پیام آذری
در نشست هم اندیشی سمن‌های فرهنگی با دستگاه‌های فرهنگی استان مطرح شد
نقش حیات‌بخش سمن‌ها در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی/سمن‌ها پیشقراولان فرهنگی جامعه‌اند
يکشنبه 15 ارديبهشت 1398 - 09:06:01
ایسنا - فرهنگی - آذربایجان شرقی
پیام آذری -
نشست هم اندیشی سمن‌های فرهنگی با دستگاه‌های فرهنگی استان به ریاست معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار و حضور مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری برگزار شد و اعضای سمن‌ها به بیان مطالبات، چالش‌ها و فعالیت‌های خود پرداختند.
به گزارش ایسنا، منطقه آذربایجان‌شرقی، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار در این جلسه با بیان این‌که 267 سمن‌ فرهنگی در استان فعالیت می‌کنند، افزود: مجموع کل سمن‌های فعال در استان 738 سمن است که کارهایی بزرگی در استان انجام داده‌اند و اگر امروز تبریز را شهری بدون گدا می‌نامیم، در نتیجه تلاش همین سمن‌ها بوده است.
علیار راستگو با بیان این‌که سمن‌ها گاهی جلوتر از دستگاه‌های فرهنگی فعالیت کرده‌اند، افزود: وظیفه حکومت، بسترسازی ساختاری بوده اما بسترسازی عمومی توسط سازمان‌های مردم نهاد انجام می‌شود.
وی با بیان‌ این‌که سمن‌های استان توانمندی‌ها و ظرفیت‌های بسیاری داشته و منشا کارهای بزرگی در استان بوده‌اند، افزود: سازمان‌‌های مردم نهاد، مجموعه‌ای غیردولتی هستند، اما در عین حال مستقل بوده و دارای ماهیت حقوقی‌اند، از این‌رو می‌توانند پل ارتباطی مناسبی بین مردم و نهادهای حکومتی باشد.
راستگو در ادامه به وظایف سمن‌ها در حوزه فرهنگی و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی تاکید کرد و گفت: اکثر افرادی که از مرکز ماده 16 یا ماده 15 به جامعه بازمی‌گردند با بدبینی مواجه می‌شوند، از این رو رسالت‌ها سمن‌ها در این حوزه سنگین بوده تا در این رابطه فعالیت کنند.
وی در این خصوص گفت: سمن‌ها در این رابطه فعالیت‌های بسیار حیاتی و زندگی بخشی می‌توانند داشته باشند.
راستگو با اشاره به توطئه‌های آمریکا علیه انقلاب اسلامی و ملت ایران، اظهار کرد: برخلاف هیاهوی تبلیغاتی آمریکا، مقاومت ملت ایران این بار هم جواب خواهد داد و دشمنان به اهداف خود نخواهند رسید.
وی افزود: در این شرایط که دشمن به دنبال دلسرد کردن مردم، ایجاد یأس و ناامیدی در بین قشر جوان و ایجاد نارضایتی در عرصه اقتصادی است همه باید دست به دست هم دهیم و روحیه نشاط و امیدواری را در جامعه تقویت کنیم.
راستگو گفت: باید ساز و کار ارتباط با نسل جوان را فراهم کرده و زمینه‌های ایجاد نشاط سازگار با فرهنگ ایرانی و اسلامی را در جامعه فراهم کنیم.
راستگو در بخش دیگری از سخنانش افزود: در کارگروه فرهنگی اجتماعی بر ایجاد زمینه نشاط مبتنی بر دین و فرهنگ در جامعه تاکید داریم و اگر سمن ها چنین بستری را ایجاد کنند ما نیز به عنوان نهادی دولتی پشتیبان برنامه هایشان خواهیم بود.
بسترسازی عمومی از رسالت‌های سمن‌هاست
وی در ادامه بسترسازی عمومی را از جمله رسالت‌های سمن‌ها دانست و گفت: حوزه فعالیتی بسیاری در این رابطه وجود دارد که ایجاد امیدواری و نشاط در جامعه و تقابل با دسیسه‌های دشمن از جمله آن است.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار آذربایجان‌شرقی در بخش دیگری از سخنانش گفت: دشمن قبل از هر اقدام اقتصادی، فضای سنگین روانی ایجاد می‌کند از این رو باید هوشمندانه این موضوع را دریابیم؛ سمن ها نیز در این رابطه نقش بسیاری دارند. 
وی در خاتمه گفت: سمن‌ها به واسطه‌ی ارتباطات خود و از طریق ظرفیت‌های مردمی می‌توانند فعالیت‌ها و اقدامات بزرگی انجام دهند.
سمن‌ها موتور محرکه توسعه اجتماعی هستند
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری آذربایجان‌شرقی نیز در این نشست هم‌اندیشی با اشاره به وظایف تعریف شده برای اداره کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری، گفت: تقویت سمن‌ها یکی از وظایف ماست که با هم‌افزایی دستگاه‌های فرهنگی و سمن‌های فرهنگی می‌توان در این رابطه گام برداشت.
