پیام آذری

آخرين مطالب

بیکارتر از کیم کارداشیان، مرفه‌تر از ایلان ماسک! فرهنگي

بیکارتر از کیم کارداشیان، مرفه‌تر از ایلان ماسک!
  بزرگنمايي:

پیام آذری - در فرهنگ جهانی امروز، «کیم کارداشیان» نماد ثروتمند بیکار و «ایلان ماسک» نماد اوج ثروت و موفقیت و رفاه است. زمانی‌که در آینده دور یا نزدیک، تکنولوژی عمیق‌ترین مشکلات بشر را حل کرده باشد، انسان‌ها نه کاری برای انجام دادن خواهند داشت و در عین حال، اوج رفاه را تجربه خواهند کرد.

در رمان «شهر جایگشت»، نوشته گرگ ایگان، شخصیتی به نام پیر وجود دارد که در یک واقعیت مجازی، به جاودانگی دست یافته و کنترل کاملی بر آن دارد و درعین‌حال خودش را به‌شدت بی‌حوصله می‌یابد. درنتیجه او خودش را مهندسی می‌کند تا هیجانات و اشتیاق‌های جدیدی برای خودش ایجاد کند.
او یک‌لحظه مرزهای ریاضی را پشت سر می‌گذارد و بعد از آن سرگرم نوشتن اپرا می‌شود. حتی یک‌بار هم به زندگی بعد از مرگ علاقه‌مند می‌شود و سپس ترجیح می‌دهد تا درباره پایه‌های میز فکر کند. بی‌ثباتی پیر، به نکات عمیق‌تری برمی‌گردد. سؤال مطرح‌شده این است که وقتی در آینده دور یا نزدیک، تکنولوژی عمیق‌ترین مشکلات بشر را حل کرده باشد، دیگر انسان‌ها چه‌کاری برای انجام دادن خواهند داشت.
این سؤالی است که در کتاب جدید نیک بوستروم، فیلسوف دانشگاه آکسفورد، به آن پرداخته شده. او در آخرین کتابش، احتمال نابودی بشر در 100 سال آینده و به دلیل توسعه خطرناک هوش مصنوعی را 1 به 6 می‌داند. در آخرین کتاب آقای بوستروم به نام «آرمان‌شهر عمیق»، او نتیجه‌ای متفاوت را در نظر می‌گیرد. اگر هوش مصنوعی فوق‌العاده خوب پیش برود چه خواهد شد؟

