پیام آذری

آخرين مطالب

گزارش مهر؛

چراغ کبریت سازی رو به خاموشی می رود/ سرنوشتی تلخ برای صنعتی قدیمی مقالات

چراغ کبریت سازی رو به خاموشی می رود/ سرنوشتی تلخ برای صنعتی قدیمی
  بزرگنمايي:

پیام آذری - تبریز- صنعت کبریت سازی یکی از صنایع قدیمی تبریز است که این روزها با روی کار آمدن ابزار جدید و به روز، خطر ‏خاموشی آن بیش از گذشته احساس می شود.‏

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها- فائزه زنجانی: همیشه یک کالای خاص بوده، چه آن زمانی که تازه از فرنگ وارد ایران شده بود و به عنوان یک سوغاتی و کالای لوکس دست به دست اشراف و اعیان می‌چرخید و راهی به سمت عموم مردم باز نکرده بود و چه حالا که تبدیل به یک کالای کلکسیونی شده است و انواع مختلفی از آن با طرح‌های متفاوت دست کلکسیون دارها می چرخد.
سال ورود «کبریت» را به ایران، 1237 عنوان می‌کنند که برای اشراف آن دوره، جای سنگ آتش زا را گرفته بود و چون تولید داخلی نداشت، سال‌های سال به عنوان کالایی لوکس و گران محسوب می‌شد تا اینکه حدود یک قرن پیش و در سال 1297 حاج تقی توکلی اولین کارگاه و کارخانه صنعتی تولید کبریت را در ایران و در خاک تبریز راه اندازی می‌کند تا پس از آن، اهالی او را حاج تقی کبریت ساز توکلی خطاب کنند و کبریت توکلی اولین کبریت ایرانی لقب بگیرد.
رقابت دو کارخانه تبریزی در صنعت کبریت کشور
سه سالی می‌گذرد و این بار باز هم تبریز پیش گام در رونق این صنعت می‌شود و برادران خویی به عنوان رقیبی جدی برای حاج تقی کبریت ساز وارد میدان می‌شوند تا با راه اندازی کارخانه ممتاز و با دارا بودن ماشین آلات به روز، موجب کسادی کسب و کار توکلی شوند هر چند طولی نمی‌کشد تا هر دو کارخانه دوشادوش یکدیگر به وزنه ای برای صنعت تبریز و کشور تبدیل می‌شوند.
توکلی و ممتاز هر دو سال‌های سال در کنار چندین کارخانه کبریت که در آن دوران به تازگی در برخی شهرها ایجاد شده بودند در این صنعت یکه تازی کرده و خط تولیدشان گسترده‌تر شده و میزان فروش و تعداد کارکنانشان سال به سال افزایش پیدا می‌کرد.

وقتی کبریت بی خطر، رسانه می‌شود
کافیست با برخی‌هایی که سنی از آنها گذشته و می‌توانند روزها و سال‌های نه چندان دور را به یاد آورند، هم صحبت شد. به خصوص آن‌هایی که علاقمند به این کالای خاص هستند، آن وقت می‌توان فهمید که در آن سال‌ها کبریت نه تنها به عنوان کالایی برای آتش زایی بلکه همچون رسانه‌ای قدرتمند بین مردم مطرح بوده است.
نامش احمد پیروزی خواه است. به خبرنگار مهر می‌گوید: «همیشه به طرح‌های مختلفی که روی کبریت‌ها حک می‌شد علاقه داشتم اما هیچ گاه به فکر جمع آوری مدل‌های مختلف نیفتادم که اگر از همان سال‌های اول این کار را می‌کردم حالا باید یک مجموعه 12 هزار تایی یا شایدم 14 هزارتایی در خانه داشتم و تبدیل به یک کلکسیون دار معروفی شده بودم.»
«از آن زمان تاکنون هر کدام از مدل‌ها را که دوست داشتم، کنار می‌گذاشتم و حالا شاید تنها یک مجموعه هزار تایی کبریت داشته باشم که در برابر مجموعه کلکسیون داران بزرگ تعداد بسیار کمی است. هر چند می‌توان از طریق برخی فروشنده‌ها، مدل‌های جدید را تهیه کرد اما راستش را که بخواهید، پول لازم برای خریدن آنها را ندارم و به همین مجموعه کوچک خود قانع هستم.»
کالایی که جای تبلیغات تلویزیونی را گرفته بود
پیروزی خواه از کاربردهای مختلف کبریت در آن زمان‌ها می‌گوید: «75 سالی از خدا عمر گرفته‌ام، آن زمان‌ها، همه به تلویزیون و رادیو دسترسی نداشتند و این وسایل ارتباطی، چندان در بین مردم عمومیت پیدا نکرده بود؛ در عوض کبریت توانسته بود به عنوان یک رسانه بین مردم مطرح شود و پیام‌ها و یا تبلیغات بسیاری بر روی جلد این کبریت‌ها نقش می‌بست.»

