پیام آذری

آخرين مطالب

جمهوری آذربایجان و ارمنستان در یک قدمی امضای معاهده صلح گفتگو

جمهوری آذربایجان و ارمنستان در یک قدمی امضای معاهده صلح
  بزرگنمايي:

پیام آذری - کارشناسان سیاسی معتقدند: اهمیت نشست وزیران امور خارجه آذربایجان و ارمنستان در آلماتی، به خاطر گشایش خطوط ارتباطی در یک توافقنامه صلح است اما دستیابی به یک وجه مشترک در مورد کریدور زنگزور دشوار است. - اخبار بین الملل -
به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از رسانه‌های جمهوری آذربایجان، نشست وزیران امور خارجه آذربایجان و ارمنستان در تاریخ 10 می در آلماتی قزاقستان برگزار می‌شود.
طرف آذربایجانی هنوز دستور کار این نشست را اعلام نکرده، اما وزارت امور خارجه ارمنستان به رسانه‌های این کشور گفت که در دستور کار موضوعات مربوط به تأیید تعهدات طرفین و همچنین بازسازی زیرساخت‌های حمل‌ونقل منطقه‌ای و مسیرهای تجاری است.
این دیدار در پس‌زمینه روند تحدید حدود و تعیین مرز بین دو کشور برگزار می‌شود. اگرچه مذاکرات جداگانه‌ای بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان با میانجیگری اتحادیه اروپا و روسیه صورت گرفته است، اما هنوز توافقنامه صلح امضا نشده است. اما از سال گذشته مذاکرات مستقیم بین دو کشور نیز انجام شده است. در حال حاضر مرزهای بین آن‌ها در این قالب مشخص می‌شود.
المان نصیروف، عضو کمیته روابط بین‌الملل و روابط بین‌المجالس مجلس جمهوری آذربایجان به خبرگزاری «توران» گفت: آذربایجان و ارمنستان در یک قدمی امضای معاهده صلح هستند. زیرا بسیاری از مسائل بسیار پیچیده‌ای که در انتظار حل شدن هستند، از قبل شروع به حل کرده‌اند. دلیل اصلی این امر این است که همه این‌ها بدون شخص ثالث اتفاق می‌افتد.
این نماینده تأکید می‌کند: قزاقستان به عنوان یک میانجی در نشست آتی عمل نمی‌کند، بلکه تنها به‌عنوان برگزارکننده این نشست عمل می‌کند. رئیس‌جمهور الهام علی‌اف موضع اصولی را بیان کرد که ما نیازی به میانجی نداریم، ما شکل روابط دوجانبه را ترجیح می‌دهیم. به همین دلیل، هیچ‌کس جرئت پیشنهاد یک مأموریت میانجیگری را ندارد. این پیروزی دیپلماتیک آذربایجان است.
به گفته نصیروف، تحدید حدود مرزهای دو کشور بر اساس اعلامیه آلماتی مصوب 1991 انجام می‌شود، بنابراین منطقی است در این نشست وزیران که در آن کشور برگزار می‌شود، به توافقات جدی دست پیدا کنیم.
وی در خصوص موضوعات مورد بحث در آلماتی معتقد است: روند تحدید حدود و مرزبندی هم‌اکنون در حال انجام است و تنها یک موضوع مهم باقی مانده است. این موضوع مربوط به احیای ارتباطات حمل‌ونقل بین دو کشور است. به نظر می‌رسد این موضوع محور اصلی نشست آلماتی باشد. معتقدم که هیچ استثنایی برای پیشرفت جدی در این مسیر در آلماتی وجود ندارد، تا زمانی که موضع نیکول پاشینیان تحت تأثیر یک شخص ثالث به خصوص فرانسه نباشد.