پیام آذری


وقتی هوش مصنوعی بهتر از انسان عمل می‌کند
طبق سناریوی آقای بوستروم، تکنولوژی تا جایی پیشرفت می‌کند که بتواند تمام کارهای با ارزش اقتصادی را با هزینه‌ای نزدیک به صفر انجام دهد. در یک سناریوی رادیکال‌تر، حتی هوش مصنوعی می‌تواند کارهایی مثل فرزندپروری را که ممکن است فکر کنید فقط مختص انسان‌هاست، حتی بهتر از انسان‌ها انجام دهد. این شاید بیشتر دیستوپیک به نظر برسد تا آرمان‌شهری، اما استدلال آقای بوستروم برخلاف این است.
با سناریوی اول شروع می‌کنیم، چیزی که آقای بوستروم آن را «آرمان‌شهر فراکمیاب» می‌نامد. در چنین دنیایی، نیاز به کار، کاهش خواهد یافت. حدود یک قرن پیش جان مینارد کینز، مقاله‌ای با عنوان «امکانات اقتصادی برای نوه‌های ما» نوشت که در آن پیش‌بینی کرده بود که 100 سال بعد نوادگان ثروتمندش تنها 15 ساعت در هفته کار می‌کنند.
گرچه هنوز کاملاً این‌طور نشده، اما زمان کاری افراد به‌شدت کاهش یافته و امروزه در جهان ثروتمند، متوسط ساعات کار هفتگی به کمتر از 40 ساعت رسیده و این در حالی است که در اواخر قرن 19، ساعت کار هفتگی از 60 ساعت هم فراتر می‌رفت. یک فرد معمولی در آمریکا، یک‌سوم ساعات بیداری‌اش را صرف فعالیت‌های تفریحی و ورزش می‌کند.
در آینده، ممکن است افراد بخواهند وقت‌شان را صرف چیزهایی فراتر از تصورات فعلی بشر کنند. طبق گفته بوستروم، با کمک تکنولوژی قدرتمند، فضای تجربیات ممکن برای افراد، فراتر از تجربیاتی شود که با مغزهای فعلی ما در دسترس ما هستند.
بااین‌وجود برچسب تعریف‌شده توسط بوستروم، تحت عنوان آرمان‌شهر فراکمیاب کمی گمراه‌کننده به نظر می‌رسد: انفجار اقتصادی ایجادشده توسط ابراطلاعات ممکن است با منابع فیزیکی، به‌ویژه زمین، محدود شود و گرچه اکتشافات فضایی ممکن است باعث دسترسی بیشتر به فضا شود، اما آن را بی‌نهایت نخواهد کرد.
درعین‌حال جهان‌های میانی وجود دارند که در آن‌ها انسان‌ها اشکال جدید و قدرتمندی از هوش را توسعه می‌دهند و در چنین جهان‌هایی، میزان ثروت ممکن است بسیار زیاد باشد؛ اما بخش عمده‌ای از آن صرف خرید مسکن می‌شود؛ چیزی که در کشورهای ثروتمند کاملاً به چشم می‌خورد.
رقابت با انسان‌ها همچنان ارزشمند می‌ماند
«کالاهای موقعیتی» که باعث تقویت موقعیت صاحبان‌شان می‌شود، همچنان وجود خواهند داشت و طبیعتاً کمیاب هستند. حتی درصورتی‌که هوش مصنوعی در مباحثی مثل هنر، هوش، موسیقی و ورزش از انسان‌ها پیشی بگیرد، احتمالاً انسان‌ها همچنان از پیشی گرفتن از همنوعان خود ارزش کسب می‌کنند.
در سال 1977، اقتصاددانی به نام فرد هیرش، بحثی تحت عنوان «محدودیت‌های اجتماعی رشد» را مطرح و استدلال کرد که با افزایش ثروت، بخش بیشتری از میل انسان روی کالاهای موقعیتی متمرکز شده، زمان صرف شده برای رقابت بالا رفته و قیمت چنین کالاهایی افزایش می‌یابد و بنابراین سهم آن‌ها از تولید ناخالص داخلی افزایش خواهد یافت و این الگو ممکن است در آرمان‌شهر هوش مصنوعی نیز ادامه پیدا کند.
آقای بوستروم معتقد که برخی از رقابت‌ها، یک شکست در هماهنگی است: اگر همه موافق باشند که دست از رقابت کشیده و رقابت را متوقف کنند، می‌توان زمان را برای فعالیت‌های بهتر دیگری که باعث رشد بیشتر خواهد شد، صرف کنند. در این بین، برخی از رقابت‌ها مثل ورزش کردن ارزش ذاتی و ارزش حفظ و نگهداری دارند.
جالب اینجاست که از سال 1997 و زمانی که هوش مصنوعی آی‌بی‌ام Deep Blue موفق شد تا برای اولین بار، گری کاسپاروف، قهرمان شطرنج جهان را شکست دهد، علاقه به شطرنج افزایش چشمگیری پیدا کرده و صنعت کاملی در اطراف ورزش‌های الکترونیکی، فضایی که رایانه‌ها به‌راحتی می‌توانند انسان‌ها را شکست دهند، ایجاد شده است. انتظار می‌رود درآمدزایی در این مسیر در دهه آینده با نرخ سالانه 20 درصد رشد کند و تا سال 2032 به نزدیک به 11 میلیارد دلار برسد.