شاید برای کسانی که تنها کاربرد کبریت را در روشن کردن شعله‌های اجاق گاز می‌دانند، تصور اینکه زمانی کبریت نقش رسانه و کالای فرهنگی بین مردم را بازی می‌کرد، سخت باشد. اما نیم نگاهی به طرح کبریت‌های قدیمی که نسخه‌ای از آنها در مجموعه کلکسیون دارها یافت می‌شود، می‌تواند نشان دهنده این حقیقت باشد.
طبق گفته پیروزی خواه، زمانی بسیاری از صنایع و کارخانه‌های معروف هم تبلیغ خود را به کارخانه‌های کبریت فروشی می‌سپردند تا تصویر کالایشان بر روی جلد کبریت چاپ شود و به این ترتیب کبریت از کارکرد عمومی خود خارج شده و به رسانه قدرتمندی تبدیل شده بود.
«برخی کارخانه‌های کبریت سازی هم تصویر یک منطقه گردشگری یا نوع خاصی از حیوانات را بر روی جلد کبریت‌ها چاپ می‌کردند که برایمان جذابیت خاصی داشت و زمینه آشنایی ما را با مناطق مختلف و یا گونه‌های جانوری خاص کشور فراهم می‌کرد البته حالا هم این نوع طرح‌ها کم و بیش بر روی کبریت‌ها نقش می‌بندند اما آن زمان که تلویزیون و یا فضای مجازی در اختیارمان نبود، این نوع تصاویر جذابیت دیگری داشت.»
کارخانه‌هایی که به تعداد انگشتان دست هم نمی رسند
پیروزی خواه می‌گوید: «یادم می‌آید زمانی را که بیش از 10 کارخانه کبریت سازی در رقابت با یکدیگر برای تولید کبریت مورد نیاز کشور بودند اما حالا تعداد کارخانه‌های تولید کننده، به تعداد انگشتان دست هم نمی‌رسد.»

از بین آن 10 و یا شاید 20 کارخانه کبریت سازی، تنها چهار یا پنج کارخانه توانسته‌اند از بند واردات قاچاق کبریت و فندک در سال‌های گذشته و عدم مدیریت‌های صحیح بگذرند و حالا با حداقل میزان تولید، خود را سر پا نگه دارند که دو مورد از این کارخانه‌ها در شهر تبریز قرار گرفته‌اند.
اوضاع نه چندان خوب کارخانه‌های کبریت سازی
با نشستن پای سخن هر کدام از کارکنان کارخانجات کبریت استان می‌توان شاهد اوضاع نه چندان خوب کارخانه‌های باقی مانده، حقوق معوقه و کاهش خط تولید در آنها بود اما با این حال، هم اکنون چند صد نفر در این کارخانه‌ها مشغول به فعالیت بوده و به همان میزان، چند صد خانواده از محل این کارخانه‌ها ارتزاق می‌کنند.
هر چند کارخانه داران هم دل خوشی از وضعیت بازار کبریت ندارند و سر پا بودن کارخانه را تنها به دلیل اشتغال کارگران و کارکنان و جلوگیری از بیکار شدن آنها عنوان می‌کنند.
از اولین کارخانه ایرانی تا اولین موزه کبریت در تبریز
اما این روزها آنچه باز هم به نام شهر اولین‌ها رقم می‌خورد، اولینی دیگر در ارتباط با کبریت است. صدور مجوز رسمی برای موزه کبریت ممتاز خبری است که مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی آن را بیان می‌کند تا بعد از اولین کارخانه ایرانی کبریت سازی، اولین موزه کبریت نیز به نام شهر تبریز ثبت شود.

این موزه شامل کلکسیونی از کبریت‌های ساخت ایران و جهان، عکس‌های مرتبط با افتتاح و راه اندازی خط تولید کارخانه، دستگاه‌های ساخت و پرس کبریت، دستگاه سختی سنجی کبریت، اسناد و دفاتر حسابرسی صد سال گذشته، عکس و شجره نامه مؤسسان کارخانه و وراث آنها و دیگر دیدنی‌هایی است که می‌تواند هر بازدید کننده علاقمند به تاریخ را سر ذوق آورد.
حال چندین دهه از روزهای اوج کارخانه‌های کبریت سازی کشور و به دنبال آن، شهر تبریز می‌گذرد، روزهایی که کبریت به کالایی عمومی بین مردم تبدیل شده و ممکن نبود نمونه‌ای از این کالای بی خطر در هر خانه‌ای پیدا نشود، روزهایی که این کالای خاص نه تنها روشنی بخش خانه‌ها بلکه حتی روشن کننده چرخ فرهنگ و هنر در کشور بوده است.
شاید 165 سال پیش، اولین کسی که کبریت به دست وارد ایران می‌شد و آن را به عنوان سوغات به این کشور می‌آورد، هیچگاه تصور نمی‌کرد روزی این کالا از مغازه‌های لوکس فروشی به کلکسیون‌های شخصی و یا موزه‌ها برسد.
هر چند باید گفت، با فعالیت چندین کارخانه کبریت سازی و مشغول بودن صدها کارگر در آن، چراغ این صنعت هر چند کم نور شده اما روشنی بخش خانه‌های زیادی است.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/161085/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کشف بیش از 44 کیلوگرم تریاک در مراغه

