پیام آذری

آخرين مطالب

با اولین تاکسی کتابخانه‎ای ایران، هم به مقصد برسید، هم کتاب بخوانید فرهنگي

  بزرگنمايي:

پیام آذری - بسیاری از مردم تبریز، آقای کاظمی و تاکسی کتابخانه‎ای‏اش را می‎شناسند، چرا که این تاکسی، اولین کتابخانه سیار در ایران بوده و مسافران برای اولین بار است که با چنین ابتکاری روبه‏رو می‎شوند. 
به گزارش ایسنا، منطقه آذربایجان شرقی، سوار تاکسی که می‎شوی، برچسب «مسافران محترم، کتاب‎ها جهت مطالعه‏ی شما عزیزان می‎باشد» بر روی داشبرد خودنمایی می‏کند. اما این تنها شگفتی این تاکسی نبوده و از زیر ترمز دستی گرفته تا شیشه‏ی عقب، پر است از کتابچه‏هایی که مسافران را به خواندن کتاب، ترغیب می‎کند. قفسه‎ی کوچک پشت ماشین و صندوق عقب پر از کتاب از دیگر جذابیت‏های این تاکسی است. 

هر مسافری که با هزار مشغله‏ی فکری و گرفتاری، سوار این تاکسی می‏شود، برای لحظه‏ای از دنیای درونی‏اش خارج شده و به تماشای این کتابخانه‏ی سیار می‏نشیند. در این میان بازار سلفی‏ها و عکس گرفتن‏ها با این کتابخانه‏ی سیار هم داغ است و مسافران مانند کودکانی که برای اولین بار به شهربازی رفته‏اند، تاکسی را با نگاه کنجکاوشان پاییده و در مورد هدف راننده و این ایده‏ی جالب سوال می‏کنند. برای آشنایی بیشتر با این تاکسی، به گفت‎وگو با آقای کاظمی می‎نشینیم. 
مهدی کمال کاظمی، متولد سال 1351 در تبریز و ساکن این شهر است. 

از چه زمانی تاکسی ‎ تان را به کتابخانه تبدیل کردید؟
حدود چهار سال است که راننده‎ی تاکسی هستم و از زمان شروع کارم، با خرید 15 جلد کتاب، تاکسی کتابخانه‎ای راه انداختم. اولین کتابی که در ماشین گذاشتم، کتاب "قوانین راهنمایی و رانندگی" بود. الان مثل قبل نیست که راننده‎ی تاکسی به نظر همه یک فرد کم سواد باشد، الان دیگر اکثر راننده‎های ما دیپلم و حتی فوق لیسانس هستند. 
این ایده چگونه به ذهنتان رسید؟ خودتان هم کتاب می ‎ خوانید؟
شاید من تنها کسی باشم که زودتر از همه مشغول به کار شده و دیرتر از دیگران به خانه می‎روم، اما سعی می‎کنم، روزی 20 دقیقه کتاب بخوانم. آخرین کتابی که خوانده‎ام کتاب « مجنون هر» است. در بسیاری از موارد، خودم را به جای شخصیت کتاب گذاشته‎ام و یاد گرفته‎ام زود قضاوت نکنم. 
شاید من جزو معدود کسانی باشم که هیچ فعالیتی در پیام رسان‎هایی مانند تلگرام و اینستاگرام ندارد. تنها راهی که انسان می‎تواند پس از یک روز کار سخت و هنگام استراحت به آرامش ذهنی برسد، خواندن کتاب است، بارها شده است که کتاب به دست خوابم برده است. 
این تاکسی مال من نیست، این یک وسیله‎ی نقلیه عمومی و متعلق به مردم است، آیا نیتمان فقط باید این باشد که کرایه‏ای از مسافر بگیریم و او را به مقصد برسانیم؟ اقدامات فرهنگی از این قبیل ممکن است دیدگاه مردم را تغییر دهد و سبب استقبال هر چه بیشتر آن‎ها از کتاب شود. 
مردم چگونه از این کار شما استقبال می ‎ کنند؟
اکثر مسافران از این حرکت استقبال کرده‎ و اغرار کرده‎اند که تا کنون در هیچ ماشینی به این اندازه احساس راحتی نکرده‎اند. بسیاری از مسایلی که در سایر تاکسی‎ها مورد بحث قرار می‎گیرد، از تاکسی کتابخانه‎ای جمع شده است. 

