پیام آذری
ریل گذاری برای توسعه «دروازه اروپا»
پنجشنبه 8 فروردين 1398 - 18:13:34
پیام آذری - ارومیه - سال 1397 در آذربایجان غربی و استان موسوم به دروازه ایران به سمت اروپا در حالی سپری شد که حرکت رو به جلو در مسیر توسعه همه جانبه این استان مشهود بود و مسیر پیشرفت با تدبیر و برنامه ریزی دولتمردان برای جبران عقب ماندگی های گذشته ریل گذاری شد.
«جمشید انصاری»، معاون رییس جمهوری نیز در سفر اخیر خود به ارومیه از نماینده عالی دولت در آذربایجان غربی به دلیل مدیریت مناسب برای پیشبرد اهداف اقتصاد مقاومتی قدردانی کرد و گفت: تلاش برای توسعه استان، برنامه ریزی برای جذب اعتبار مناسب برای اجرای طرح ها و اختصاص زمان قابل توجه برای پیگیری مشکلات از جمله اقدامات مناسب مدیریت ارشد استان در ماه های گذشته بوده است.
رویدادهای بسیار مهمی طی سال 1397 در آذربایجان غربی اتفاق افتاد که نقطه عطف آنها، سفر دکتر حسن روحانی و هیات دولت در اواخر آبان ماه و چندین وزیر و معاون رییس جمهوری در طول سال بود که سرمنشا بسیاری از تحولات توسعه محور قرار گرفت.
علاوه بر آن، سفر برخی مسوولان عالی رتبه کشورهای همسایه از جمله رییس مجلس جمهوری آذربایجان، استاندار ارزروم ترکیه و چندین هیات تجاری از کشورهای همسایه، آسیایی و اروپایی در کنار جذب سرمایه های داخلی و خارجی با وجود تحریم های ظالمانه آمریکا و همچنین افتتاح طرح های مهم اقتصادی، زیربنایی، تجاری و خدماتی از جمله دیگر رویدادهای سال 1397 در آذربایجان غربی بود.
** تحقق آرزوی 16 ساله مردم در سفر هیات دولت
دکتر روحانی و اعضای هیات دولت روز 28 آبان ماه 1397 در سفری یکروزه میهمان مردم آذربایجان غربی بودند و استقبال پرشور مردم آن هم در یکی از شهرستان های شمالی استان بار دیگر وحدت بین مردم و مسوولان را نشان داد و از سوی دیگر نیز با افتتاح مسیر ریلی مراغه – ارومیه به عنوان یکی از وعده های رییس جمهوری، آرزوی 16 ساله مردم استان تحقق یافت.
این پروژه سال ها معطل بود و 60 درصد آن در دولت های یازدهم و دوازدهم تکمیل شد اما سخنان صادقانه رییس جمهوری نیز بر شیرینی بهره برداری از این طرح افزود؛ دکتر روحانی در این سفر گفت: «من می دانم کاری که انجام می دهیم با توقع مردم فاصله دارد و در سفر قبل اجرای 60 پروژه را قول دادم که امروز 20 مورد از آنها افتتاح می شود».
وی اضافه کرد: 24 پروژه از این تعداد 60 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تکمیل آنها در دستور کار قرار می گیرد اما اعتباری که برای این طرح ها وعده داده بودیم، محقق شده است.
رییس جمهوری گفت: برای اجرای این پروژه ها تزریق یکهزار و 180 میلیاد تومان اعتبار را وعده داده بودیم اما تاکنون 2 هزار و 150 میلیارد تومان برای آنها هزینه شده است.
وی با ابراز خرسندی از اینکه در این سفر 600 تخت بیمارستانی افتتاح می شود، اظهار داشت: امروز بیمارستان 220 تختخوابی در خوی افتتاح می شود.
رییس جمهوری در جمع مردم خوی با اشاره به اینکه دریاچه ارومیه به مرحله تثبیت رسیده است و طرح های ستاد احیا ادامه خواهد یافت، بیان کرد: احیای این دریاچه کار سختی است.
