پیام آذری
موزه های مراغه گنجینه های از دل تاریخ و تمدن
شنبه 10 فروردين 1398 - 19:33:25
ایرنا - فرهنگی - آذربایجان شرقی
پیام آذری - مراغه - موزه های تاریخی و فسیل شناسی مراغه با گنجینه هایی عظیم و بی نظیر در بردارنده گنج هایی ارزشمند از دل تاریخ و تمدن باشکوه خطه آذربایجان و ایران زمین است.
به گزارش ایرنا، مراغه با تاریخ چند هزار ساله سرشار از داشته ها و آثار تاریخی و باستانی است که در قالب موزه های تاریخی و طبیعی در معرض دید علاقه مندان به فرهنگ و تمدن مشرق زمین قرار دارد.
وجود آثاری از دوره های مختلف اورارتوریان، اشکانیان، ساسانیان، دورن های مختلف اسلامی از سلجوقیان تا ایلخانان و صوفیان و قاجاریه، همه و همه گنجینه های ارزشمند در موزه های تاریخی چون موزه ایلخانی و سنگ نگاره ها تجلی یافته و به نمایش گذاشته شده است.
این شهرستان به دلیل موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد خود در خاورمیانه، یکی از ذخایر بی نظیر و بی بدیل فسیل های مختلف جانوری را در خود جای داده است.
فسیل هایی از دوران های مختلف زمین شناسی از جمله پستانداران ماقبل تاریخ، این منطقه را به بهشت فسیل شناسی منطقه و دنیا تبدیل کرده است.
این گنجینه های تاریخ طبیعی و باستانی در قالب موزه فسیل شناسی و دیرینه شناسی این شهرستان هم اکنون پذیرای محققان و عاشقان تاریخ و تمدن این مرز و بوم است.
***موزه ایلخانی؛ گنجینه ای ارزشمند از دوران طلایی تاریخ و تمدن اذربایجان
موزه تخصصی ایلخانی مراغه در سال 1363 راه اندازی و دایر شده و آثاری ارزشمند از دوره های مختلف تاریخی به ویژه دوره ایلخانی را از این منطقه و سراسر کشور به نمایش گذاشته است.
انتخاب مراغه به عنوان اولین پایتخت ایران زمین در دوران ایلخانی، فرصت مناسبی برای شکوفایی علم، فرهنگ و تمدن را در این خطه فراهم کرد و آثار به جای مانده از آن دوران طلایی هم اکنون زینت بخش موزه ایلخانی است.
این موزه، به منظور معرفی این دوره خاص از تاریخ کشورمان که گستره آن از هرات تا فرات بوده ‌است، در فهرست موزه‌ های رسمی کشور جای گرفته و با تمرکز و انتقال صدها اثر برجسته و گردآوری مجموعه‌ ای کامل از آثار مختلف ایلخانی شامل انواع سفال، کاشی، سکه، فلز، شیشه و کتابت، این موزه به عنوان منبع مطالعاتی و پژوهشی در اختیار محققان و بازدیدکنندگان قرار گرفته است.
در بخش مجموعه سفال این موزه، می توان آثاری کم نظیر از دست ساخته های سفالینه از این دوره تاریخی به عنوان عصر طلایی سفالگری دوره اسلامی را مشاهده کرد.
بخش سکه این موزه نیز از کامل‌ ترین مجموعه مسکوکات ایلخانی کشورمان بوده و تقریبا از همه ایلخانان ایران، سکه‌ های ارزشمندی را در خود جای داده است.
سکه‌ های موزه مراغه از پول رایج ایلخانان بلحاظ کاربرد اقتصادی و معاملات تجاری و رسمی، به صورت پشتوانه تک فلزی و نقره بوده که سکه‌ های طلا برای مقاصد ویژه از جمله ایام عید و جشن ها و سکه‌ های مسی (فلوس) برای معاملات روزمره ضرب شده است.
بر اساس نوشته های معتبر مورخان، مراغه، تبریز و سلطانیه از مراکز مهم ضرابخانه ‌های حکومتی در دوره ایلخانی بوده اند.
