پیام آذری

آخرين مطالب

/گزارش/

وقتی بزرگ‌ترین بازار مسقف جهان سیاه‌پوش می‌شود فرهنگي

وقتی بزرگ‌ترین بازار مسقف جهان سیاه‌پوش می‌شود
  بزرگنمايي:

پیام آذری - اینجا بازار تبریز، بزرگ‌ترین بازار مسقف جهان است، هر سال با فرا رسیدن ماه محرم، قلب تپنده‌ی پایتخت تشیع نیز رنگ و بوی عزا به خود گرفته و سیاه پوش می‌شود، حجره داران به صورت خودجوش چند روز مانده به محرم، فضای بازار تبریز را برای عزاداری سیدالشهدا فراهم می‌کنند و عشق و اراده‌ی خود به اباعبدالله الحسین را با نصب پرچم سیاه و سبز بر سر درب حجره‌هایشان نشان می‌دهند. 
به گزارش ایسنا، منطقه آذربایجان شرقی، مراسم عزاداری برای سیدالشهدا رسم دیرینه‌ی بازاریان تبریز است، تیمچه‌ی مظفریه مرکز برگزاری عزاداری‌هاست و عزادارن سیاه پوش سیدالشهدا در سوگ آن حضرت مراسمات سنتی و مذهبی سینه‌زنی و زنجیرزنی را به جا می‌آورند.

عزاداری‌های بازار تبریز به دلیل استفاده از اشعار و نوحه‌های قدیمی توسط نوحه خوانان پیشکسوت و جدید، به یکی از دلنشین‌‌ترین و ساده‌ترین عزاداری‌ها و عاری از هر گونه بدعت‌ها تبدیل شده است، این عزاداری‌ها نشانگر فرهنگ اصیل عزاداری مردم آذربایجان است. 
آیین عزاداری تاسوعا و عاشورای حسینی در بازار جهانی تبریز، در پنجمین همایش ملی شورای سیاست گذاری ثبت میراث فرهنگی(در سال 91) در فهرست میراث ناملموس آثار ملی به ثبت رسیده است. سابقه‌ی این عزاداری‌ها به دوران صفویه باز می‌گردد و برگزاری مراسم عزاداری در تیمچه مظفریه و بازار تبریز از ابتدای تأسیس تیمچه به تاریخ 1305 هجری قمری، مطرح بوده و تا به امروز ادامه دارد. 
عدم استفاده‌ از طبل در عزاداری‌های بازار تاریخی تبریز
علی رغم استفاده‌ی اکثر دسته‌های تبریز از طبل، در عزاداری‌های داخل بازار تاریخی تبریز از هیچ گونه طبل استفاده نمی‌شود و این موضوع نشانگر حفظ اصالت عزاداری‌ها در گذر زمان است. 
آقای یوسفی یکی از حجره‌داران بازار تبریز است که نزدیک به 40 سال در تیمچه‌ی مظفریه فرش می‌فروشد، او در خصوص تاریخچه‌ی برگزاری مراسم عزاداری در تیمچه‌ی مظفریه، به ایسنا می‌گوید: بنای تیمچه‌ مظفریه‌ی بازار تبریز در زمان سلطنت ناصرالدین شاه، توسط تاجر تبریزی ساخته شد، مظفرالدین شاه نیز به عنوان ولیعهد تبریز برای افتتاح آن نیز در این مکان حضور یافت، از آنجایی که تیمچه بسیار مورد پسند مظفرالدین شاه قرار گرفته بود، تصمیم گرفتند آن را تیمچه‌ی مظفریه نامگذاری کنند، از زمان احداث تیمچه‌ی مظفریه مقرر شد عزاداری اباعبدالحسین(ع) به مدت پنج روز از هشتم محرم آغاز و تا سوم روز شهادت امام در این تیمچه برگزار شود. 
وی با بیان این‌که عزاداری‌های بازار تاریخی تبریز حرمت داشته و همواره بسیار اصیل برگزار می‌شود، ادامه می‌دهد: برگزاری عزاداری‌ها در این تیمچه، حس و حال بسیار خوبی به ما می‌بخشد، حجره داران چند روز مانده به محرم، فضای بازار تبریز را برای عزاداری سیدالشهدا فراهم کرده و با نصب پرچم سیاه و سبز بر سردرب حجره‌ها، همه جارا سیاه پوش می‌کنند، همچنین تمامی مغازه‌های خود را خالی کرده و میز و صندلی برای پذیرایی عزاداران در داخل حجره قرار می‌دهند. 
آقا سید حدود 51 سال سرایدار تیمچه‌ی مظفریه‌ی بازار تبریز است، به گفته‌ی خودش تمامی پرچم‌های سیاه و سبز را خودش به تنهایی با عشق و علاقه، بالای سر درب و داخل حجره‌ها نصب می‌کند. 