هدفتان از انجام این کار چیست؟
شما راننده تاکسی سراغ دارید که چهار سال پیاپی، به جای نهار خوردن، کار کند و هزینه‎ی آن را صرف خرید کتاب کند؟، تنها هدفی که از این کار دارم، ترویج فرنگ کتاب و کتابخوانی است.
وقتی مسافران کتاب می‎خوانند، راحت‎تر رانندگی می‎کنم و آرامش بیشتری دارم. من تلاش می‎کنم تا مسافران را به خواندن کتاب، ترغیب کنم، مثلا در قسمت جلوی ماشین، کارت‎هایی را تعبیه کرده‎ام و وقتی مسافران می‎پرسند که این کارت‎ها چی هستند، به آن‎ها می‎گویم که حاضرید یک مسابقه برگزار کنیم؟، از آن‎ها می‎خواهم یک کتاب را به انتخاب خودشان بردارند و بخوانند و من تا جایی که خوانده‎اند، از آن‌ها سوال بپرسم، اگر آن‎ها توانستند به سوالم پاسخ دهند، کتاب را به آن‎ها جایزه می‎دهم. 
همین که مسافران در طول مسیر یک کلمه هم از کتاب‎ها یاد بگیرند، بزرگ‎ترین موفقیت من خواهد بود. چندی پیش اعلام شد که آمار کتاب خوانی در استان ما، شش دقیقه است، اما من می‎گویم که شش دقیقه و یک صدم ثانیه است و من توانسته‎ام یک صدم ثانیه آن را بیشتر کنم. 
در بسیاری از موارد، از مسافرانی که توانسته‎اند به سوالم جواب بدهند، کرایه نگرفته‎ام. یا مثلا بچه‏ها برای جواب دادن به سوالم و دریافت جایزه، رقابت کرده‎اند و این برای من بسیار ازشمند است. 
متاسفانه حتی مردم تبریز هم شهر خودشان را آن گونه که باید نمی ‎ شناسند
با انتخاب تبریز به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی در سال 2018، این هدف را جدی‎تر دنبال کردم، مردم باید اطلاعات عمومی بالایی از شهرشان داشته باشند، متاسفانه حتی مردم تبریز هم شهر خودشان را آن گونه که باید نمی ‎ شناسند ، روزی در فلکه «پروین اعتصامی» تبریز وسط چهارراه، در حالی که 20 هزار تومان در دست داشتم، از 15 نفر، سوال کردم که «نام اصلی پروین اعتصامی چیست؟»، هیچ کس نتوانست به سوالم پاسخ درست بدهد!. 
تا کنون چند جلد کتاب تهیه ‎ کرده‏اید؟
آمار تعداد کتاب‎هایی که تا به الان خریده‎ام از دستم خارج شده و شاید به پنج هزار جلد برسد. بیشتر از کتاب‎های کم حجم استفاده می‎کنم تا مسافر بتواند در طول مسیر آن را بخواند، رمان‎ها هم در درجه دوم قرار دارند، چهار ایستگاه در نقاط مختلف شهر در نظر گرفته بودم، تا مسافران کتاب‎هایی را که امانت گرفته‎اند به این ایستگاه‎ها تحویل دهند. کتاب‎هایی به زبان ترکی، زندگینامه‎ی شهدا و دفاع مقدس هم در این کتابخانه پیدا می‎شود، همه جور کتابی در کتابخانه داریم به جز کتب سیاسی. 
بعضی‌ هم تعدادی کتاب هدیه‎ کرده‎اند، از طرف سازمان فرهنگی هنری شهرداری تبریز و کتابخانه‏های عمومی نیز تعدادی کتاب اهدا شده، اما تعداد کتاب‎ها در مقایسه با متقاضیان و مسافران بسیار کم است. 

نزدیک به 1800 جلد کتاب امانت داده ‎ ام
کتاب‎هایی که امانت داده‎ام، هنوز برگشت داده نشده‎اند، حالا یا وقت نکرده‎اند بخوانند یا فرصت نداشته‎اند کتاب را پس بیاورند، مطمئنم که کتاب‎ها را پس خواهند آورد، چون مردم ما امنت‎دار هستند. نزدیک به 1800 جلد کتاب امانت داده‎ام. 
کتاب، اسپانسر ندارد !
اگر به اهدای کتاب، چشم دوخته بودم، این حرکت، عقیم می‏ماند،اکثر برنامه‎ها مانند برنامه‎های ورزشی، اسپانسر دارند و این در حالی است که کتاب، اسپانسر ندارد!. نمی‎گویم حمایت نمی‎شود، اما حمایت‏‎ها دائمی و در شان مردم تبریز نیست. 
خاطره ‎ ی خوشی از کتاب خواندن مسافرانتان دارید؟
یک روز مسافری که فرزندش بیمار بود، سوار تاکسی شده بود و آن بچه در حالی که حال خوشی نداشت، کتاب را می‎خواند و بلند بلند می‎خندید و اشک از چشم‎های مادرش سرازیر بود و هنگام پیاده شدن هم بچه کتاب را پس نداد و هر چه مادرش اصرار کرد که کتاب را سر جایش بگذارد، قبول نکرد و کتاب را به او هدیه دادم و از مادرش قول گرفتم تا پنج کتاب را بردارد و برای بچه‏های دیگر هم بخواند. 
مردم تا چه زمانی می ‎ توانند در تاکسی کتابخانه‏ای، کتاب بخوانند؟
تا زمانی که راننده تاکسی هستم و با کمک رسانه‎ها و مردم به این حرکت ادامه خواهم داد، پیش بینی می‎کنم، استقبال از این هم بیشتر شود. این حرکت، کاری نیست که من به تنهایی بتوانم انجام دهم، بیایید دست به دست هم دهیم و کتاب‏هایی را که نمی‎خوانیم به تاکسی‏ها هدیه کنیم.
گفت‎وگو از نسرین سوار- خبرنگار ایسنا در آذربایجان شرقی
Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:Arial; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/64249/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شیوه صحیح آفتاب‌گرفتن بدون آسیب به پوست