بدر شکوهی با بیان این‌که برای فعالیت موثر در حوزه فرهنگی باید زمینه مداخلات موثر را برای سازمان‌های مردم نهاد فراهم کنیم، افزود: ایجاد چنین بستری در جامعه، یک سری اقتضایات دارد که فراهم کردن زمینه فعالیت برای سمن‌ها در راستای تحقق توسعه اجتماعی در سطح استان از جمله آنها است.
وی با تاکید بر این‌که توسعه اجتماعی زیرساخت اصلی برای نیل به توسعه همه‌جانبه و پایدار است، گفت: موتور محرکه توسعه اجتماعی نیز فعالیت سازمان‌های مردم نهاد است که زمینه مشارکت مردم در عرصه اجتماعی و امور فرهنگی را فراهم می‌کنند.
شکوهی در ادامه بر واگذارکردن فعالیت‌ها به سازمان‌های مردم نهاد تاکید کرد و گفت: در این رابطه‌ دولت تدبیر و امید قدم های خوبی برداشته است و باید بخشی از فعالیت‌ها به جوامع مدنی فعال محول شود تا ظرفیت‌های عظیم مردمی در حوزه مسایل فرهنگی و اجتماعی جامعه به کار گرفته شود.
وی در ادامه گفت: تقویت بخش خصوصی نیز از جمله رسالت‌های اصلی ماست که ما را ملزم می کند تا زمینه تحقق مشارکت مردمی را به واسطه شکل‌گیری سمن ها فراهم کنیم.
سمن‌ها، پیشقراولان فرهنگی جامعه‌اند
شکوهی با اشاره به مسائل مطروحه از سوی نمایندگان سمن‌ها در این نشست گفت: سمن‌ها نقش موثری در توسعه اجتماعی جامعه داشته و در حقیقت پیشقراولان مسایل فرهنگی و اجتماعی جامعه و بسترسازان فرهنگی جامعه هستند.
وی با اشاره به فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی انجام گرفته بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، اظهار کرد: هرچند جای فعالیت و تلاش بسیاری در حوزه فرهنگی و اجتماعی جامعه وجود دارد، اما فعالیت‌های بسیاری هم انجام شده که "اقتدار و عزت ملی کشور" در نتیجه‌ی آن بوده است.
شکوهی ادامه داد: این‌که نظام سلطه خود را در استیصال دیده و بزله گویی‌ کرده و با تحریم و شیطنت خودنمایی می‌کند، نشان از اقتدار و قدرت ایران اسلامی است.
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری آذربایجان‌شرقی در ادامه بر ضرورت پرداخت به الزامات حوزه جنگ نرم توسط سمن‌ها و دستگاه‌های فرهنگی تاکید کرد و گفت: متاسفانه آن گونه که باید نتوانسته‌ایم در این حوزه ورود کنیم، در حالی که مقام معظم رهبری نیز تاکیدات بسیاری در این رابطه دارند، از این‌رو باید این حوزه را مورد توجه قرار دهیم، البته کارهای بزرگی نیز انجام شده و اکنون نیز در حال انجام است.
وی گفت: تهیه شناسنامه سمن های استان در دستور کار اداره کل امور فرهنگی و اجتماعی استانداری قرار می‌گیرد.
شکوهی در بخش دیگری از سخنانش افزود: در سطح استان و به ویژه شهرستان‌هایی چون تبریز، سمن‌های توانمند و واجد شرایط در حوزه "حمایت از افراد معلول" شکل گرفته و فعالیت‌های خوبی دارند. 
وی در ادامه به شناسایی آسیب‌های اولویت‌دار استان در سال 97 اشاره کرد و افزود: طلاق، تکدی گری، کودک همسری، کودکان کار و برخی مسائل اخلاقی از جمله این آسیب‌هاست که برنامه‌هایی جهت رسیدگی و پیشگیری از این آسیب‌ها در حال انجام است؛ طی سال 97 نیز از محل اعتبارات شورای اجتماعی بالغ بر 3 میلیارد تومان اعتبار برای فعالیت در هشت محور فرهنگی و اجتماعی در قالب 30 عنوان فعالیت اختصاص یافته است.
وی در ادامه بر استقلال سمن‌ها تاکید کرد و گفت: با اکتفای صرف به منابع دولتی نمی‌توان به نهادینه کردن گفتمان سمن‌ها دست یافت؛ باید به گونه‌ای عمل کنیم که استقلال سمن‌ها تحت الشعاع قرار نگیرد، چراکه استقلال سمن‌ها جزو خطوط قرمز بوده و موجودیت سمن‌ها منوط به حفظ استقلال است.
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری آذربایجان‌شرقی با بیان این‌که نشست هم‌اندیشی سمن‌های فرهنگی با دستگاه‌های فرهنگی استان گام خوبی جهت پیشبرد اهداف و فعالیت‌های فرهنگی است، اظهار امیدواری کرد با همکاری شهرداری و شورای اسلامی تبریز، یکی از ساختمان های قدیمی تبریز در اختیار تشکل‌های غیر دولتی استان قرار گیرد.