وی با اشاره به شیوه‌ی برگزاری عزاداری‌های گذشته‌ی بازار تبریز به ایسنا می‌گوید: معتقدم امروزه مراسم عزاداری‌های بازار تبریز پرشکوه و پرونق‌تر از مراسم عزدارای قدیمی‌ها است، البته برای ما قدیمی‌ها نوحه و مرثیه‌های سبک سنتی دلچسب‌تر از کنونی‌هاست. 
وی با بیان این‌که هیئت‌های محلات قدیمی شامل سه دسته "عرب، عجم و زنجیرزنان" هستند، می‌گوید: لباس دسته‌ عرب از پایین تنه شبیه دامن عربی که "اتک" خوانده می‌شود، بوده و بالاتنه ای مشابه پیراهن دارد که قسمتی مربع شکل از سینه آن باز شده و سینه عریان می‌ماند که محل سینه زدن است، این قسمت پس از اتمام سینه زنی مجددا بسته می شود. رنگ لباس این دسته سیاه و نحوه عزاداری آن‌ها سینه زنی با دو دست هماهنگ و با سرعت ریتمی تند مخصوص به خود است. 
وی ادامه می‌دهد: لباس دسته عجم کت و شلوار و پیراهن مشکی است، این دسته شانه به شانه یکدیگر حرکت کرده و با دست چپ کت را گرفته و با دست راست با ریتمی آرام در طی سه حرکت با صدای همآهنگ "هی هی" به سینه می‌کوبند. 
وی با اشاره به روش‌های مختلف سینی‌زنی در دسته‌جات بازار تبریز، بیان می‌کند: عزاداران دسته عرب با دو دست و عزاداران عجم نیز با یک دست سینه‌زنی می‌کنند و زنجیر زنان نیز با سرعت زیاد یا آهسته زنجیر زنی می‌کنند. 
وی ادامه می‌دهد: فعالیت‌های اقتصادی نیز از شب هفتم محرم در بازار بزرگ تبریز متوقف شده و از 13 محرم مجدد فعالیت‌های اقتصادی آغاز می‌شود.
عبور 24 دسته‌ی محلات تبریز از بازار تاریخی
یکی دیگر از کسبه که لیستی از تعداد دسته‌جات محلات را در دست دارد، با اشاره به برنامه‌ی دسته‌جات 24 محله در بازار تاریخی تبریز، می‌گوید: دسته‌جات مختلف به قید قرعه، از محلات تبریز از تیمچه‌ی مظفریه عبور می‌کنند، دسته‌های عزاداری محلات قدیمی تبریز شامل "دوه‌چی، امیرخیز، کوچه باغ، راسته کوچه، دل خون، شهید قاضی، مارالان، جامیش آوا، میر چوبان، خیاوان، باغمیشه، انتظاریون، ششگلان، قره آغاج، ورجی، ابوذر، چوستوزلار، لئیل آوا، حکم آوا، سرخاب، سئلاب، عمی زین الدین، چرنداب و نوبار" از ساعت 12 ظهر تا 12 شب از داخل بازار عبور می‌کنند.

