آتش سوزی در ایکی قاپیلار را خواستار شد و اضافه کرد: یکی از مهمترین آسیب های این بنا مربوط به تاسیسات زیربنایی همچون آب، برق و گاز است که نیاز به ساماندهی اساسی دارند.
وی نبود اوداباشی (سرای دار) در سرای ایکی قاپیلار را از دلایل اصلی شعله ور شدن آتش بیان کرد و اظهار داشت: بدون تردید اگر یک نفر در زمان شروع آتش سوزی در آن محل بود، به موقع اطلاع رسانی می کرد که دراین زمینه باید از هیات امنای بازار گلایه مند بود.
شهین باهر ادامه داد: وجود حتی یک نفر اوداباشی در پشت بام بازار تبریز بسیار لازم و ضروری است تا در مواقع خطر نسبت به اطلاع رسانی اقدام کند.
به گزارش ایرنا، حوالی ساعت 22:15 دقیقه چهارشنبه 18 اردیبهشت ماه 98 آتش سوزی مهیبی در سرای «ایکی قاپیلار» بازار تاریخی و مسقف تبریز به آتش نشانی اطلاع داده و پس از 5 ساعت خاموش شد.
بازار تاریخی تبریز با داشتن حدود 5 هزار و 500 باب حجره، مغازه و فروشگاه، 40 گونه شغل، 35 باب سرا، 25 باب تیمچه، 30 باب مسجد، 20 باب راسته و راسته‌بازار، 11 باب دالان، 5 باب حمام و 12 باب مدرسه به ‌عنوان اصلی ‌ترین مرکز داد و ستد مردم تبریز و ایران شناخته می‌شود.
این مجموعه با نام مجموعه بازار تبریز در 25 شهریور 1354 با شماره ثبت 1097 به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شد و در سال 2010 نیز این مجموعه با شماره ثبت 1346 به عنوان یکی از میراث جهانی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
/3071/3038

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/141859/هشدار-میراث-فرهنگی-نسبت-به-تهدید-جدی-محدوده-تاریخی-بازار-تبریز
بستن   چاپ