پیام آذری
رییس دانشگاه تبریز:
نظای گنجوی با قرآن انس داشت
سه شنبه 22 آبان 1397 - 19:13:34
ایرنا - فرهنگی - آذربایجان شرقی
پیام آذری - تبریز - رییس دانشگاه تبریز، تربیت دینی نظامی گنجوی و انس او با قرآن کریم از دوران کودکی را از جمله ویژگی های این شاعر بزرگ اعلام کرد و گفت: نظامی شاعر اخلاق انسانی هم بود، او به صراحت خود را نخستین کسی می داند که شعر را از چنگال فسق و فجور رهایی داده و آن را در خدمت دین در آورده است.
به گزارش ایرنا، میررضا مجیدی امروز سه شنبه در دومین روز کنگره علمی تخصصی نظامی گنجوی افزود: سیری در اشعار نظامی نشان می دهد که ایمان عمیق او به خداوند و اظهار عجز و انکسار در برابر خالق هستی، نتیجه انس وی با راز و نیازهای شبانه و اشک چشم دل است.
وی اظهار داشت: بر اساس شواهد شعری و قرائن تاریخی، هیچ تردیدی در انس نظامی با قرآن کریم وجود ندارد، خلوت های روحانی شاعر در گنجه و انس ویژه او با سکوت، این مجال را به شاعر می‌داد که با مطالعه در کلام الهی، اشعار و سرودهای خویش را مزین به کلام نورانی الهی کند.
وی اضافه کرد: از مضامین محوری در اندیشه های نظامی گنجوی، احساس پاک میهن دوستی و به عبارتی علاقه بسیار او به ایران و آذربایجان است.
رییس دانشگاه تبریز ادامه داد: از مطالعه آثار وی می توان این گونه برداشت کرد که نظامی به سبب رشد در محیط فرهنگی گنجه، علاقه سرشار به تمدن ایرانی داشت.
مجیدی یادآور شد: نظامی از یک سو، داستان‌های قدیم ایرانی را در لباس فاخر شعر بزمی، جاودانگی می بخشید و از سویی در مقدمه تمامی این آثار، عالی ترین و ناب ترین مضامین اسلامی را در سخن توحید و به ویژه معراج نبی مکرم اسلام به منصه ظهور و بروز می نشاند.
رییس دانشگاه تبریز اذعان کرد: عشق و ارادت مثال زدنی نظامی گنجه ای به ایران و اسلام از چنان اهمیتی برخوردار است که اکنون و با گذشت قرن‌ها از وفات شاعر، همچنان این اندیشه ناب، مورد توجه قرار می‌گیرد و هنوز محل مناقشات علمی و ادبی است.
وی ابراز ایدواری کرد با برگزاری این کنگره و با واکاوی علمی جهان اندیشه و تبیین درست احوال و آثار نظامی، در عرصه نظامی پژوهی طرحی نو ایجاد شود و شرکت کنندگان در این کنگره و سایر طالبان علم و دانشجویان با ساختار دهنی و زبانی این شاعر بزرگ ایران و آذربایجان اشنا شوند.
وی با اشاره به فلسفه برگزاری این کنگره در دانشگاه تبریز یادآوری کرد: این دانشگاه پس از گذشت 27 سال از برگزاری کنگره بین‌المللی نهمین سده تولد حکیم نظامی در سال 1370 در دانشگاه تبریز، بار دیگر با برپایی این کنگره در صدد تجلیل و ارج نهادن به این شاعر بزرگ ایران و آذربایجان است.
استاد دانشگاه شهید بهشتی نیز با بیان اینکه نظامی گنجوی در ایران نام آشنا و بزرگ، اما در کشورهای منطقه غریب است، گفت: خمسه یا پنج گنج به عنوان اثر معروف و شاهکار بی‌مانند نظامی، در قلمروی داستان‌های غنایی است و از این رو در احیای ادبیات غنای کشورمان نقش تعیین کننده و تاثیرگذاری داشته است.
احمد خاتمی افزود: آثار و شخصیت اخلاقی و عرفانی این شاعر بزرگ آن طور که باید و شاید برای عموم مردم شناخته شده نیست و برای شاخت بهتر وی، برگزاری چنین کنگره های در سطح ملی و منطقه ای ضروری است.
این نظامی شناس در ادامه با تاکید بر اینکه بیشتر نظامی را شاعر بیانی در حوزه ادبیات و داستان های عاشقانه می شناسند، ادامه داد: نظامی گنجوی در احیای ادبیات غنای کشورمان بی نظیر و تاثیرگذار بوده است.
وی تشریح کرد: نظامی گنجوی حکیم و دارای شخصیت چند بعدی است و بدین دلیل شعر را انتخاب کرده که بتواند با این ابزار اندیشه و افکار خودش را به دیگران انتقال دهد.
وی تاکید کرد: نظامی گنجوی از جمله شاعرانی است که باید او را در شمار ارکان شعر فارسی و از استادان مسلم این زبان دانست.
علی پولاداز خیران حوزه فرهنگ و ادب نیز با اشاره به نقش و جایگاه شخصیتی و اخلاقی نظامی گنجوی گفت: با وجود اینکه نظامی گنجوی دارای شخصیت جهانی است، اما این شاعر بزرگ در بین کشورهای منطقه از جمله ایران، آذربایجان، ترکیه و دیگر کشورهای منطقه غریب مانده است.
پولاد افزود: برای معرفی شخصیت‌های ادبی و فرهنگی این خطه و کشورمان برنامه‌ریزی‌هایی در نظر گرفته شده که برپایی کنگره در تبریز از جمله آنهاست و دومین کنگره نظامی گنجوی نیز در باکو و سومین آن در استانبول برگزار خواهد شد.
کنگره بین‌المللی نظامی گنجوی با حضور میهمان خارجی از کشورهای بنگلادش، ترکیه و جمهوری آذربایجان و شخصیت‌های برجسته نظامی‌شناس کشورمان به میزبانی دانشگاه تبریز در حال برگزاری است.
518

http://www.Azari-Online.ir/fa/News/102239/نظای-گنجوی-با-قرآن-انس-داشت
بستن   چاپ