پیام آذری

آخرين مطالب

سهم اخلاق در سیاست مقالات

  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا،(Hans Morgenthau) در کتاب « انسان علمی در برابر سیاست قدرت » چهار نگاه متفاوت به اخلاقیات عمومی در دوره‌های تاریخی مختلف را تشریح می‌کند.
سید یوسف قرشی (استادیار بخش علوم سیاسی از دانشگاه شیراز) در مقاله‌ای با عنوان « در دفاع از سیاست قدرت؛ خوانش مورگنتایی از سهم اخلاق در سیاست» به این موضوع پرداخته‌است که در این موضوع، رویکرد اول سنتی محسوب می‌شود و دولت‌ها می‌توانند برای حفاظت از جمهوری، قانون عادی و سایر هنجار‌ها را موقتاً کنار بگذارند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
او در ادامه می‌نویسد این نگاه که برگرفته از آموزه‌های ماکیاولی ، هابز و نیز سنت واقع‌گرایی در اروپا است به دوران یونان باستان باز می‌گردد. در این دوره، به مردم اجازه حضور در فضای سیاسی داده نمی‌شد و اقدامات دولت به مثابه یک موجودیت برتر از مردم، فراتر از اخلاقیات عمومی تلقی می‌شد.
* رفع مزاحمت میان اخلاق شخصی و دولتی
این پژوهشگر در مقاله خود می‌نویسد در عصر مدرن، در چهارچوب اخلاقیات، موضوع رفع مزاحمت میان اخلاق شخصی و دولتی مطرح است که پیرامون آن، سه دیدگاه شکل می‌گیرد:
دیدگاه اول متعلق به لیبرالیسم ویلسونی است که در تلاش بود تا با اتکا به حقوق بین‌الملل، دولت‌ها را با استاندار‌های اخلاق شخصی هماهنگ کند. این تلاش از دید مورگنتا و تاریخ ناکام ماند. چرا که با سرشت پرخاشگر انسان هم‌خوانی نداشت.
دیدگاه دوم که ماهیتی لنینیستی و مارکسیستی دارد، همچنان دولت، خیِّر تلقی می‌شود و اقداماتش در چهارچوب مقاصد خیرخواهانه تعبیر می‌گردد. در این راستا تمامی رفتار‌های دولت بواسطه اهمیت و ارجحیت خیر عموم بر نفع شخصی، مشروع تلقی می‌شود حتی اگر با معیار‌های اخلاق شخصی در تعارض قرار گیرد.
هیچ‌گاه هدف وسیله را توجیه نمی‌کند، و دولت‌ها دارای مسئولیت اخلاقی هستند. مورگنتا قائل به یک رویکرد «وظیفه‌گرا» به اخلاق است او می‌نویسد مورگنتا نگاه اخیر را هم رد می‌کند. چرا که بنا به باور او، هیچ‌گاه هدف وسیله را توجیه نمی‌کند، و دولت‌ها دارای مسئولیت اخلاقی هستند. مورگنتا در مقابل این‌دو نگاه، قائل به یک رویکرد « وظیفه‌گرا » به اخلاق است. 
در این مقاله آمده است که رویکرد وظیفه‌گرای مورگنتا در قالب سیاست قدرت تجلی می‌یابد. سیاست قدرت که از دید بسیاری همان رئالیسم محسوب می‌شود، نقطه آغازی بر تحلیل متفاوت مورگنتا از سهم اخلاق در سیاست است و مولد نگاه چهارم به اخلاقیات می‌باشد.
* اخلاقیات از دیدگاه مورگنتا
به زعم این پژوهش مورگنتا بر این امر اصرار می‌ورزد که اخلاقیات باید هم اهداف و هم ابزار‌های دستیابی به این اهداف را محدود کنند. در این چهارچوب، برخی اهداف و ابزار‌ها بواسطه سرشت غیر اخلاقی‌شان، غیرقابل پذیرش هستند. از دید وی، اخلاقیات نه تنها پذیرش اهداف و ابزار‌ها را میسر می‌کند بلکه آنها را در دسترس عموم قرار می‌دهد.
قرشی در این مقاله می‌نویسد از منظر بسیاری، تعهد مورگنتا به الزامات اخلاقی یک تناقض نظری محسوب می‌شود. چرا که او از یک سو، در آموزه‌های لیبرالیسم ویلسونی که نسخه اولیه و متعالی لیبرالیسم امروزی تلقی می‌شود، تردید وارد می‌کند و از سوی دیگر، اتکا و ابتناء سیاست بر قدرت را مورد تأکید قرار می‌دهد.

