پیام آذری
ورود زودهنگام گیاهان کوهی و بهاری به بازار اشنویه
يکشنبه 5 اسفند 1397 - 10:28:16
ایرنا - علمی - آذربایجان غربی
پیام آذری - مهاباد - گیاهان کوهی و وحشی امسال زودتر از سال های گذشته وارد بازارهای شهرستان اشنویه در جنوب آذربایجان غربی شده و طعم و رنگ غذاهای این منطقه را در آستانه آخرین ماه فصل زمستان بهاری کرده است.
به گزارش ایرنا، با فرارسیدن فصل بهار و رویش گونه های مختلفی از گلها و گیاهان در دشت ها و دامنه کوه ها اشنویه بهره برداری از گیاهان کوهی در این شهرستان همه ساله در فصل بهار آغاز می شود اما ورود برخی از این نوع گیاهان در این فصل از سال موجب تعجب مردم شده است.
یکی از این نوع گیاهان کوهی «گل اقا» نام دارد که هم اکنون با قیمت هر کیلوگرم 60 هزار ریال در بازار اشنویه به فروش می رسد و این در حالی است که هنوز یک ماه به فصل بهار و آغاز معمولی فصل برداشت این نوع گیاهان بهاری زمان باقی مانده است.
بعضی از این گیاهان خوراکی به صورت خام به مصرف مردم می رسد و بعضی دیگر نیز به صورت پخته در غذاهای مختلف به مصرف می رسد.
کمال امیرعشایری یکی از شهروندان اشنویه گفت: برداشت نامناسب و زودهنگام این گیاهان می تواند ضررهای جبران ناپذیری را به طبیعت وارد کند و معمولا هیچ راهکاری نیز برای جلوگیری از برداشت زودهنگام و بی رویه این گیاهان در این شهرستان وجود ندارد.
وی افزود: معمولا با آغاز فصل بهار، برداشت گیاهان کوهی و فروش آن هرچند که سبب ایجاد اشتغال فصلی و رونق بازار در این شهرستان می شود و در بیشتر منازل سفره ها رنگ و روی گیاهان بهاری به خود می گیرد ولی برداشت بی رویه آن لطمه های جبران ناپذیری به طبیعت وارد می سازد.
یکی دیگر از شهروندان اشنویه ای گفت: با نزدیک شدن به فصل بهار برخی از شهروندان به ویژه بانوان اقدام به جمع آوری و فروش گیاهان کوهی کرده اند که این امر موجب نگرانی دوستداران محیط زیست شده است.
وی اضافه کرد: روزانه حدود 100 کیلوگرم از این گیاهان وارد بازار این شهرستان می شود که امسال نسبت به سال های قبل زودتر از موعد آن بوده است.
یکی از اعضای تشکل زیست محیطی «ژینکو» در اشنویه نیز معتقد است: برداشت بی رویه و زودهنگام این گیاهان سبب از بین رفتن ریشه گیاهان و پوشش گیاهی منطقه شده و این امر سبب جذب نشدن آب باران می شود.
فاروق احمدی افزود: همواره تشکل های زیست محیطی با همکاری ادارات در صدد اتخاذ راهکارهای متناسب جهت جلوگیری از برداشت بی رویه و زودهنگام گیاهان کوهی هستند ولی متاسفانه هنوز به نتیجه مطلوبی نرسیده اند و هرساله با نزدیک شدن به فصل بهار هجوم مردم برای برداشت این نوع گیاهان نیز آغاز می شود.
وی اضافه کرد: برداشت گیاهان خوراکی بخصوص در روزهای تعطیل بیشتر از روزهای دیگر دیده می شود به طوری که همه اعضای خانواده ها به
صورت دسته جمعی به دامنه کوه ها، مراتع و دشت های سرسبز هجوم می آورند و به برداشت بی رویه این نوع گیاهان و تخریب محط زیست اقدام می کنند.
وی گفت: شماری از این افراد که برای برداشت گیاهان خوراکی به مناطق بکر طبیعت می روند علاوه بر اینکه با برداشت غیراصولی و زودتر از موعد گیاهان نه تنها لطمه های زیادی به بار می آورد بلکه با روشن کردن آتش در این مناطق چهره طبیعت را نیز تخریب می کند.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری اشنویه نیز گفت: برداشت گیاهان کوهی در این فصل خارج از موعد است و سبب از بین رفتن گونه های گیاهی این منطقه می شود.
مصطفی چترآذر افزود: معمولا فصل برداشت گیاهان کوهی و بهاری از 15 فروردین آغاز می شود و مناطق «تاله جار» و «گلاز» و «کیله شین» از جمله مکان هایی است که شهروندان اشنویه برای برداشت گیاهان کوهی و بهاری در این شهرستان به آن عزیمت می کنند.
وی با بیان اینکه برداشت به جا و مناسب از این گیاهان امری مناسب است ادامه داد: متاسفانه برداشت های زودهنگام، غیراصولی و گاه بی رویه سبب از بین رفتن این گونه ها و آسیب زدن به گیاهان کوهی و انقراض تنوع گیاهی می شود.
چترآذر اضافه کرد: با وجود اینکه برداشت برخی از گونه های در حال انقراض ممنوع است ولی برخی از شهروندان بی توجه به این امر به واسطه زیبایی و مصارف دارویی و خوراکی، اقدام به برداشت غیرمجاز آن کرده و زمینه انقراض گونه های گیاهی کمیاب را فراهم می کنند.
به گزارش ایرنا ، بیش از 40 نوع گیاه خوراکی، دارویی و صنعتی در مناطق آذربایجان غربی برداشت می شود که مصرف آن از روزگاران گذشته مرسوم
بوده و اشنویه نیز به دلیل شرایط جغرافیایی خاص یکی از مناطق مستعد برای برداشت این نوع گیاهان در استان به شمار می رود.
این شهرستان دارای حدود 100 هزار هکتار جنگل و مرتع بوده و با داشتن کوهستان های مرتفع و مراتع ییلاقی یکی از شهرستان های غنی از لحاظ پوشش گیاهی و مرتعی است.
کنگر، گل آقا، اسفناج، جاتره، بیزا، مندوک، کورادا، ریواس، قارچ، نعنا و سیرکوهی از جمله گیاهانی است که در فصل بهار در مناطق کوهستانی اشنویه می رویند و زینت بخش سفره های مردم می شوند.
جلوگیری از تصلب شرایین، درمان تنگی نفس، ضد اضطراب بودن، درمان یرقان، سوهاضمه و تصفیه خون تنها بخشی از خواص این گیاهان خوراکی و دارویی است.
9870/6185/3072

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/129271/ورود-زودهنگام-گیاهان-کوهی-و-بهاری-به-بازار-اشنویه
بستن   چاپ