این عضو کمیته روابط بین‌الملل جمهوری آذربایجان، امکان امضای توافقنامه صلح در آستانه COP29 (کنفرانس آب‌وهوای سازمان ملل) که در ماه نوامبر در باکو برگزار می‌شود را رد نکرد.
الخان شاهین اوغلو رئیس مرکز تحقیقات اطلس می‌گوید: در حال حاضر دو روند بین آذربایجان و ارمنستان در جریان است. اولین فرآیند مربوط به تعریف مرزها است و در اینجا موفقیت‌های آشکاری وجود دارد. روند دوم تحت کنترل وزرای خارجه است و مربوط به متن توافقنامه صلح است. اگرچه هیچ پیشرفت آشکاری در اینجا وجود ندارد، اما مذاکرات مستقیم در حال انجام است.
به گفته این کارشناس، نکته اصلی این است که اکنون مذاکرات بدون میانجی انجام می‌شود. زیرا هر واسطه‌ای منافع خصوصی دارد و سعی می‌کند آن منافع را دیکته کند. قزاقستان یک میانجی نیست، خود را اعلام کرده که فقط مکانی را برای نشست فراهم می‌کند. اگرچه ما به میانجی نیاز نداریم، اما به فضا نیاز داریم. در آینده ممکن است مذاکرات آنقدر پیشرفت کند که جلسات بعدی در باکو و ایروان برگزار شود.
شاهین اوغلو معتقد است: کار اصلی در آلماتی روی متن توافقنامه صلح خواهد بود. بحث در مورد مرزها تا مدتی ادامه خواهد داشت. هنوز هم دستیابی به یک وجه مشترک در مورد کریدور زنگزور (جاده عبوری از منطقه سیونیک ارمنستان) دشوار است. با این حال، مقررات کلی در مورد گشایش خطوط ارتباطی را می‌توان در یک توافقنامه صلح یا یک توافقنامه چارچوب گنجاند. اهمیت جلسه در آلماتی ممکن است دقیقاً همین باشد.
به گفته این کارشناس سیاسی، روسیه به وضوح علاقه‌ای به مذاکرات مستقیم بین ارمنستان و آذربایجان ندارد. زیرا تأثیر خود را از دست می‌دهد. وقتی روسیه به عنوان یک میانجی عمل می‌کند، فرصتی برای نفوذ در هر دو طرف به دست می‌آورد. روسیه مدتی است که می‌گوید نقشه‌هایی در آرشیو من وجود دارد، بیایید بر اساس این نقشه‌ها تحدید حدود کنیم. اما امروزه نیازی به این نقشه‌ها نیست. اینکه هر دو طرف عملاً از میانجیگری روسیه امتناع کردند، می‌توان آن را موفقیت تلقی کرد.
گفتنی است، در اوایل دهه 1990، مناقشه قره‌باغ باعث درگیری بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان شد. منطقه قره‌باغ آذربایجان و 7 ناحیه اطراف آن اشغال شد. در نتیجه جنگ 44 روزه در سال 2020، باکو کنترل آن 7 ناحیه و بخشی از قره‌باغ را به دست گرفت.
علاوه بر این، باکو در 19 تا 20 سپتامبر 2023 «عملیات ضد تروریستی محلی» را در قره‌باغ اعلام کرد. ایروان این اقدام را «پاکسازی قومی» ارزیابی کرد. بعدها مهاجرت جمعیتی ارامنه از قره‌باغ به ارمنستان صورت گرفت.
مذاکرات دوجانبه صلح جمهوری آذربایجان و ارمنستان در آلماتی انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/679640/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