پیام آذری


چندین گروه در جامعه امروزی، باعث ایجاد این سؤال در ذهن ما می‌شوند که انسان‌های آینده چگونه وقتشان را سپری خواهند کرد؟ به نظر می‌رسد که طبقه اشراف و بوهمی‌ها از هنر لذت خواهند برد؛ افراد رهبانی زندگی خودشان را خواهند داشت؛ ورزشکاران زمان‌شان را صرف ورزش خواهند کرد و بازنشسته‌ها، زمانشان را با بخش‌هایی از کارهای مختلف پر می‌کنند.
بازنشستگی زودرس
آیا در آینده وظایفی مانند فرزندپروری، همچنان بر عهده انسان‌ها خواهد بود؟ آقای بوستروم دراین‌باره هم اطمینان چندانی ندارد. استدلال او این است که فراتر از دنیای فراکمیاب، یک دنیای «پسا ابزاری» هم نهفته است که در آن هوش مصنوعی برای مراقبت از کودکان هم وارد عمل می‌شود.
خود کینز دراین‌باره نوشته بود: «به نظر من هیچ کشور و مردمی وجود ندارد که بدون ترس به عصر فراوانی و تفریحات نگاه کند. چراکه مدت‌هاست این‌گونه آموزش دیده‌ایم که برای گذران زندگی تلاش کنیم و از زندگی لذت نبریم. امروزه در هر نقطه از جهان، قضاوت رفتار و دستاوردهای طبقات ثروتمند، چشم‌انداز بسیار ناامیدکننده‌ای است. در کتاب مقدس هم دراین‌باره می‌خوانیم: «دست‌های بیکار کارگاه شیطان هستند»
این پویایی‌ها نوعی «پارادوکس پیشرفت» است. درصورتی‌که اکثر انسان‌ها در آرزوی دنیایی بهتر هستند، اما درصورتی‌که تکنولوژی بیش‌ازحد پیشرفت کند، ممکن است آن‌ها هم اهداف‌شان را از دست بدهند.
آقای بوستروم بر این باور است که اکثریت مردم همچنان از فعالیت‌هایی مثل خوردن غذاهای خوشمزه که ارزش ذاتی دارند، لذت می‌برند. معتقدان به آرمان‌شهرها که باور دارند که زندگی در آرمان‌شهرها بسیار آسان شده، شاید بخواهند خود را مثلاً با استعمار سیاره‌ای جدید برای مهندسی مجدد تمدن از ابتدا، به چالش بکشند.
بااین‌وجود در برخی مواقع، حتی ممکن است چنین ماجراهایی هم دیگر ارزشی نداشته باشند. حالا این سؤال مطرح می‌شود که انسان‌ها تا چه زمانی می‌توانند از حرکت بین احساسات مختلف خوشحال شوند؟
دقیقاً همان کاری که پیر در رمان «شهر جایگشت» انجام می‌دهد. اقتصاددانان مدت‌ها اعتقاد داشتند که انسان‌ها خواسته‌ها و آرزوهای نامحدودی دارند و تنوع چیزهایی که مردم دوست دارند مصرف کنند بی‌پایان است؛ اما با ظهور یک اتوپیای هوش مصنوعی، این ماجرا به چالش کشیده خواهد شد و نتایج زیادی در این رابطه به دست خواهد آمد.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/673018/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«تینر» جان مرد کهنسال مهابادی را گرفت