پیام آذری

* جدایی قدرت از اخلاقیات
در این مقاله آمده است که ادوارد هالت‌کار در مقاله‌ای تحت عنوان « علوم سیاسی و ای. اچ. کار » خاطرنشان می‌سازد که برای جدایی قدرت از اخلاقیات، تلاش‌های بسیاری در جریان است و این تلاش، تلقی تناقض‌گونه از رابطه میان این‌دو را ترویج می‌کند.
این نویسنده در این پژوهش می‌نویسد از دید مورگنتا، این اعتقادی خام و ناپخته است که نمود اخلاقیات، یعنی حقوق و نهاد‌های بین‌المللی، همواره می‌توانند مانع از پیگیری مزیت نسبی توسط رهبران کشور‌ها گردند. او بر این باور است که هر تحلیلی در خصوص اخلاقیات بین‌المللی باید « مصون از دو افراط، خواه تأکید بیش از حد بر تأثیر اخلاق بر سیاست بین‌الملل خواه انکار اینکه سیاست‌مداران و دیپلمات‌ها تحت تأثیر هر چیزی هستند بجز ملاحظات قدرت مادی » باشند.
مورگنتا به منظور توضیح و تشریح دیدگاهش در مقبال سهم اخلاق در سیاست، تمامی اجزاء به‌غیر از «عنصر قدرت» را از سیاست جدا می‌کند مورگنتا به منظور توضیح و تشریح دیدگاهش در مقبال سهم اخلاق در سیاست، تمامی اجزاء به‌غیر از « عنصر قدرت » را از سیاست جدا می‌کند.
* خشونت در روابط بین‌الملل
این پژوهشگر می‌نویسد مورگنتا در کتاب سترگ « سیاست میان ملل » بخشی را به کاربرد خشونت در روابط بین‌الملل اختصاص می‌دهد که از جنگ سی ساله به بعد ظهور یافت.
در ادامه می‌نویسد او تلقی اخلاق‌مدارانه‌ای از جنگ ارائه می‌دهد که مؤید نگاهش به سیاست قدرت است. از منظر مورگنتا، جنگ مبارزه‌ای است میان نیرو‌های نظامی رقیب، و نه مسابقه‌ای میان تمامی مردم؛ لذا موضوعاتی همچون « احترام به کنوانسیون‌هایی که از زندانیان جنگ محفاظت می‌کنند و آنها را مصون از شکنجه و کشته‌شدن می‌نمایند »، « ممنوعیت کاربرد برخی سلاح‌ها »، « احترام به حقوق افراد بی‌طرف » و « تحدید خشونت به کم‌ترین میزانی که با اهداف جنگ هماهنگ باشد » مورد توجه است.
در جمع بندی این مقاله با اتکا به موارد فوق، سیاست قدرت از نگاه مورگنتا که تفاوت بسیاری با سایر اندیشمندان رئالیست دارد، مورد بررسی قرار گرفته است. تکوین و تدوین مقاله با تمرکز بر سؤال اصلی یعنی « قرائت مورگنتایی از سیاست قدرت چه خصلت‌هایی دارد؟ » آغاز و در انتها به این پاسخ احتمالی بسنده می‌شود که از دید مورگنتا « رئالیسم، پایه‌های اخلاقی دارد ». در این مقاله، به اختصار، تأملات سایر رئالیست‌ها در باب اخلاق مورد ارزیابی و واکاوی قرار گرفته است.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/673809/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرویس‌دهی ناوگان اتوبوسرانی تبریز به تماشاگران بازی تراکتور-گل گهر

