پیام آذری

آخرين مطالب

عمق فاجعه کمبود فضای سبز تبریز از پنجره هواپیما بهتر دیده می‌شود گفتگو

  بزرگنمايي:

آذری آنلاین - تبریز – مدیرکل منابع طبیعی آذربایجان شرقی، تبریز را در حوزه فضای سبز، شهری «فقیر» معرفی کرد و این موضوع را یک موضوع «تلخ» دانست.

 حال منابع طبیعی کشور خوب نیست. این را هم چشمان خودمان می‌گوید و هم زبان مسئولان مربوط.
اینکه حال جنگل‌هایمان چقدر بد است، اینکه دریاها و رودهایمان در کدام مسیر قرار گرفته‌اند، اینکه مردم چقدر راجع به این‌ موضوعات دغدغه دارند اما در عمل چه می‌کنند، بر کسی پوشیده نیست. اما واقعا با اوضاع حال حاضر منابع طبیعی چه می‌توان کرد؟
به بهانه موضوعات متعدد در حوزه محیط زیست و منابع طبیعی، از داور نامدار، مدیرکل منابع طبیعی آذربایجان شرقی دعوت کردیم  به برخی سوال‌ها و دغدغه‌هایمان پاسخگو باشند. بخش اول گفتگوی مفصل‌مان را در ادامه می‌خوانید.

*حال منابع طبیعی‌مان چطور است؟ ‌
واقعیت این است که نسل ما با منابع طبیعی و محیط زیست بد تا کرده است. نمی‌دانم در مقابل بازخواست نسل بعد چه دفاعیاتی خواهیم داشت. منابع زیرزمینی را از بین برده‌ایم و حتی دشت‌ها نشست می‌کنند و شاید کمتر کسی خبر دارد که این‌ از زلزله خطرناک‌تر است. آب‌های سطحی را هم از بین برده‌ایم؛ نمونه‌اش دریاچه ارومیه که هم در جغرافیا و هم تاریخ ما نقشی برجسته دارد.
*همین دریاچه ارومیه. بیایید بیش‌تر در حوالی این دریاچه صحبت کنیم.
اینکه دریاچه ارومیه در جغرافیای ما وجود دارد، تردیدی نیست اما در عین حال این دریاچه، حامل 500میلیون سال تاریخ زمین‌شناسی است؛ و ما این را نابود کرده‌ایم. حالا به فکر احیا افتاده‌ایم و وقتی از واژه احیا استفاده می‌کنیم، یعنی مرگی وجود دارد، یعنی دریاچه در شرف مرگ است.
*حالا احیا به کجا رسیده؟
جا دارد از تلاش 3ساله حاکمیت و دولت بخاطر همت در احیای دریاچه تقدیر کنیم زیرا در 30سال گذشته چنین همتی وجود نداشت. 50سال بود که سیاست‌های ما طوری بود که گویا با منابع نامتناهی آبی مواجهیم و الان فهمیدیم خیال‌هایمان چقدر باطل بوده است.
*منظورتان چه سیاست‌هایی است؟
در حاشیه دریاچه ارومیه جمعیت‌مان افزایش پیدا کرده است؛ سرانه مصرف اراضی زیاد شده است. درحالی که باید بهره‌وری و اثربخشی فعالیت‌هایمان را بالا ببریم مثل آبیاری تحت فشار که به اندازه مورد نیاز اجرا نشد. سدها به صورت افراطی احداث شدند. واقعا دریاچه مدت زیادی است که درحال خشک شده است اما ما صدای آن را دیر شنیدیم. حالا شهر ما برای افراد سنین بالا و سنین پایین مناسب نیست و این نشان می‌دهد محیط زیست آلوده شده و تخریب شده است؛ ‌ یعنی منابع پایه را درست استفاده نکردیم.

*از جنگل‌ها بگویید. اوضاع جنگل‌هایمان چطور است؟
موضوع جنگل‌ها کمی متفاوت است. در طول 30سال گذشته انرژی مورد نیاز بهره‌برداران جنگل‌ها خوشبختانه از راه‌های دیگر تامین شده است. مثلا امروز برای تامین سوخت لازم نیست به جنگل‌ها اتکا کنیم. یا برای مصالح ساختمانی هم همینطور. تغییر شیوه معیشت مردم باعث شده فشار بر جنگل‌ها کم شود.
واقعیت این است که برای عده‌ای هم که نسبت به جنگل‌ها و منابع طبیعی آن سوئ قصد دارند، کارهای پلیسی مانع نمی‌شود. ما مدتی است که بجای حفاظت از جنگل‌های ارسباران، طرح صیانت را اجرا می‌کنیم که بیش‌تر متکی به همکاری و مشارکت مردم است.
این روزها کمتر از جنگل‌ها برای تامین منابع استفاده می‌شود. مثلا در روستایی که برق‌رسانی به آن باعث خسارت منابع طبیعی می‌شد، ما آمدیم و از پنل‌های خورشیدی استفاده کردیم و حالا با کمترین هزینه در چند روزستا انرژی الکتریسیته تامین می‌شود.

