پیام آذری

آخرين مطالب

کاهش 46 درصد مصرف آب با اجرای طرح ترویج مدیریت پایدار آب در حوضه دریاچه ارومیه اقتصادي

کاهش 46 درصد مصرف آب با اجرای طرح ترویج مدیریت پایدار آب در حوضه دریاچه ارومیه
  بزرگنمايي:

پیام آذری - ایسنا/آذربایجان غربی در سالهای اخیر پروژه‌های متعددی برای احیای دریاچه ارومیه تعریف و اجرا شده است. با وجود ارزنده بودن این تلاشها، ضروری است علاوه بر مدیریت تولید آب جدید در حوضه آبریز دریاچه ارومیه بر دو مقوله اصلی "مدیریت مصرف آب" و "جلب مشارکت ذینفعان و کشاورزان در امر احیای دریاچه ارومیه"، متمرکز بود.
رئیس دانشگاه ارومیه در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اجرای طرح «ترویج مدیریت پایدار آب در حوضه دریاچه ارومیه از طریق اجرای آزمایشی برنامه تاب‌آور در برابر تغییر اقلیم» توسط پژوهشکده مطالعات دریاچه ارومیه این دانشگاه در سطح روستاهای ارومیه و با همکاری سازمان فائو گفت: با توجه به اینکه دانشگاه ارومیه ظرفیت های علمی و پتانسیل سخت افزاری و نرم افزاری بالایی دارد و در راستای رسالت ملی و اجتماعی توجه خاصی به دریاچه ارومیه داشته و همچنین برای اینکه از تجربیات بین‌المللی استفاده کند اقدام به اجرای این کار مشترک کرده است. 
احمد علیجانپور افزود: طرح حاضر توسط دانشگاه ارومیه (پژوهشکده مطالعات دریاچه ارومیه) و سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحدد (فائو) و با حمایت مالی دولت ژاپن در راستای فعالیتهای کار گروه ملی احیای دریاچه ارومیه (تحت نظارت استانداری محترم) به‌عنوان یک پروژه نرم، افزاری تاثیرگذار در پایلوتی در دشت ارومیه در دو سال متوالی اجرا شده است.
رئیس پژوهشکده مطالعات دریاچه ارومیه دانشگاه ارومیه و مدیر اجرایی این طرح نیز گفت: ترویج مدیریت پایدار آب در حوضه دریاچه ارومیه از طریق اجرای آزمایشی برنامه تاب‌آور در برابر تغییر اقلیم در سایت روستاهای منطقه بالانج ارومیه با حضور اساتید دانشگاه در قالب تفاهم نامه مشتر با سازمان فائو و با حمایت دولت ژاپن برگزار شد. 
زینال زاده افزود: بعد از اجرای موفق پروژه "برنامه‌ریزی مشارکتی اقدامات محلی با کشاورزان به‌منظور مصرف بهینه آب و حفظ معیشت کشاورزان در چارچوب برنامه احیای دریاچه ارومیه" در سال 1401 در یک پایلوت (110 هکتاری که در سطح کل حوضه نیز قابل انجام است) توسط پژوهشکده مطالعات دریاچه ارومیه (دانشگاه ارومیه) و استقبال کشاورزان و سازمان‌های اجرایی، سازمان فائو فاز اجرایی این پروژه (طرح دوم) را نیز به دانشگاه ارومیه واگذار نمود. اجرای این پروژه تحت عنوان "ترویج مدیریت پایدار آب در حوضه دریاچه ارومیه از طریق اجرای آزمایشی برنامه تاب‌آور در برابر تغییر اقلیم" از تابستان سال جاری کلید خورد و شامل دو بخش عمده از فعالیت‌ها (بخش اول برگزاری کارگاه‌های آموزشی و ارائه مشاوره‌های فنی به کشاورزان و بخش دوم اندازه‌گیری‌های میدانی و ارائه برنامه‌ریزی آبیاری