پیام آذری
امامزاده سید بهلول خوی مامن دیرین دلشکستگان
پنجشنبه 16 اسفند 1397 - 12:31:39
ایرنا - فرهنگی - آذربایجان غربی
پیام آذری - ارومیه - سید بهلول از نوادگان امام علی النقی (ع) بوده و بر اثر جور زمانه خود به محلی در شمال غرب ایران هجرت کرده و در شهر خوی آرمیده است؛ این امامزاده از روزگار دیرین مامن دلشکستگان است و هنوز هم داغ های بسیاری با حضور در بارگاه این سید واجب التعظیم رو به التیام می گذارد.
وقتی دلتنگ می شوم همیشه دنبال جایی می گردم تا غصه های دلم را خالی کرده و با خدای خودم خلوت کنم تا دلگیری و دلتنگی هایم را با یادش التیام بخشم.
همیشه همین طور است. هر موقع دلم پر بوده و سنگینی آن بر روح و جانم سایه افکنده است، خود را اینجا یافته ام؛ جایی در خیابان شهید کوچری، همان محله قدیمی شهر دارالصفای خوی که به نام محله امامزاده معروف است.
این بارگاه در سه کیلومتری از مرکز شهر خوی و در محله ای به نام امامزاده واقع شده است؛ محله ای که بیشتر بچگی هایم با چادر گلدار سفید و صورتی در کنار مادر در اینجا گذشته است و هنوز طعم زیارت شیرین این قطعه زیبای خدایی زیر زبانم مزه می دهد.
اینجا آرامش بخش روح و روان من از سه دهه پیش تاکنون است؛ محله زیبایی که از دوران کودکی اغلب پنج شنبه ها و برخی اوقات که مشکلات روزمره مرا در بن بست محاصره کرده با مادرم به آنجا پناه برده ام.
هنوز هم همین طور است، حالا هم که دیگر خانه مان از خانه مادر جدا شده و خود صاحب فرزند شده ام با فرزندم در این مکان حضور می یابم و از معنویت آن بهره مند می شوم و باز این امام زاده مرهم تمامی دردهایم است.
امامزاده سید بهلول محبوب قلب تمامی مردم خوی و البته نه تنها مردم آن، بلکه اهالی آذربایجان غربی و بسیاری از ساکنان منطقه شمال غرب کشور است.
اینجا مامن تمامی دلشکستگان است و این روزها هم که به لحظه تحویل سال نزدیک می شویم رونق آن بیش از پیش است.
امامزاده در لحظه تحویل سال درش به روی تمامی مشتاقان باز است و زائران بسیاری خود را برای تحویل سال به این بقعه متبرکه می رساند و سیل جمعیت آنقدر زیاد است که جا برای سوزن انداختن نیست!
بنای فعلی بارگاه امامزاده سیدبهلول شامل صحن، شبستان، حسینیه، زائرسرا و کتابخانه عمومی است که ضریح آن با تزئینات بسیار زیبا همچون نگینی در وسط صحن می درخشد که توسط هنرمندان اصفهانی ساخته شده است.
این بنا گذشته از تزئینات داخلی، کاشی کاری و آئینه کاری های متعدد، گنبدی زیبا با 2 منار بزرگ و 2 منار کوچک دارد که ارتفاع آنها به 14 متر می رسد.
درب های این بنای مذهبی به شکل چشمگیر و دلنوازی حکاکی و با آیات قرآن کریم آراسته شده است که در نوع خود بی نظیر است.
مدینه خانوم یکی از بانوانی است که از 30 سال گذشته این امامزاده را به عنوان مونس روزهای سخت و تنهایی اش انتخاب کرده و حال که به دوران سالمندی رسیده است و فرزندانش ازدواج کرده اند، بازهم این امامزاده را پناهگاه تنهایی اش می داند.
او با شور خاصی از این مکان مقدس صحبت می کند و می گوید که نذرهای زیادی در این مکان آنروزها که دلم می شکست کرده ام و با لطف پروردگار و به واسطه این امامزاده بزرگوار جواب گرفته ام.
صغری خانوم نیز که چین و چروک صورتش زیر چادر مشکی پنهان شده و به زحمت می توان رویش را دید درباره این بقعه می گوید: از زمانی که یاد دارم این مکان مقدس درش به روی همه باز بوده و خاطرات کودکی، جوانی و پیری ما نیز در این امامزاده سپری شده است.