رفع تنش آبی در چاراویماق

آغاز فرآیند امکان جهش تحصیلی در آذربایجان شرقی

سفید پوش شدن بام آذربایجان شرقی در مراغه

تأمین زمین 449 واحد نهضت ملی مسکن در نیر و سرعین

آغاز فرایند انتقال اسناد رسمی املاک اسلام‌آباد کرج

«تجلی زیبایی» به احسان رسید

دیدار مدیرکل مراجعات و پاسخگویی ایثارگران  با تیم ایثار جانبازان قم

حدود 1000 میلیارد ریال به توسعه زیر ساخت‌های جامعه ایثارگری قم اختصاص یافت

جانبازان گرانقدر در صف اول ترویج فرهنگ متعالی ایثار و شهادت هستند

دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با جانباز معزز حمید گلچی در قم

قاتل فراری از رباط‌کریم قبل خروج از مرز ارومیه دستگیر شد

هشدار وقوع سیلاب و تندباد در آذربایجان غربی

بازی ساده و هدفمند برای تقویت هوش فرزندان

انهدام باند قاچاق مواد مخدر در اردبیل

جنایت باورنکردنی دختر 10 ساله همه را شوکه کرد

تمرکز بر برندسازی در راستای بهبود زیبایی بصری اردبیل

رونق بخشی به واحدهای تولیدی در راستای تحقق شعار سال

انهدام باند قاچاق مواد مخدر در اردبیل/70 کیلوگرم مواد کشف شد

تخصیص 323 تن قیر رایگان به شهرداری‌های چایپاره

اسامی 3 ساختمان‌ ناایمن تهران اعلام شد

جزییات کاهش سن دریافت گواهینامه موتورسیکلت

ادای احترام رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران به مقام شامخ شهدا در گلزار امامزاده ابراهیم قم

ستاد ارتباطات مردمی در مرکز توانبخشی ایثار قم برپا شد

دیدار نماینده تام ‌الاختیار بنیاد شهید و امور ایثارگران  با تیم ایثار جانبازان قم

دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهید کنسولگری ایران

تجلیل مدیرکل بنیاد کرمانشاه از خانواده شهید «کریمی»

افزایش 80 درصدی شرکت‌های دانش بنیان پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی

افتتاح رواق خدمت رضوی در پیاده‌راه عالی‌قاپوی اردبیل

جزئیات تازه از بازداشت متهم پرونده زهره فکور صبور

افشای پرونده قتل مردی جوان در بشکه اسید

ماجرای زنی که دختر 2 ساله‌ اش را با قرص کشت

جنبش دانشجویی آمریکا محاسبات سیاسیون جهان را به هم زد

فرایند انتقال اسناد رسمی املاک اسلام آباد کرج آغاز شد

تمرینات تیم ملی کاراته نوجوانان کشور در تبریز

تمهیدات لازم برای برگزاری سالم انتخابات درمرحله دوم اتخاذ شده است

مدول دوم تصفیه خانه فاضلاب تبریز برای 25 سال آینده کفایت می‌کند

بازدید استاندار آذربایجان شرقی ازمدول دوم تصفیه خانه فاضلاب تبریز

ساخت 6 بیمارستان با 1750 تخت در آذربایجان‌ غربی

اهمیت رابطه محبت آمیز پدرها با دخترانشان

بلیط فروشی دیدار تیم‌های فوتبال تراکتور و گل‌گهر آغاز شد

اهدای 8 سری جهیزیه در شهرستان هریس

فرمانداران با اولویت‌بندی نسبت به حل مشکل مدارس کانکسی اقدام کنند

تحول ایجاد شده در خدمات کتابخانه های عمومی شگفت انگیز است

8 سال زندان برای محمد رسول اف

پیش‌بینی 1327 شعبه اخذ رای برای انتخابات مجلس در آذربایجان شرقی

خبرهای جدید از تغییر سن و شرط بازنشستگی

هوش مصنوعی می‌تواند آینده تحصیلی شما را پیش بینی کند

فرماندار ماکو منصوب شد

هفت باب کتابخانه در استان اردبیل ساخته می‌شود