طرح های مهمی در این سفر به بهره برداری رسید که مهمترین آنها اتصال مرکز آذربایجان غربی به شبکه ریلی، افتتاح طرح های گازرسانی و بهداشت و درمانی به صورت همزمان با دستور رییس جمهوری بود.
در پایان این سفر نیز جلسه هیات دولت برای تصویب طرح های عمرانی در آذربایجان غربی تشکیل و طرح های مختلفی در بخش های بهداشت و درمان، امور زیربنایی، حوزه ورزش، گردشگری، آموزش و پرورش، آموزش عالی، آب، کشاورزی و تجهیز گمرک های استان مصوب شد که اعتبار آنها پس از اصلاحات بعدی به بیش از 25 هزار میلیارد ریال رسید.
تکمیل بیمارستان آیت الله خویی، اختصاص 400 میلیارد ریال برای اتمام بیمارستان فوق تخصصی زنان ارومیه و اجرای طرح های بیمارستانی در شاهین دژ، میاندوآب، سلماس، اشنویه و نقده، آبرسانی به 254 روستا، حذف 300 کلاس کانکسی، بازسازی استادیوم ورزشی مهاباد، احداث پارک علم و فناوری ارومیه و ایجاد مجموعه فرهنگی در تخت سلیمان و قره کلیسا تنها بخشی از این مصوبه ها بود.
از دیگر مصوبه های این سفر می توان به ایجاد موزه جنگ چالدران، تکمیل 60 کیلومتر بزرگراه ارومیه – میاندوآب، تکمیل راه خوی - قطور – رازی، احداث تونل های آزادراه ارومیه – تبریز، اجرای طرح آبیاری تحت فشار در 9 هزار و 500 هکتار، تداوم طرح های آبخیزداری در حوضه دریاچه ارومیه، تکمیل سد سردشت، آبگیری سد چپرآباد و آبرسانی به بوکان اشاره کرد.
** افتتاح بیش از یکهزار و 500 طرح عمرانی و اقتصادی
طی سال 1397 بیش از یکهزار و 500 طرح به مناسبت های مختلف در حوزه های عمرانی و اقتصادی به بهره برداری رسید که بیش از 800 مورد از آنها در هفته دولت، افزون بر 700 مورد در دهه فجر و 10 مورد پروژه فاخر و کلان نیز در سفر هیات دولت به آذربایجان غربی افتتاح شد؛ برای اجرای این طرح ها حدود 58 هزار میلیارد ریال اعتبار دولتی و سرمایه بخش خصوصی سرمایه گذاری شده بود.
از جمله این طرح ها می توان به راه آهن ارومیه – مراغه، بیمارستان امام خمینی (ره) خوی، تکمیل بیمارستان امام خمینی (ره) ارومیه، کلینیک تخصصی و فوق تخصصی تدبیر ارومیه، گازرسانی به حدود 700 روستای استان، بهسازی افزون بر یکهزار واحد مسکونی روستایی اشاره کرد.
** حال رو به بهبود دریاچه ارومیه
دریاچه ارومیه در حالی که تا پیش از فعالیت دولت تدبیر و امید مسیر رو به نابودی را طی می کرد اقدامات این دولت در راستای احیا و راه اندازی ستاد ویژه ای در این خصوص با همراهی وزارتخانه های مختلف و سازمان های گوناگون موجب تثبیت و گام برداشتن در مسیر احیای این دریاچه شد.
اهمیت دریاچه ارومیه به حدی بود که استاندار آذربایجان غربی در پیام ابتدای سال خود، احیای این دریاچه را از جمله مهمترین تمهیدات مدیریت عالی استان در سال 1397 ذکر کرد و پس از آن نیز معاون اول رییس جمهوری در نیمه فروردین ماه 1397 برای بررسی وضعیت دریاچه از آن بازدید کرد.
همه این توجه ها در کنار اجرای طرح های احیای دریاچه ارومیه موجب شد تا این نگین آبی آذربایجان در سال جاری رشد حداقل 21 سانتی متری تراز را تجربه کند؛ در حالی که در ابتدای امسال طبق گفته رییس استانی ستاد احیا، تراز این دریاچه یکهزار و 270 مترو 69 سانتی متر بود، در انتهای سال این رقم به یکهزار و 270 متر و 90 سانتی متر رسید.