بخش شیشه این موزه تاریخی نیز شامل نمونه‌ های نادر آن عصر بوده که دارای تزیینات مختلف شیشه ‌گری شامل دمیده‌ آزاد، دمیده در قالب، تراش و افزوده بر روی بطری، قندیل و صراحی هستند که از نقاط مختلف کشورمان گردآوری شده است.
در بخش فلز موزه ایلخانی مراغه نیز نمونه‌ های ارزشمندی از هنر فلزکاری دوره ایلخانی شامل انواع ظروف فلزی، پیه ‌سوزهای مفرغی و شمعدان‌ های برنزی وجود دارد که به روش های ریخته‌ گری، قلمزنی و طلاکوبی ساخته شده‌ اند.
همچنین در این موزه شمشیری است که متعلق به کری خان بن بهادرخان، حاکم داغستان بوده و حاوی تزیینات طلاکوبی بر روی عاج و مفرغ و از آثار ارزشمند این موزه است.
*** موزه سنگ نگاره های مراغه
موزه سنگ نگاره ها در محل مقبره آقالار مراغه که در بخش جنوبی شهر به عنوان بنایی باقیمانده از دوره زندیه بوده، ایجاد شده است.
مقبره آقالار بنایی چهار ضلعی آجری بوده که بر روی قبر میر عبدالفتاح موسوی مراغی شاعر و عارف نامی دوره زندیه ساخته شده است.
مقبره آقالار مراغه به دستور ظل السلطان و به خاطر ارادتی که به مراد خود میر فتاح موسوی از شعرا و علمای معروف این شهر داشته در سال 1175 ه . ق در مراغه بنا شده و در سال 1247 به وسیله حاج عباسعلی بنابی که خود نیز در این مقبره مدفون است مرمت شده‌ است.
این بنا از سال 1375 هجری شمسی تا تابستان 1381 در چندین فصل کاری مرمت شده و به موزه سنگ نگاره‌ های مراغه گشته ‌است.
در این موزه سنگ نگاره های مختلفی از منطقه مراغه مربوط به دوران های اسلامی گردآوری شده است.
عمده سنگ‌ های این موزه سنگ قبرهای گهواره‌ ای، صندوقی و تخت، قوچ های سنگی و سنگ هایی با نقوش تزیینی و هندسی بوده است.
با ارزشترین سنگ این موزه سنگ صلوات نام دارد که تاریخ کتابتش نامعلوم است.
*** موزه فسیل و دیرینه شناسی مراغه
موزه فسیل شناسی مراغه با توجه به اینکه غنای بی نظیر باستانی و فسیلی این منطقه به عنوان یکی از منحصر به فردترین مناطق فسیلی جهان در این شهرستان در زمینی به مساحت 500 مترمربع در این شهرستان ایجاد شده و فسیل های مختلفی از گونه های مختلف جانوری را با قدمتی چندین میلیون ساله در خود جای داده است.
تاکنون فسیل هایی به قدمت هفت میلیون سال از اجداد ماموت، زرافه و آهو در منطقه مراغه به عنوان نخستین اثر ملی، طبیعی و فسیلی ایران کشف شده ‌است.
هم اکنون 400 قطعه فسیل در این موزه در معرض دید گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته و 30 لایه مختلف فسیلی در منطقه اثر طبیعی ملی و 60 لایه فسیلی نیز در سایر مناطق مراغه کشف شده است.
وجود این موزه فسیل شناسی، زمینه مساعدی را برای مطالعه و حضور محققان داخلی و خارجی و گردشگرانی از سراسر کشور برای مشاهده جلوه ای از تمدن باستانی و تاریخ این خطه فراهم کرده است.
شهرستان مراغه با حدود 515 اثر تاریخی و تپه های شناسایی شده جزو 10 شهر دارای بافت غنی تاریخی و فرهنگی در کشور محسوب می شود که حدود 300 اثر تاریخی آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
شهرستان مراغه با حدود 263 هزار نفر جمعیت در 127 کیلومتری تبریز، مرکز آذربایجان شرقی واقع است.
3077/7487

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/134818/موزه-های-مراغه-گنجینه-های-از-دل-تاریخ-و-تمدن
بستن   چاپ