وی با اشاره به اجرای برخی آیین‌های سنتی در میان دسته‌جات عزاداری بازار بزرگ تبریز، اظهار می‌کند: برخی از دسته‌جات، اجرای آیین‌هایی از جمله مرثیه خوانی شیر معروف عاشورا و حضور حر در کربلا را به نمایش می‌گذارند.
یکی دیگر از کسبه که 63 سال در تیمچه‌ی بازار تاریخی تبریز فعالیت می‌کند، به ایسنا می‌گوید: حدود 200 سالی می‌شود عزاداری‌های بازار تبریز در ایام ماه محرم به طور باشکوه برگزار می‌شود، بنده از سال 1336 همواره شاهد برگزاری دائمی و همه ساله‌ی عزاداری‌ها در این بازار بوده‌ام و معتقدم عزاداری‌ها هرگز کمرنگ نشده بلکه روز به روز نیز پر رونق‌ می‌شوند. 
ورود بانوان به عزاداری بازار تبریز ممنوع است

حسین ملفوذی با بیان این‌که حضور بانوان از قدیم الایام در مراسمات عزاداری بازار تبریز ممنوع بوده است، گفت: این عزاداری‌ها صد درصد مردانه بوده و هیچ بانویی در این مراسمات حضور ندارند.
مدیرکل تبلیغات اسلامی آذربایجان شرقی نیز در خصوص عزادارای‌های بازار تاریخی تبریز به ایسنا، اظهار می‌کند: قدمت عزاداری تیمچه‌ی بازار تبریز به دوران صفویه باز می‌گردد و از آن موقع نیز هئیت دسته‌های عزاداری با سه عنوان متفاوت اعم از عجم، عرب و زنجیر زنان در این بازار تاریخی به عزاداری می‌پردازند. 
حجت الاسلام حسن شعبانی با بیان این‌که شیوه عزاداری در بازار تبریز نشانگر عزاداری اصیل و سنتی است، می‌گوید: با توجه به این‌که عزاداری‌ها در بازار تاریخی تبریز یکی از قدیمی‌ترین سنت‌های عزاداری ایرانی است، این عزاداری‌ها به عنوان اثر معنوی و ناملموس، ثبت ملی شده است. 
وی یادآور می‌شود: تبریز یک شهر تاریخی و بازار تاریخی آن نیز بزرگترین بازار مسقف جهان است و معتقدم برگزاری چنین عزاداری در این مکان دارای محوریت خاصی است، این عزاداری‌ها، افتخار بازاریان و به ویژه اهالی بازار مظفریه بوده و امام جمعه تبریز نیز بر صیانت از این عزاداری‌ها تاکید دارد. 
گزارش از لیلا جلیلی - خبرنگار ایسنا در منطقه آذربایجان شرقی
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/161630/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

با پولی که مردم برای قرعه کشی خودرو پرداختند، می توان کل ایران خودرو را خرید/ تعزیرات «بهمن موتور» را نقره‌داغ کرد

روسیه: خودرو‌های ایرانی برای واردات هنوز مورد تایید نیست

عرضه «خودروهای وارداتی» خارج از «بورس کالا» آزاد شد

ویرایش جدید واردات خودرو

سخنگوی وزارت صمت: نمی‌گوییم خودرو گران نمی‌شود/ با افزایش عرضه، میزان افزایش قیمت زیر نرخ تورم خواهد بود

خودروی نوستالژیک 650 میلیونی

دولت به دنبال افزایش قیمت خودرو در اسفند؟/ هیچ وقت نمی‌گذارند واردات خودرو آزاد شود!

وزارت صمت بازار را رها کرده؛ مردم خودرو نخرند

پژو ٢٠6 نرفته، برگشت!