** افزایش 13 هزار نفری فرصت های اشتغال
اجرای طرح های اشتغال پایدار در روستاها و اشتغال فراگیر در حوزه های مختلف شهری و روستایی آذربایجان غربی از نیمه دوم سال 1396 آغاز شد و بخش مهم آن در سال 1397 به اجرا درآمد.
حدود 11 هزار و 800 میلیارد ریال اعتبار در قالب تسهیلات برای اشتغالزایی فراگیر و پایدار برای این 2 بخش در این استان اختصاص یافته بود که از این میزان هفت هزار میلیارد ریال سهم اشتغال فراگیر و چهار هزار و 800 میلیارد ریال سهم اشتغال پایدار روستایی است.
طی سال 1397 بیش از 314 میلیارد تومان در بخش اشتغال پایدار روستایی از محل تسهیلات بانکی پرداخت شد که با این رقم حدود 10 هزار نفر صاحب شغل شدند.
با اجرای این طرح در کنار طرح های دیگر اشتغال فراگیر، کارورزی، اشتغال خانگی، رفع موانع تولید و همچنین ایجاد فرصت های شغلی در بخش خصوصی و دولتی، میزان اشتغال ایجادی طی سال 1397 به بیش از 38 هزار نفر رسید در حالی که این رقم در سال پیش از آن، 25 هزار نفر بود.
** توسعه سرمایه گذاری
آذربایجان غربی در سال 1397 با وجود تحریم های ظالمانه توسط آمریکا در جذب سرمایه گذاری خارجی بسیار موفق عمل کرد و در بررسی های استانی نیز رتبه سوم را به خود اختصاص داد و حال خوش جذب سرمایه گذاری در سایه سیاست های اصولی دولتمردان بهخ نمایش گذاشته شد.
تا جایی که به گفته مسوولان اقتصادی استان اکنون بیش از یک میلیارد و 100 میلیون دلار طرح سرمایه گذاری خارجی در آذربایجان غربی فعال است که 32 طرح را شامل می شود.
6 طرح سرمایه گذاری خارجی در سال 1397 با حجم سرمایه گذاری 170 میلیون دلاری در استان به سرانجام رسید که از جمله آنها طرح سرمایه گذاری 103 میلیون یورویی در حوزه تولید لنت ترمز و لنت کلاچ خودرو در شهرک صنعتی شماره 3 ارومیه بود.
یکی دیگر از اقدامات مهم در حوزه سرمایه گذاری، راه اندازی پنجره واحد این بخش در استان بود که با تلاش های استاندار آذربایجان غربی و معاون اقتصادی استاندار به ثمر نشست و 42 دستگاه اجرایی با 375 خدمت به سامانه پنجره واحد سرمایه گذاری وصل شد تا روند سرمایه گذاری در این استان مرزی و مستعد تسریع شود.
** فسادستیزی دولتمردان
نماینده عالی دولت در آذربایجان غربی و معاونان وی فعالیت های گسترده ای در راستای فسادستیزی در سال 1397 آغاز کردند تا جایی که دبیر ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی در سفر اخیر خود به ارومیه با اشاره به جلوگیری از تخلفات در جریان صدور حواله های صادرات سوخت و خشکبار استان، گفت: اختصاص عواید مالی ناشی از این امر به مرزنشینان استان و کمک های اجتماعی به آنان نمود عینی مبارزه با فساد در دولت تدبیر و امید است.
«کاظم پالیزدار» با بیان اینکه این سفر نیز به دستور معاون اول رییس جمهوری جهت بررسی برخی تخلفات صورت گرفته طی دوره های گذشته در این استان انجام شد، افزود: در دوره ای که دولت شرایطی را برای حمایت از مرزنشینان فراهم کرد، این امر مورد سوء استفاده برخی افراد سودجو قرار گرفت ولی با روی کار آمدن مدیریت جدید در استان، تمهیدات ویژه ای برای جلوگیری از آن فراهم شد.