*منظورتان این است که دیگر کسی به جنگل‌ها آسیب نمی‌رساند؟
لزوما این‌روزها تخریب منابع طبیعی متوقف نشده است. همیشه باید به علت‌ها نگاه کنیم و الان نیازمند توجه بیش‌تر به 2موضوع مهم هستیم. یکی اینکه منابع بودجه‌ای برای منابع طبیعی بیش‌تر شود و دیگری این است که فرهنگ عمومی در حوزه منابع طبیعی بیش‌تر شود.
اگر امروز برای احداث یک واحد صنعتی که مواد اولیه پلاستیکی تولید می‌کند تسهیلات کم‌بهره می‌دهیم، خطا می‌کنیم. اگر برای آن دسته‌ کارخانه‌جات مراسم افتتاح برگزار می‌کنیم و توجیه‌مان اشتغال چند نفر اندک است، خطاست و حاصل آن، تخریب منابع طبیعی می‌شود.
*بنظر شما پلاستیک‌ها چقدر برای محیط زیست اثر مخرب دارند و چگونه می‌توانیم پلاستیک را از زندگی مردم بیرون بیاوریم؟
امروز نگاه ما به محیط زیست، نگاه ماسکروپی است. الان ما فقط پلاستیک‌ها را می‌بینیم که بجای شکوفه‌ها در شاخه‌های درختان جا خوش کرده‌اند اما اگر در آزمایشگاه این پلاستیک‌ها را بررسی کنیم، پی می‌بریم که اکنون آب و خاک ما با مواد میکروسکوپی پلاستیکی عجین شده است.
من خودم یادم هست که 15سال پیش در هر خانه یک سبد وجود داشت که خریدها با آن صورت می‌گرفت. واقعیت آن است که برای رها شدن از دست پلاستیک‌ها امروز باید کار فرهنگی بکنیم مثلا کمپین‌ها و رسانه‌ها می‌توانند بیش از این موثر باشند و در مغازه‌ها بجای استفاده فراوان از پلاستیک می‌توان باز فرهنگ استفاده از سبد و پاکت را رواج داد.

*از زمین‌خواران و ویلاسازان چه خبر؟
ما با هرگونه تصرف و ساخت و ساز تحت هر نیت خوب یا بد، مخالفیم و مقابله می‌کنیم البته اگر بدون مجوز باشد. برخی‌ها با عناوینی همچون خدمت‌رسانی به گردشگران اقدام به ساخت ساختمان‌هایی در اراضی ملی می‌کنند ولی این برای ما مجوز نیست.
مجوز تصرف در اراضی ملی به شکل قانونی از طریق واگذاری انجام می‌شود و اگر کسی به قانون تمکین نکند و اقدام به ساخت ویلا یا هر ساختمان دیگری بکند، هیچ‌ راه‌حلی جزو برخورد قضایی نداریم.
در منطقه جنگی اگر یک واحد ویلا دیده شود ما حتما رسیدگی می‌کنیم و اکثرا آن‌هایی هم که امروز دیده می‌شوند، ما بررسی کرده‌ایم و از اراضی ملی نیتسند.

*تبریز از لحاظ فضای سبز، شهر فقیری است. در روزهای اخیر هم شاهد نابودی و قتل عام تعداد زیادی از درختان بودیم.
این یک واقعیت تلخ است که تبریز با جمعیت 2میلیونی و با سابقه باغ‌شهری، الان در این وضعیت قرار دارد. خوب است یک خاطره‌ای در این باره عرض کنیم: یک‌بار که در هواپیما بودم، وقتی به آسمان تبریز رسیدیم و ارتفاع هواپیما کاهش یافت؛ یکی از مسافران به بغل دستی‌اش گفت ببین تبریز چقدر زیباست، چه برج‌های زیبایی دارد...؛ من با شنیدن این جمله‌ها می‌خواستم بال دربیارم و پرواز کنم اما بلافاصله آن مسافر به دوستش گفت حیف که فضای سبز ندارد؛ تصورم از تبریز چیز دیگری بود و الان با کویر مواجهیم.
برای پیش‌آمدن این اوضاع در تبریز، علل متعدد و مختلفی وجود دارد ولی مهم‌ترین‌شان این است که باغها تبدیل به ساختمان شده‌اند و وقتی قیمت زمین در شهر بالا رفت، صاحبان باغ‌ها هم به جمع کردند و فروختند و رفتند و این شهرداری بود که بیش‌تر، خریدار این زمین‌ها بود.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/41707/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رقص ایرانی شاهرخ خان با آهنگ هایده!/ ویدئو