تا دولت نخواهد، قیمت خودرو کاهش نمی‌یابد/ چرا قیمت خودرو رقابتی نمی‌شود؟

پیش‌فروش خودروهای وارداتی؛ وزارت صمت رویا می‌فروشد

هفته 7درصدی بازار خودرو

آغاز ثبت نام خودروهای وارداتی/ 500 میلیون بلوکه کنید

100هزار خودروی وارداتی عرضه می‌شود/ تا پایان سال قرعه‌کشی خودرو نداریم

ثبت‌نام خودروهای وارداتی چطور و چگونه؟

خالی‌فروشی در واردات خودرو

سراب وعده فروش اینترنتی مدیران خودرو/ دلار بالا کشید، سایت فروش اینترنتی از کار افتاد

جزئیات طرح فروش یکپارچه بدون قرعه‌کشی خودرو/ همه متقاضیان خودرو می گیرند؟

نماینده مجلس: کسی که خودروی 100 میلیونی خریده و امروز 4 میلیارد تومان شده، چه گناهی کرده؟

مخالفت مجلس با اخذ مالیات از خودروهای با قیمت بیشتر از 3 میلیارد تومان

قالیباف: به خاطر تحریم‌ها نمی‌توان اطلاعات را شفاف اعلام کرد اما نگران نباشید/عرضه 2 مدل چانگان قطعی است

اولین فروش خودرو "بدون قرعه‌کشی" برای همه خودروها/ تحویل سه ماه تا یکسال

مدیرعامل ایران خودرو برکنار شد/ عظیمی جایگزین خطیبی شد

تله خودروهای وارداتی

روش عجیب ثبت‌نام خودروهای وارداتی/ مانور بر واردات خودروها بیشتر کار تبلیغاتی است

هفت ابهام خودروی 1402

نیسان آبی نیم میلیاردی شد

نامه صداوسیما برای دریافت ماشین رانتی!

سود چند هزار میلیارد تومانی خودروسازان ازقرعه‌کشی/ ایران خودرو 84هزارو 588میلیارد تومان به جیب زد!

رقابت جدید بانک‌ها برای مسدود کردن پول‌های مردم/ ترفندی که می‌تواند 50 هزار میلیارد تومان را بلوکه کند

هفته تغییر قیمت خودرو

مهلت ثبت‌نام خودروهای وارداتی تمدید شد

فرجام هشت فرمان خودرو

اعلام قیمت های جدید در هفته جاری | قیمت‌های کذایی از بین می‌رود؟

سواری‌های تولید 10 اسفند به بعد پلاک 1402 دریافت می‌کنند

قرعه کشی خودروهای وارداتی سه شنبه انجام می‌شود

مجوز واردات خودروهای کارکرده صادر شد

شارژ سریع قیمت خودرو

لاستیک در آستانه نوروز گران شد

فروش لاستیک با قیمت مصوب از فردا

پشت پرده «فروش آبشاری» خودرو

چرا خودروهای خارجی مبنای قیمت‌گذاری قیمت پایه خودروهای داخلی شدند؟

افزایش 30 تا 80 درصدی قیمت قطعات خودرو در سال آینده

کف و سقف قیمت‌گذاری خودرو

زمان قرعه‌کشی خودروهای وارداتی عقب افتاد/ چطور بانک‌ها 60 هزار میلیارد تومان مردم را گروگان گرفتند؟

وزارت صمت: قرعه‌کشی خودروهای وارداتی به خاطر بررسی دقیق استعلامات به تعویق افتاد/ «عرضه خودرو در بورس» از لایحه بودجه حذف شد

فروش فوق‌العاده ایران‌خودرو برای سه گروه متقاضیان

عرضه خودرو در بورس به دولت واگذار شد

قمار بازی دولت با پول مردم/ هدف از بلوکه کردن پول پیش پرداخت خودرو چیست؟

قرعه کشی خودروهای وارداتی 21 اسفندماه انجام می‌شود