وی با اشاره به اینکه دولت هیچ خط قرمزی در امر مقابله با فساد ندارد، اضافه کرد: در گذشته حواله های زیادی صادر می شد ولی به دلیل بروز تخلفات عدیده در این حوزه، عایدی آن برای مرزنشینان بسیار ناچیز بود.
وی با ابراز تاسف از تضییع حقوق مرزنشینان در دوره های گذشته بیان کرد: در جریان این سفر هماهنگی خوبی با مقامات اجرایی، دستگاه نظارتی و مراجع قضایی استان انجام پذیرفت؛ البته نیاز است تا بررسی های تکمیلی در این خصوص صورت گیرد که در این راستا گزارش ابعاد مختلف این موضوع در جلسه آتی ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی ارائه و تصمیم لازم در این زمینه اتخاذ خواهد شد.
دبیر ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی ادامه داد: در حال حاضر عایدی این طرح به مرزنشینان در قالب پرداخت های نقدی و کمک های غیرنقدی و اجتماعی شامل کمک های بهداشتی و درمانی اختصاص می یابد.
پالیزدار اظهار داشت: میزان وجه نقد پرداختی به هر خانوار مرزنشین آذربایجان غربی طی امسال به حدود یک میلیون تومان می رسد در حالی که این رقم در سال های گذشته کمتر از 100 هزار تومان برای هر خانوار بود.
وی ایجاد شفافیت در سال های اخیر را یکی از مهمترین اقدامات دولت تدبیر و امید در امر مبارزه با فساد دانست و افزود: این شفافیت که در همه ابعاد از جمله حقوق کارکنان، بحث تخصیص ارز، ثبت سفارش کالا و موارد دیگر انجام شده، برکت های زیادی در راه مبارزه با فساد داشته است.
دبیر ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی با اشاره به اینکه با توجه به افزایش مبارزه با فساد و شفافیت صورت گرفته در دوره اخیر ممکن است مردم احساس افزایش فساد در جامعه داشته باشند، اضافه کرد: افزایش شفافیت و همچنین خودداری از پنهان کاری موجب شده که دست سودجویان از منابع کشور کوتاه شود و آنان در محاکم قضایی مورد محاکمه قرار بگیرند‌.
** برقراری امنیت مثال زدنی
آذربایجان غربی با وجود تلاش های دشمنان برای بر هم زدن امنیت در استان های مرزی کشور، طی سال 1397 شاهد آرامشی مثال زدنی بود و هیچ رویداد امنیتی در این استان مرزی که 967 کیلومتر مرز مشترک با سه کشور عراق، ترکیه و جمهوری آذربایجان دارد، به وقوع نپیوست.
امیر دریابان علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی در سفر خود به این استان نیز بر این موضوع اذعان داشت و گفت: در 2 سال گذشته گروهک های ضد انقلاب که از سوی برخی کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای حمایت و پشتیبانی می شوند، تلاش زیادی برای ناامن کردن مرزهای شمالغرب کشور داشتند که با هوشیاری و شدت عمل نیروهای مسلح و دستگاه های امنیتی ناکام ماند.
همین امنیت و فراتر از آن احساس امنیت زمینه را برای توسعه فعالیت های اقفتصادی و جذب سرمایه های داخلی و خارجی فراهم کرد و علاوه بر افزایش صادرات، سرمایه گذاری نیز در این دچار جهش شد.
** رشد 160 درصدی صادرات
طی سال 1397 با وجود مشکلات اقتصادی ناشی از تحریم های ظالمانه در سطح کشور، میزان صادرات از آذربایجان غربی رشد قابل توجه 160 درصدی داشت و به یک میلیارد و 200 میلیون دلار رسید؛ این رشد در حالی به بار نشست که متوسط رشد صادرات کشور در سال جاری حدود 13 درصد بود.
یکی از مهمترین مولفه ها در این بخش، صادرات بیش از 31 میلیون دلاری انواع کالا از شهرک های صنعتی آذربایجان غربی به کشورهای همسایه از جمله عراق، ترکیه و جمهوری آذربایجان و برخی کشورهای اروپایی بود.