و تغییر سیستم های موجود) بود که امید است این پروژه منحصر بفرد با حمایت ستاد استانی احیای دریاچه ارومیه و استاندار محترم، سال 1403 در 10 پایلوت بحرانی دیگر در سطح حوضه آبریز دریاچه ارومیه اجرایی شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه ارومیه افزود: در سال دوم بر اساس نتایج سال اول و پس از تشکیل جلسات متعدد با سازمان فائو، ستاد استانی احیای دریاچه ارومیه و سازمانهای دولتی، پروژه در دو بخش مشخص شروع شد. 
در بخش اول: بر اساس نیازهای کشاورزان که در سال اول مشخص شده بود، تعداد 30 کارگاه آموزشی و تخصصی و 60 مشاوره فنی تخصصی در سطح پایلوت اجرایی شد؛ نکته مهم بدست آمده از این کارگاه ها این بود که بر اساس تحلیل های دقیق میدانی، سطح آگاهی کشاورزان محلی در حدود 46 درصد افزایش یافت و کشاورزان از برگزاری این کارگاهها بسیار ابراز رضایت داشتند و مشخص شد که با ارتقا سطح آگاهی کشاورزان و ارائه برنامه علمی و کاربردی، کاهش مصرف آب در سطح پایلوت به راحتی قابل دسترس است. به طور مثال در یکی از سناریوهای انجام شده در سطح پایلوت، کاهش 60 درصدی مصرف آب به صورت واقعی اندازه گیری شد.
بخش دوم: بر اساس اندازه گیری های میدانی روزانه در سطح پایلوت، مدیریت آب در یک شبکه آبیاری برنامه ریزی شد. در این برنامه ریزی مدرن آبیاری مشخص شد که حجم آب ورودی به پایلوت را می تواه به یک سوم حجم اولیه کاهش داد. با اجرای این سیستم میزان آب و کود به صورت یکنواخت در سطح باغات پخش می گردد و باعث کاهش قابل توجه مصرف کود و سموم کشاورزی نیز و افزایش کیفیت محصول شد. 
سینا بشارت، استاد دانشگاه ارومیه و مجری این طرح با اشاره به کاهش 46 درصدی مصرف آب از جمله مهم ترین نتایج این طرح،‌ گفت: بدون برنامه ریزی مشارکتی محلی با کشاورزان و ارتقا معیشت، صرفه جویی آب در حوضه امکان پذیر نخواهد بود.
وی ادامه داد: روش GAIN روش مشارکتی از پایین به بالا است که بستری برای کشاورزان جهت بحث در مورد جزئیات پروژه و مشارکت در سیاست‌های حاکمیتی بخش‌های مختلف، به‌ویژه اکولوژی و کشاورزی فراهم می‌کند که باعث تضمین برنامه های اقدام خواهد بود.
بشارت با بیان اینکه استفاده از روش مشارکتی GAIN در تسهیل ارتباطات و همکاری بین دانشمندان، سیاست گذاران و ذینفعان محلی برای اطمینان از تصمیم گیری فراگیر و نتایج عملی است،گفت: دستیابی به کاهش مصرف آب کشاورزی در حوضه و کمک به سیستم‌های کشاورزی و روستایی پایدارتر، مولدتر و مقاوم‌تر در برابر تغییرات آب و هوایی با تأثیر مثبت بر محیط‌زیست یک از نتایج اصلی طرح است،همچنین آشنایی کشاورزان با تکنولوژی‌های جدید وکشاورزی هوشمند و شروع کشاورزی مدرن در پایلوتها (Smart Agriculture) از نتایج دیگر این طرح بشمار می آید. 
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/663412/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تشدید برخورد با خودرو‌های هنجارشکن در میاندوآب