با یک تکه پارچه کیف دستی بسازید

20 میلیارد ریال برای شروع تعمیر موزه خاندان موذن‌زاده

قتل 3 عضو خانواده توسط پدر / قاتل خودکشی کرد

نماز جمعه تهران به امامت حجت‌الاسلام ابوترابی‌فرد اقامه می‌شود

نمایش درخشش مسحور کننده آب بر پهنه دریاچه ارومیه با آریزو 8

انتقال قلب با جت فالکون از تبریز تا تهران + ویدئو | بانوی 35 ساله 4 نفر را نجات داد

چالش جدی سرقت کابل‌های برق و مخابراتی / مسئولین: کاهش یافته است

نگاهی به برگزاری مناقصات خرید دولتی در جمهوری آذربایجان

وضعیت هوای تهران تا روز شنبه

قتل شوک‌آور 3 عضو خانواده توسط پدر تبریزی

معرفی دومین گروه از دبیران اجرایی رویدادهای فرهنگی و هنری جزیره کیش

پویش «گلدان من» در مراکز کانون اردبیل برگزار می‌شود

مرمت «سرای تاریخی زنجیرلو» در اردبیل تکمیل می‌شود

قاچاقچی شیرخشک در اردبیل جریمه شد

پویش نذر کاشی برای دریافت کمک‌های نقدی مردمی اجرا می‌شود

دانشگاه‌ها با روشنگری راه شهدا، الهام‌بخش فرهنگ ایثار باشند

پایتخت گرم‌تر می‌شود

واکنش مخبر به احتمال نامزدی در انتخابات

علی باقری: تبادل پیام با آمریکا الان هم جاری است

شیوه درستِ برخورد با کودک لجباز

قتل سه عضو خانواده توسط پدر

لزوم استفاده از تمامی فرصت‌ها برای توسعه و پیشرفت ورزش اردبیل

خانه موزه خاندان موذن‌زاده اردبیلی تعمیر و تجهیز می‌شود

آینده خوب و رو به جلویی در انتظار ورزش اردبیل است

تأمین مسکن محرومین و اجرای نهضت ملی مسکن دغدغه و اولویت شهید رئیسی بود

پویانمایی «در سایه سرو» در فهرست نامزدهای جایزه اسکار قرار گرفت

با افزایش درجه هوا، تبخیر آب دریاچه ارومیه بیشتر می شود

گشایش نمایشگاه فناورانه رویداد صدرا با حضور 40 شرکت صنعتی در مراغه

عاشقانه‌های شهاب حسینی و بازیگر ترک

رسمی: پایان دوران ژاوی در بارسلونا

سرقت در تبریز دستگیری در البرز

ثبت بیش از 100 هزار تخلف جاده‌ای توسط سامانه ثبت تخلفات عبور و مرور در آذربایجان‌غربی

نماهنگ «مرد معتبر» منتشر شد/ تقدیم به خطبه‌خوان خدمتگزار تبریز

عرض ارادت اصحاب رسانه به ساحت مقدس شهدای خدمت

دکتر قاضی‌زاده هاشمی: شهید آیت الله رئیسی همیشه اولویتش کار مردم بود

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان گرانقدر «ماروسی»

محکومیت 2 میلیارد ریالی قاچاقچی سیگار در ارومیه

مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی منصوب شد

جذابیت‌های گرمی مغان در قاب مستندساز ایرانگرد

تداوم روند افزایشی دما تا روز جمعه در اردبیل

تزریق 20 میلیارد ریالی برای تجهیز خانه خاندان موذن‌زاده اردبیلی

تزریق 20 میلیارد ریال برای تجهیز خانه خاندان موذن‌زاده اردبیلی

محکومیت یک میلیارد ریالی قاچاقچی شیرخشک در اردبیل

«در سایه سرو» در فهرست نامزدهای اسکار قرار گرفت

مشارکت 940 دانشجو در جشنواره فرهنگی ورزشی امید دانشگاه آزاد

واکنش همه جانبه به قتل عام در «رفح»/ خواننده معروف ترک تسلیت گفت

اعضای بدن بانوی تبریزی به 4 نفر زندگی دوباره بخشید

افسردگی و اختلالات روحی و روانی پدر، اعضای خانواده را به کام مرگ کشاند

مدیرکل مدیریت بحران ‌آذربایجان شرقی منصوب شد

احیای 83 واحد صنعتی راکد در آذربایجان شرقی طی سال گذشته