آخرین وضعیت دریاچه ارومیه

بهره‌مندی 2500 مددجو از خدمات هنری بهزیستی

کشف بیش از 5 هزار عدد بلبرینگ صنعتی قاچاق در خوی

برگزاری یادواره سردار سرلشکر حجازی در باروق

دعوت والیبالیست های آذربایجان شرقی به اردوی انتخابی تیم ملی

وضعیت عجیب ارسلان مطهری در تراکتور

یک کشته و پنج مصدوم در تصادف رانندگی در صوفیان

مهناز افشار : در نوجوانی دوست پسر داشتم/ ویدئو

پله‌هایی که خاک می‌خورند!

افزایش دمای هوا در اردبیل

نمایش آثار آیینی محوطه‌های باستانی در اردبیل

رویکرد حراست حفاظت و صیانت از سرمایه‌های اجتماعی و انسانی است

صدور حکم تهیه نوشت افزار واقلام آموزشی جایگزین حبس در دادگاه کیفری 2 ارومیه

دریافت وجه نقد از سوی رانندگان ناوگان اتوبوس‌رانی ارومیه ممنوع است

اردوی تفریحی جامعه هدف بهزیستی ( زنان سرپرست خانوار) بهزیستی شاهین دژ

پیش بینی تولید بیش از 93 هزار تن محصول گندم در شهرستان میاندوآب

بهره مندی اهالی روستای هفتوان سلماس از آب سالم و بهداشتی

ثبت جشنواره گیلاس در رویداد گردشگری کشور

ممنوعیت دریافت وجه نقد توسط ناوگان اتوبوسرانی درون شهری ارومیه

ثبت جشنواره گیلاس اشنویه در تقویم رویداد های گردشگری کشور

پیش بینی تولید بالغ بر یک هزار و 600 تن محصول کلزا در میاندوآب

پایان مسابقات فوتسال جام رمضان خوی

تولید سالانه 3500 تن قارچ خوراکی در آذربایجان‌غربی

مبارزه با آفت سن گندم در بیش از 15 هزار هکتار از مزارع مهاباد

حل مشکل 32 ساله مسکن شهرک شاهد ارومیه

3 میلیون و 600 هزار تن کالا از آذربایجان‌غربی صادر شد

تصاویر زیبا و چشم‌نواز از حال خوب دریاچه ارومیه + عکس

بازگشت جنجالی گشت ارشاد به خیابان‌ها در میانه تنش ایران و اسرائیل؛ این چه تدبیری است؟ چه کسی دستور داد؟

حذف پیچ‌های خطرناک محور جلفا به سیه‌رود

پیشرفت 90 درصدی طرح جهاد آبرسانی به روستاها در آذربایجان شرقی

ماجرای تنبیه بدنی وحشتناک دانش‌ آموز مرزن‌ آبادی

تصادف تویوتا با پژو در محور مهاباد - سردشت با 2 مصدوم

رگبار باران و رعدوبرق در راه آذربایجان غربی

حمله افراد ناشناس به کارشناسان اورژانس اهواز

٣ مفقودی سیل جنوب کرمان پیدا شدند

پرورش نیروهای انقلابی در برنامه‌ریزی‌های کلان مدنظر قرار بگیرد

زیرسازی منشعبات خیابان گلشن منطقه دو ارومیه

برخورد با مسافربرهای شخصی غیرمجاز در شهر ارومیه

تصادف در جاده نقده - مهاباد 11 مصدوم برجا گذاشت

سرشماری سمندر کوهستانی در آذربایجان‌غربی آغاز شد

جشنواره بازی های بومی محلی بهزیستی شاهین دژ

برگزاری میز خدمت فرماندار چالدران با جامعه هدف بهزیستی

بازگشت جنجالی گشت ارشاد به خیابان‌ها در میانه تنش بین ایران و اسرائیل؛  این چه تدبیری است؟ چه کسی دستور داد؟

واگذاری واحدهای شهرک صنعتی چاراویماق به سرمایه گذاران

بهار در کوچه باغات سراب قنبر- کرمانشاه

بازآفرینی 5000 مترمربع از میدان ساعت تبریز

یک فوتی و 6 مصدوم در حادثه رانندگی صوفیان

احتمال وقوع سیل در این سه استان

افزایش 10 درصدی حمل بار توسط ناوگان جاده‌ای آذربایجان‌ شرقی