(ویدیو) لحظه بلعیده شدن خودرو‌ها در سیل تسوج

لحظه بلعیده شدن خودرو ها در سیل تسوج (عکس)

هواشناسی ایران1403/02/15؛هشدار بارش‌های سیل‌آسا در 13 استان

امام صادق (ع) مبانی درست اسلام را دقیق تبیین کرد

ماجرای کلیپ جنجالی یک عروس 14ساله در اینستاگرام

مقاله پژوهشگر زنجانی در همایش ملی ژئوماتیک برگزیده شد

جشن خصوصی خاص بازیگر نقش «آمنه» در گیلدخت به مناسبت سالگرد تولدش/ تصاویر

تیپ و چهره متفاوت «سحر قریشی» در نیویورک آمریکا/ تصاویر

حجم ذخایر سدهای استان اردبیل به 190 میلیون متر مکعب رسید

بارش و ناپایداری جوی در استان اردبیل ادامه می‌یابد

ماجرای جان باختن پدیده کنکور در ویلای شخصی

لحظه بلعیده شدن خودرو ها در سیل تسوج

ستاد پیشگیری و فرماندهی عملیات مدیریت بحران در دهلران تشکیل شد

لحظه وحشتناک بلعیده شدن خودروها در سیل تسوج | ویدئو

114 حافظ در آزمون ارزیابی و اعطای مدرک آذربایجان‌غربی شرکت کردند

هشدار نارنجی هواشناسی به کشاورزان و دامداران

رونمایی «نیکا» سریال پایتخت از میوه مورد علاقه اش در سوئد/ عکس

بارش‌ ها یک سد دیگر در ایران را سرریز کرد

قایق هایی که پس از سالها در کنار کوه خواجه سیستان به آب افتاد

شادی ممنوع برای باقری در دربی خانوادگی

مامور سپاهان برای از کار انداختن سروش (عکس)

داستان فروغ، پری شادخت شعر آدمیزادان

برگزاری مراسم عزاداری شب شهادت امام جعفر صادق(ع) در ارومیه

آبگرفتگی اماکن مسکونی در خوی/ امکانات شهرداری بسیج شد

بارش باران بهاری موجب آبگرفتگی معابر در شهرهای آذربایجان غربی شد

اهدا اعضا جوان جانبخش ارومیه‌ای به بیماران نیازمند

آخرین وضعیت از سیل شهرستان شبستر

حادثه رانندگی در محور صوفیان ـ شبستر 7 کشته و مصدوم بر جای گذاشت

تایید جدایی کاپیتان از رئال مادرید؛ ناچو به لیگ MLS می‌رود!

ریشه‌های نارضایتی‌ها پرستاران؛ اضافه‌کار اجباری بر خلاف قانون

تصادف در محور اهر-تبریز 9 نفر را روانه بیمارستان کرد

(عکس) کار عجیب و هنرمندانه برنجکار تایلندی برای جذب گردشگر

وزیر فرهنگ: فیلم سینمایی «حکیم نظامی» ساخته می‌شود

امام جمعه اردبیل به سفیر اسرائیل در آذربایجان /ظاهرا آذری‌ها را موجودات نادانی فرض کرده که می‌تواند دروغ هایش را به ما بفروشد

مرحله دوم انتخابات به اندازه مرحله قبلی مهم است/ قدردان تلاش رسانه‌های استان هستیم

لزوم همکاری همه دستگاه‌ها در اجرای پروژه استراتژیک جاده جلفا-کلاله

دختر زیباترین خانم بازیگر جهان در دام منحرفان جنسی!/ نوه جذاب آمیتا باچان در دام پدوفیل ها/ عکس

اولین صحبت‌های مدیرعاملی که به صورت مربی تهرانی سیلی زد

(ویدئو) لحظه سیلی زدن مدیرعامل به صورت مربی تیم تهرانی

آرامش و آسایش ما مدیون زحمات قشر تلاشگر کارگری است

تصاویر وحشتناک از در هم کوبیده شدن خودروها در سیل تبریز

دیدار زاگرس مهاباد با تیم حریف نیمه‌تمام ماند

هشدار نارنجی به کشاورزان؛ غلات را به مناطق امن حمل کنید

نجات 7 نفر از اهالی بومی منطقه در ارتفاعات شهرستان خوی

هشدار؛ تشدید فعالیت سامانه بارشی در کشور از فردا تا دوشنبه!

مهارت و ویژگی هایی که فرزند شما برای موفق بودن نیاز دارد

اولین صحبت‌های مدیرعاملی که به صورت مربی تهرانی سیلی زد | این مربی حدود 30 دقیقه مقاومت می‌کرد و حاضر به خروج از زمین نبود!

سیل شبستر تلفات جانی نداشت

سیلاب در روستای انگشتجان بخش تسوج شهرستان شبستر