مشاور استاندار آذربایجان‌شرقی در امور سازمان‌های مردم نهاد و مشارکت‌های اجتماعی نیز در این نشست از تشکیل مدرسه‌ای برای آموزش و اشتغال کودکان بی سرپرست خبر داد و گفت: در مقابل برای مادران این کودکان نیز ایجاد اشتغال را در برنامه داریم.
سعید جلالی افزود: برای بانوان آزاد شده از زندان با محوریت زنان متاهل نیز چنین برنامه‌ای را شروع کرده‌ایم.
داشتن اهداف مشترک و حسن اعتماد لازمه همکاری دولت و سمن‌هاست
مشاور فرهنگی استاندار آذربایجان‌شرقی نیز در این نشست افزود: سمن ها به عنوان نهاد آموزش دهنده به بدنه جامعه نقش موثری دارند.
حجت‌الاسلام عباس عباس‌زاده گفت: برای انجام اصلاحات اصولی در جامعه باید نگرش ها را تغییر دهیم، چرا که نگرش‌ها منجر به رفتار می‌شود.
وی داشتن اهداف مشترک و حسن اعتماد را لازمه همکاری دولت و سمن ها دانست و افزود: برون سپاری امر مبارکی است اما بدون شفافیت به درد سمن‌ها نمی‌خورد.
گفتمان بین سمن‌ها و دولت "برد-برد" باشد
رییس دانشکده حقوق و علوم اجتماعی دانشگاه تبریز نیز در این نشست با بیان این‌که بخش اقتصاد، سیاست، فرهنگ و اجتماع متصل و کنار هم بوده و باید بطور متوازن به هرکدام توجه کنیم، افزود: همیشه نظر را با نظریه اشتباه گرفتیم در حالی که نظریه ها در جهان امروز معجزه می کنند و می‌نمایاند که با یک نسخه نمی‌توان تمامی مشکلات اجتماعی را حل کرد.
محمد عباس‌زاده در ادامه گفت: نظریاتی که قبلا مطرح می‌شدند گفتمان واحدی داشتند، اما امروز باید به سمت گفتمان‌های بوم محور حرکت کنیم.
وی افزود: اگر در پی تحقق توسعه جامعه هستیم باید گفتمان سمن ها با دولت، گفتمان برد_برد باشد.
عباس‌زاده در خاتمه بر استفاده از ظرفیت زنان در راستای توسعه اجتماعی جامعه تاکید کرد.
راه‌اندازی کمپین‌های فرهنگی در تبریز
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تبریز نیز در این نشست هم‌اندیشی افزود: سمن‌ها مردمی هستند و باید توسط مردم اداره شده و هیچ وابستگی به دولتی نداشته باشند، اما می‌توان از پتانسیل‌های کارشناسی این نهادها استفاده کرده و در مقابل امکاناتی در اختیار سمن‌ها از لحاظ پشتیبانی و مسایل مالی قرار دهد.
شهرام دبیری در ادامه گفت: از مرداد ماه سال‌جاری تا اسفندماه کمپین‌هایی در زمینه های مختلف "کمپین مهربانی، کتابخوانی، محیط زیست، ترافیکی و..." راه‌اندازی می‌کنیم که برای موثر واقع شدن این برنامه‌ها به بسیج همگانی داریم.
115 کتابخانه عمومی استان آماده استفاده سمن‌ها
شهرام خدایی، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان نیز در این جلسه اعلام کرد که سمن‌ها می‌توانند در راستای فعالیت‌های خود از 115 کتابخانه عمومی استان استفاده کنند.
سمن‌ها قابلیت انجام کارهای بزرگ را دارند
امیر تقی‌زاده، معاون فرهنگی و امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان نیز در این جلسه با اشاره به برخی مشکلات و چالش‌های موجود پیش‌روی سمن‌ها گفت: سمن‌ها قابلیت انجام کارهای بزرگ را دارند، چرا که توانمندی و علاقه لازم را دارند.
در این نشست نمایندگان سازمان‌های مردم‌نهاد فعال در حوزه فرهنگی نیز بر "لزوم بازتعریف جایگاه سازمان‌های مردم‌نهاد در روند توسعه و پیشرفت جامعه، حذف نگاه‌های سیاسی و امنیتی به فعالیت سازمان‌های مردم‌نهاد، به رسمیت شناختن سازمان‌های مردم‌نهاد در ادارات دولتی، سپردن بخشی از فعالیت‌های نهادهای دولتی و عمومی به سازمان‌های مردم‌نهاد، استفاده از نظرات و پیشنهادهای سازمان‌های مردم‌نهاد در روند تصمیم‌گیری‌ها، فراهم کردن امکان استفاده سازمان‌های مردم‌نهاد از امکانات دستگاه‌های اجرایی، همکاری دستگاه‌ها برای استفاده سازمان‌های مردم‌نهاد از اطلاعات آماری، کاهش زمان صدور مجوز به سازمان‌های مردم‌نهاد" تاکید کردند.
انتهای پیام

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/140712/نقش-حیات‌بخش-سمن‌ها-در-پیشگیری-از-آسیب‌های-اجتماعی-سمن‌ها-پیشقراولان-فرهنگی-جامعه‌اند
بستن   چاپ