این در حالی است که رد پای نماینده عالی دولت و معاون اقتصادی وی در مسیر افزایش چشمگیر صادرات استان طی سال 1397 به خوبی مشخص است و حضور مستمر آنان در مناطق مرزی برای رفع موانع موجود زمینه لازم را برای افزایش صادرات فراهم کرد.
** سفر 11 عضو کابینه شامل وزرا و معاونان رییس جمهوری
علاوه بر همراهی رییس جمهوری در سفر استانی، هفت وزیر شامل فرهنگ و ارشاد اسلامی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اطلاعات، ارتباطات و فناوری اطلاعات و راه و شهرسازی هشت بار میهمان مردم و مسوولان آذربایجان غربی بودند تا توجه دولت تدبیر و امید به این استان مرزی به اثبات برسد.
علاوه بر آنان پنج معاون رییس جمهوری شامل رییس سازمان برنامه و بودجه، رییس سازمان امور اداری و استخدامی، معاون پارلمانی رییس جمهوری، معاون امور روستایی، رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و همچنین رییس سازمان حفاظت محیط زیست که مسوولیت ستاد احیای دریاچه ارومیه را نیز داراست، در این سال 9 بار به آذربایجان غربی سفر کردند که سهم روسای سازمان های برنامه و بودجه، امور اداری و استخدامی و معاون پارلمانی 2 بار بود.
علاوه بر وزرا و معاونان رییس جمهوری، طی سال 1397 دهها معاون وزیر و مسوول کشوری در راستای رسیدگی به مشکلات آذربایجان غربی و بررسی طرح های زیرمجموعه نهاد تحت مسوولیت خود به این استان سفر کردند.
** رحلت نماینده سابق ولی فقیه و تحکیم وحدت
آخرین روز اردیبهشت ماه سال 1397 حجت الاسلام غلامرضا حسنی که نماینده سابق ولی فقیه در آذربایجان غربی و امام جمعه پیشین ارومیه بود، در 91 سالگی دار فانی را وداع گفت و آیین های بزرگداشت وی به تحکیم وحدت مردم و مسوولان این استان تبدیل شود.
نخستین امام جمعه ارومیه در سال های پس از انقلاب که حدود 35 سال در این کسوت فعالیت کرد، پس از یک دوره بیماری دار فانی را وداع گفت و 2 روز پس از آن، با تشییع باشکوه توسط مردم و مسوولان آذربایجان غربی در باغ رضوان به خاک سپرده شد؛ رحلت این مبازر نستوه تا جایی در عرصه اجتماعی و فرهنگی استان تاثیرگذار بود که بزرگان نظام مقدس جمهوری اسلامی از جمله رهبر معظم انقلاب و رییس جمهوری پیام های تسلیتی را صادر کردند.
رهبر معظم انقلاب در این پیام تاکید فرمودند: مجاهدت های مستمر و همه جانبه آن مرحوم در طول سال های متمادی چه در سنگرهای نظامی و چه در جایگاه رفیع امامت جمعه، چه در مقابل مهاجمان بعثی در دوران دفاع مقدس و چه در برابر ضدانقلاب مزدور داخلی، برگ های ماندگار و بی تکراری از دفتر زندگی یک روحانی انقلابی و مبارز است.
در پیامی که از سوی دکتر حسن روحانی نیز صادر شد، آمده بود: این روحانی پرتلاش و مردمی که از جمله پیشگامان نهضت امام خمینی(ره) بود، با حضور در صحنه های مختلف در تثبیت نظام مقدس جمهوری اسلامی و مبارزه با ضد انقلاب نقشی موثر ایفا کرد.
به گزارش ایرنا از دیگر رویدادهای سال 1397 نیز می توان به برگزاری همایش بین المللی شمس و مولانا در خوی، مسابقات جام وحدت و دوستی در رشته کاراته به میزبانی ارومیه، کسب مقام قهرمانی مسابقات پاراآسیایی توسط سیامند رحمان اشاره کرد که هر کدام از آنها نیز در توسعه فرهنگی و اجتماعی استان نقش بی بدیل داشت.
3072/8137

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/134626/ریل-گذاری-برای-توسعه-«دروازه-اروپا»
بستن   چاپ