پسر جوانی که بعد از زیارت این مکان مقدس، رو به امامزاده ایستاده و با من هم کلام می شود و می گوید: لحظه تحویل سال در این امام زاده غوغایی برپاست و از تمامی اقشار در این مکان برای تحویل سال حضور می یابند.
توحید ادامه می دهد: طبق اطلاع رسانی هایی که توسط مسوولان شهری خوی انجام شده است به زودی خیابان جدیدی با نام "از حرم تا حرم" در این شهر راه اندازی می شود که بارگاه شمس تبریزی خوی و امام زاده سید بهلول را به هم متصل خواهد کرد؛ آن وقت این مکان دیدنی تر خواهد بود و می تواند به عنوان گردشگری مذهبی مورد توجه توریست ها قرار بگیرد.
در کتاب ˈخوی در گذر زمانˈ آمده است: بعد از شهادت امام رضا (ع)، مامون عباسی و سپس معتصم که عداوت شدید با خاندان آل علی (ع) داشتند دستور دادند که علویان را در شهرهای ایران به قتل برسانند.
پس از این دستور سادات مجبور شدند به شهرهای مرزی و کوهپایه ای روی آورند و خوی نیز که در آن زمان یک شهر مرزی و نزدیک امپراتوری روم بود مهاجران زیادی از جمله خاندان آل علی (ع) را در خود جای داد.
در کتاب های تاریخ نیز آمده است که چند نفر از اولاد امام علی النقی (ع) به شهرهای چون خوی، سلماس و نهاوند مهاجرت کردند و در این شهرها توسط حکام ظالم به شهادت رسیدند.
در مورد اصل و نسب این امامزاده، شجره نامه و سند مکتوبی ملاحظه نگردید، امّا معتمدین و آگاهان، سید بهلول را از سادات علوی و از نوادگان امام علی النقی (علیه السلام) دانسته و شجره او را چنین بر می‌شمارند: «سید بهلول فرزند سید اسحاق فرزند محمد فرزند امام علی النقی (علیه السلام)».
محمد الوانساز خویی در کتاب «آستان مقدس امامزاده سید بهلول (ع) و آقا میرهادی (ره)» آورده است که امامزاده سید بهلول (ع) از نوادگان امام هادی بوده که در دوران پرآشوب و خفقان بنی عباس به ایران مهاجرت کرد و در خوی مخفی شد.
این نویسنده اضافه کرده است: زمانی که معاندان از نسب شریف این امامزاده مطلع شدند به قاضی القضات خوی خبر دادند و وی نیز دستور داد او را از مخفیگاهش بیرون کشیدند و با تبر فرق مبارکش را شکافتند و وی را به شهادت رساندند.
بر اساس اعلام مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوی، از اول سال تاکنون بیش از 11 هزار نفر از شهرهای دور و نزدیک به زیارت این بارگاه پرداخته اند.
به گزارش ایرنا مردم خوی به امامزاده ها احترام خاص قائل هستند و برای زیارت و قبولی حاجت خود به این مکان های معنوی روی می آورند و با خدای خود راز و نیاز می کنند و معمولا در روزهای پنجشنبه و جشن ها و مناسبت های مذهبی اقدام به پخش و توزیع نذری می کنند.
در شهرستان دارالمومنین خوی، امامزاده ها و بقعه ها و زیارتگاه هایی از نوادگان ائمه اطهار (ع) وجود دارد که امامزاده سید بهلول از جمله آنهاست.
بارگاه امامزاده سید بهلول در خوی از قدیمی ترین زیارتگاه های این شهرستان است و هر روز به ویژه در روزهای پنجشنبه و جمعه و در ایام ماه مبارک رمضان زائران فراوانی از خود شهر، حومه و اطراف جهت زیارت به این مکان روی می آورند.
این امامزاده علاوه بر اینکه یک مکان مذهبی و زیارتگاه است و حسینیه آن هر هفته پذیرای عزاداران حضرت سیدالشهداء و ائمه اطهار (ع) بوده و هیات عزاداران آن از قدیمی ترین و بزرگترین هیات امنای عزاداری این شهر به شمار می رود، دارای مجتمع ساختمانی تاریخی ارزشمند بوده و از این حیث نیز قابل توجه است.
7129/8137
گزارش از: سیده فاطمه سجادی

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/131147/امامزاده-سید-بهلول-خوی-مامن-دیرین-دلشکستگان
بستن   چاپ