معاون استانداری فارس مطرح کرد: برنامه و نقشه راه؛ کلید واژه پیشرفت صنعت بیمه

برگزاری همایش مدیران بیمه دی در شیراز

عکس عروسی امیر جعفری و ریما رامین فر/ ماجرا چیست؟/ عکس

زیبایی دیدنی مادر گوگوش در تهران قبل از انقلاب/ عکس

عکس جدید مرجانه گلچین در فضای مجازی/ عکس

شهردار ارومیه ابقا شد

کشف و ضبط داروی قاچاق و تاریخ گذشته از داروخانه های پارس آباد

انحراف مینی بوس در اتوبان پیامبر اعظم تبریز 8 نفر را مصدوم کرد

نشست شهرداران شهرهای جاده ابریشم برگزار شد

استقلال در تبریز لرزید، هدیه دستیار یحیی به اوسمار

استقلال در تبریز لرزید، هدیه دستیار یحیی به اوسمار! / جدال حنجره‌ها جای زانوها

انحراف مینی بوس در تبریز هشت نفر را راهی بیمارستان کرد

شیدا مقصودلو خواهر تتلو است؟ / زن سرمربی خارجی سپاهان کیست؟

دستگیری کلاهبردار 3 میلیارد تومانی در اشنویه

واژگونی 405 در محور بوکان-میاندوآب

معلمان ورزش در خط مقدم پرورش قهرمانان ورزشی هستند

اعلام محدودیت ترافیکی در 2 محور گیلان

سیگار نابودگر ظاهر و زندگی افراد؛ از آسیب‌های پوستی تا تهدید سلامتی

انتقادفرماندار شهرستان بستان آباد ازعدم پرداخت وام‌های تکلیفی بر عهده نهاد‌ها

هفته بیست و پنجم لیگ برتر|توقف شاگردان نکونام در تبریز/ استقلال صدر جدول را به پرسپولیس تعارف زد

دریسن: امیدواریم توماس توخل بایرن مونیخ را با جام اروپایی ترک کند

زهره حمیدی: ویدئوی بیمارستان برای 3 ماه قبل است

اردبیل در رتبه اول رده‌بندی مولدسازی کشور قرار گرفت

افزایش 90 درصدی تردد مسافر از پایانه مرزی بیله سوار

سرانه درآمد مردم اردبیل افزایش یافته است

ایجاد درآمد پایدار اولویت اساسی شهرداری‌ها باشد+فیلم

تجلیل از استادان نمونه دانشگاه آزاد اسلامی تبریز در سال 1403

شعار هواداران تراکتور علیه مربی و بازیکن استقلال

پویش دست‌های مهربان در کردستان برگزار شد

تساوی یک نیمه‌ای تراکتور و استقلال در بازی سرد

دانشکده هوش مصنوعی در دانشگاه آزاد تبریز راه‌اندازی می‌شود

ادای احترام رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران به مقام شامخ شهدای مازندران

با الگوپذیری از معلم شهید مطهری نقش واقعی معلم و استاد را در کشور به ثمر برسانیم

عضو هیئت‌علمی دانشگاه محقق اردبیلی استاد نمونه کشوری شد

پلمب 12 وسیله بازی در شهربازی‌های استان اردبیل

کشف 10 کیلوگرم شیشه از قاچاقچیان مواد مخدر در خلخال

جزئیات جدید از پشت پرده مسمومیت پزشکان در شیراز

اعلام محدودیت ترافیکی در محورهای قدیم گیلان

آبرسانی بسیج سازندگی به 508 روستای استان اردبیل + فیلم

تحویل 25 واحد مسکن به نیازمندان توسط سپاه اردبیل

رفع کمبودهای اعتباری اردبیل از محل مولدسازی

اجرای سایت الگویی عدس دیم در منطقه مرگور و سیلوانا شهرستان ارومیه

برگزاری جلسه بررسی طرح آمایش سرزمین شهرستان میاندوآب

سرانه فضای‌ورزشی مهاباد 35 سانتی‌مترمربع است

معتبرترین مسابقات ریاضی دانشجویی جهان در دانشگاه تبریز آغاز شد

ترکیب استقلال مقابل تراکتور؛ فرصت طلایی برای گلر جوان آبی‌ها

حضور آندرانیک تیموریان در ورزشگاه یادگار امام تبریز

ترکیب استقلال در برابر تراکتور اعلام شد

حسینی در تبریز استقلال را تنها نگذاشت