پیام آذری

آخرين مطالب

در میزگرد ایرنا مطرح شد

راه نرفته آبزی پروری مقالات

راه نرفته آبزی پروری
  بزرگنمايي:

پیام آذری - تبریز- آذربایجان شرقی دارای ظرفیت های قابل توجهی در بخش کشاورزی است اما به دلایل مختلف در زیر بخش شیلات توقعات مورد انتظار برآورده نشده است.

استان آذربایجان شرقی، بر اساس آمار اعلام شده، فاصله زیادی با استان‌های شمالی و جنوبی و حتی برخی استان‌های مرکزی کشور در زمینه تولید و مصرف ماهی دارد.
مدیر شیلات آذربایجان شرقی با اشاره به جایگاه 11 استان در زمینه تولید و پرورش آبزیان در کشور، گفت: 538 مرزعه پرورش آبزیان اعم از ماهیان سردآبی، گرمابی و زینتی در این استان وجود دارد که سال گذشته 5 هزار و 800 تن تولید داشتند.
قاسم جعفروند با اشاره به تولید 850 هزار زالو در استان آذربایجان شرقی در سال گذشته، افزود: پارسال 26 تن ماهی خاویاری هم به صورت نمونه در استان تولید شد.
وی تعداد مزارع پرورش ماهی در این استان را 536 مزرعه اعلام کرد و گفت: برای امسال افزایش 6.5 درصدی تولید برنامه ریزی شده است.
جعفروند خاطرنشان کرد: سال گذشته شهرستان میانه با 39 مزرعه و تولید 1030 تن محصولات آبزی رتبه نخست تولید استان را به خود اختصاص داد و سراب با 982 تن تولید در جایگاه دوم قرار گرفت.
چالش‌های تولید شیلات در آذربایجان شرقی
مدیر شیلات و امور آبزیان استان آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه بروکراسی بانکی در زمینه پرداخت تسهیلات از دغدغه‌های فعالان آبزی پروری در استان است، گفت: وثیقه سنگین در کنار ارزیابی پایین وثیقه‌های بهره برداران توسط بانک و به موقع پرداخت نشدن تسهیلات سرمایه گذاران و فعالان این بخش را منصرف می‌کند.
جعفروند با اشاره به اینکه در زمینه زراعت پس از سپری شدن فصل مناسب امکان کشت وجود ندارد، گفت: پرورش آبزیان هم وابسته به زمان است و سرمایه در گردش باید در زمان مناسب برای خرید بچه ماهی به دست تولید کننده برسد.
وی یکی دیگر از دغدغه‌های تولیدکننده‌های آبزی را اخذ 3 درصد تولید به عنوان آب بها توسط شرکت‌های آب و فاضلاب از بهره برداران عنوان کرد و گفت: این در حالی است که آب تنها عامل تولید نیست.
جعفروند الزام بهره برداران برای عقد قرارداد با یک دامپزشک که اصلاً در طول مراحل تولید یکبار هم به مزرعه مراجعه نمی‌کند را هزینه سربار برای تولید کننده عنوان کرد و گفت: این موضوع تنها موجب افزایش قیمت تمام شده آبزیان می‌شود.
وی اظهارداشت: دولت می‌تواند هزینه عقد قرارداد با دامپزشکان را متقبل شود تا ضمن اشتغال زایی، از تولیدکننده هم حمایت کند.
رئیس اداره تکثیر و پرورش آبزیان آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه نوسان قیمت ارز گریبان تولید کننده ماهی را گرفت، خاطرنشان کرد: بخشی از تخم مصرفی مزارع پرورش ماهی از خارج کشور وراد می‌شود.
محمدرضا رزق جو با اشاره به اینکه مزرعه داران خرد و استخرهای تیپ در این شرایط دچار کمبود سرمایه می‌شوند، گفت: سال گذشته تعدادی از تولیدکننده‌ها مجبور به کاهش تولید شدند.
وی با اشاره به اینکه قیمت غذای ماهی هم افزایش یافته است، گفت: این موضوع موجب افزایش قیمت تمام شده و به دنبال آن کاهش تقاضا در بازار می‌شود.
عادل خمسه‌ای، از تولید کننده‌های ماهی در آذربایجان شرقب هم با اشاره به اینکه میزان تولید خود را از 90 تن در سال به 60 تن کاهش داده است، گفت: در شرایط حاضر باید از تولید کننده حمایت شود ولی بر هزینه‌های تولید اضافه می‌شود.
وی با اشاره به الزام سازمان نظام دامپزشکی نسبت به عقد قراداد با دامپزشکان صوری خاطرنشان کرد: در گذشته پروانه تولید هم به صورت رایگان صادر می‌شد.