پاکسازی کبد چرب و چربی سوز ترین دمنوش لاغری ها کدام هستند؟

آپنه خواب به قدرت حافظه آسیب می رساند

جدیدترین کمپین برند آمبرلا با نام سفر خوشبو

شیوع «تب طوطی» در اروپا؛ تایید مرگ 5 بیمار تاکنون

نوشابه‌های رژیمی احتمال ابتلا به بیماری قلبی را تا 20 درصد افزایش می‌دهد

کمبود آهن عاملی برای ابتلا به کرونای طولانی

دانشمندان برای اولین بار به کمک سلول‌های بنیادی «اندام‌های کوچک» ساختند

روند افزایشی مسمومیت با شوینده‌ها طی سال‌های اخیر

سازمان نظام پزشکی : 80 درصد افراد دچار اختلالات ستون فقرات هستند

خطرات مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه

مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه چه مضراتی دارد؟

ابتلا به نقرس با مصرف این نوشابه‌ها

حل مشکلات انتقال آب به دریاچه ارومیه

تعداد داروخانه‌های شهرستان خوی به 2 برابر افزایش یافت

تهدیدات مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه

در ارومیه چه خبر است؟ از قمه کشی رعب آور تا کورس های شبانه (فیلم)

دستگیری 4 نفر از اراذل و اوباش درگیری شب گذشته ارومیه

شناسایی و دستگیری عوامل نزاع و درگیری در ارومیه

اعلام تحریم‌های جدید آمریکا و انگلیس علیه ایران/ افتتاح سرکنسولگری ارمنستان در تبریز/ افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان/ تکذیب از سرگیری مذاکرات با عربستان از سوی انصارالله

پرداخت 15 میلیارد تومان تسهیلات به مشاغل خانگی در مراغه

بیش از 260 کیلومتر پروژه آزادراهی و بزرگراهی در آذربایجان شرقی در حال احداث است

زنان باردار از این مشکل بهداشتی بی‌خبرند

پایان کار طراح افسانه‌ای فرمول یک در ردبول

اعلام تحریم‌های جدید آمریکا و انگلیس علیه ایران/ افتتاح سرکنسولگری ارمنستان در تبریز/ افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان/ تکذیب ازسرگیری مذاکرات با عربستان از سوی انصارالله

آذربایجان‌شرقی منتظر خبرهای خوب در حوزه راه است

تصرف و برداشت غیر مجاز بستر رودخانه تا گرانفروشی توسط ماسه شویی‌ها در اهر

ساعت و ترکیب احتمالی تراکتور - ذوب‌آهن در جام حذفی (امروز جمعه 7 اردیبهشت)

افتتاح 8404 واحد نهضت مسکن ملی در آذربایجان‌شرقی

رقابت 52 هزار نفر برای ورود به دانشگاه در آذربایجان‌غربی

آغاز واکسیناسیون حجاج در آذربایجان شرقی

گردهمایی مددکاران ترویجی شهرستانهای ارومیه، نقده و اشنویه

افتتاح هشت هزار و 404 واحد مسکونی در آذربایجان شرقی

4 کشته و مصدوم در تصادف محور مرگنلر-چایپاره

وزیر راه از قطعه ششم آزادراه تبریز- ارومیه بازدید کرد

دستور رئیس کل دادگستری آذربایجان غربی به دادستانها و فرمانده نیروی انتظامی

هشت هزار و 404 واحد نهضت ملی مسکن در آذربایجان شرقی افتتاح شد

بوکان در سکوی نخست المپیاد آماده آذربایجان غربی

تخصیص اعتبار فوری برای آزادراه‌های آذربایجان شرقی

دستگیری عوامل نزاع و درگیری در پل قویون ارومیه

ارتباط میکروپلاستیک‌ها با حمله قلبی

پیگیری حل مشکلات جامعه ایثارگران استان ایلام در سطح ملی

شهدا سرمایه اصلی نظام هستند

میزان ماندگاری تزریق مزوژل جالپرو چقدر است؟

درمان تومورهای مغزی با فناوری شتاب‌دهنده ذرات «سرن»

زیبایی‌های غیرمتعارف؛ از «نصف کردن زبان» تا «گوش الاغی»

جدیدترین آمار مبتلایان و قربانیان کرونا در جهان

ابداع یک فناوری جدید برای درمان ناباروری

هشدار؛ این دارو تقلبی است

قطعی‌ترین درمان ریزش مو در زنان چیست؟