گفت‌وگوی کامالا هریسر با رئیس رژیم صهیونیستی

طبخ غذا‌های دریایی در مناطق کم‌برخوردار آذربایجان‌شرقی

کشف جسد یک دانشجو در ارتفاعات سرچشمه

مرگ خاله بر اثر تیراندازی خواهرزاده پنج ساله

آغاز عملیات اجرایی پروژه هتل پنج ستاره ملل مشگین‌شهر

تلاش برای ایجاد پست برق 400 کیلو ولت در هشترود

رئیسی پاکستان را به مقصد سریلانکا ترک کرد

معاون سلامت و توانمندسازی اجتماعی  بنیاد شهید و امور ایثارگران با جمعی از جانباران قطع نخاعی دیدار کرد

تخصیص 8 میلیارد تومان به مرکز تحقیقات فسیل مراغه

نوسازی 25 هزار واحد مسکونی در بافت‌های فرسوده کشور

4 تکنیک برای اینکه دیگران را راحت‌تر ببخشید

جنایت در لواسان تهران به سبک سریال مشهور آمریکایی

ویدئوی پرویز پرستویی از کاسبی پسران خاوری در کانادا

شهریار شعر ایران را بیشتر بشناسید

همدم تازه منوچهر هادی پس از یکتا ناصر/ ویدئو

سرنوشت تراکتور سرانجام تعیین شد

آخرین تصمیم دولت درباره افزایش تعطیلی آخر هفته

پیش‌فروش محصول جدید سایپا بدون تعیین قیمت کارخانه

محرومیت 6داور کشتی جهان بخاطر رشوه آذربایجان!

میزبانی آذربایجان‌غربی از نخستین دوره المپیاد ملی آموزش هنر

افزایش 10 درصدی تردد در محور‌های مواصلاتی استان اردبیل

جابجایی حدود 1 هزار و 500 نفر مسافر از شهرستان نمین

میزبانی تالاب قره گُل بوکان از پرندگان مهاجر و بومی

مطهری سرمربی موقت تراکتور شد

مربی پیشین پرسپولیس سرمربی موقت تراکتور شد

فوری | مربی تیم ملی، سرمربی تراکتور شد | تصمیم غیرمنتظره؛ پرونده یحیی بسته نشده!

تراکتور انتخاب کرد: حمید مطهری در تبریز

آخرین خبر از توافق یحیی و تراکتور؛ دستیار سابق گل‌محمدی در راه تبریز

افتتاح مرکز تداوم عقیدتی امام خامنه قرارگاه منطقه‌ای کربلا نیروی زمینی سپاه

اشتباه زبانی عجیب مهران مدیری در برنامه اسکار/ ویدئو

کامیون‌های حامل بار اضافه در مسیر خلخال - پونل توقیف شدند

عملیات حفاری تونل گردنه الماس سرعت می‌گیرد

توقیف کامیون‌های مسیر خلخال - پونل

بهره برداری از مرحله نخست طرح آبرسانی آتیشگاه تا پایان امسال

بیش از هزار و 200 سندمالکیت‌زراعی در اشنویه صادر شد

وضعیت زیست محیطی ومحل دفن زباله گاه هشترود ذوالبین مناسب نیست

پیگیری ترک فعل دستگاه‌ها در حوزه حدنگاری کرمان

پاکو خمس: هیج وقت حس عدم امنیت در ایران نداشتم

تشکیل 982 پرونده تخلف صنفی در استان اردبیل

زمینه لازم برای حمایت از تولید در استان اردبیل فراهم شد

پرواز مشهد مقدس از فرودگاه اردبیل دایر شد

حضور کشتی‌گیران سه کشور خارجی در جام صفوی قطعی شد

کامیون های حامل بار اضافه در مسیر خلخال پونل توقیف شدند

زمین‌های واگذارشده به دستگاه‌های اجرایی تعیین تکلیف می‌شوند

فرآیند دیدنی تهیه قهوه ترک روی شن در خیابان‌های استانبول (فیلم)

کمک 2910 میلیارد تومانی دولت به شهرداری‌های استان

پرسپولیس سوگلی آقایان است؛ استقلال کمر خم نمی‌کند!

ارزش صادرات صنایع‌دستی از آذربایجان‌غربی 22 درصد افزایش یافت

پیشگامی آذربایجان شرقی برای تحقق شعار سال