این تولیدکننده آبزی اظهار داشت: حرکت به سمت خصوصی سازی و واگذاری امور به بخش غیردولتی موجب تحمیل هزینه‌های اضافه بر تولیدکننده شده است.
وی همچنین نسبت به برخی سودجویی ها در زمینه تولید ماهی سالمون تقلبی هشدار دارد و گفت: برخی تولیدکننده‌ها از رنگدانه های غیرطبیعی برای قرمز شدن گوشت ماهی قزل آلا استفاده می‌کنند که در بازار به نام ماهی سالمون عرضه می‌شود.
این تولیدکننده با بیان اینکه ماهی سالمون مخصوص آب‌های آزاد است، گفت: چنین اعمال متقلبانه موجب بدبینی در مصرف کننده و متضرر شدن سایر تولیدکننده‌ها می‌شود.
رئیس اداره تکثیر و پرورش آبزیان استان هم با اشاره به اینکه مسائل بانکی در کنار افزایش هزینه‌های تولید موجب کاهش تمایل به سرمایه گذاری در بخش شیلات می‌شود، خاطرنشان کرد: منابع و زیرساخت‌های تولید آبزی در این استان فراهم است ولی مستلزم سرمایه گذاری بخش خصوصی است.
رزق جو ظرفیت استان آذربایجان شرقی را به جهت داران بودن منابع آبی مناسب برای پرورش ماهی قابل توجه دانست و گفت: در این استان امکان تولید خاویار و تخم آرتمیا که از محصولات با ارزش آبزی محسوب می‌شوند وجود دارد.
چشم انداز تولید شیلات در آذربایجان شرقی
مدیر شیلات و امور آبزیان آذربایجان شرقی با ترسیم افق 5 سال آینده این استان در زمینه تولید شیلات، گفت: افزایش تولید به میزان 16 هزار تن هدف گذاری شده است که در صورت رفع نیازها و جذب سرمایه گذار قابل تحقق می‌باشد.
جعفروند با اشاره به اینکه در حاشیه رود ارس برای حفر 300 حلقه چاه با هدف تولید آبزی مجوز داده شده است، خاطرنشان کرد: سیاست وزارت جهاد کشاورزی، در زیر بخش شیلات افزایش کمی و کیفی تولید است و به این منظور فرصت‌های سرمایه گذاری در اختیار سرمایه گذاران قرار می‌گیرد.
وی با اشاره به اینکه هفته گذشته جشنواره ماهی گیری با قلاب در هشترود برگزار شد، یکی از اهداف برگزاری این جشنواره را معرفی ظرفیت‌های منطقه عنوان و خاطرنشان کرد: همایش فرصت‌های سرمایه گذاری در جلفا برگزار شده و در شهرستان‌های میانه، مراغه، ورزقان و خداافرین هم ظرفیت برگزاری این همایش‌ها وجود دارد.
فیروز طلوع حیات کارشناس شیلات استان هم به برگزاری جشنواره‌های پخت ماهی اشاره کرد و گفت: با کمک رسانه‌ها درصدد ترویج مصرف ماهی به عنوان یکی از سالم تریم و مفیدترین محصولات پروتئینی هستیم.
وی با تاکید بر ضرورت جایگزین کردن محصولات آبزی با دیگر پروتئین‌های حیوانی، خاطرنشان کرد: با توجه به افزایش قیمت گوشت قرمز این فرصت فراهم شده است و باید استفاده کنیم.
طلوع حیات با اشاره به اینکه محصولات آبزی علاوه بر ارزش غذایی به عنوان دارو هم قابل استفاده هستند، افزود: مصرف ماهی از بسیاری از بیماری‌های از جمله فشار خون پیشگیری می‌کند.
وی با اشاره به اینکه سرانه مصرف ماهی در کشور 11 کیلوگرم و در استان آذربایجان شرقی 7 کیلوگرم است، گفت: بر اساس جمعیت موجود برای رسیدن به سرانه مصرف کشور باید میزان تولید استان به 30 هزار تن افزایش یابد.
وی با تاکید بر تنوع بخشی در زمینه پخت و مصرف محصولات آبزی گفت: به این طریق می‌توان شاهد افزایش سهم ماهی در سبد غذایی خانوار شد.
رزق جو رئیس اداره تکثیر و پرورش آبزیان استان هم با بیان اینکه تکثیر زالوی طبی یکی از اولویت‌های استان است، بر اهتمام بیشتر در زمینه تولید آرتمیا به عنوان محصول خاص این استان تاکید کرد.
راهکارهای افزایش مصرف و تولید محصولات آبزی
مدیر شیلات و امور آبزیان آذربایجان شرقی تامین نهاده‌های تولید در داخل کشور به منظور کاهش هزینه‌ها، افزایش مراکز عرضه مستقیم ماهی، افزایش غذاخورهای با محوریت ماهی و تنوع بخشی در فراوری محصولات آبزی را از راهکارهای قابل اجرا عنوان کرد و گفت: یکی از اولویت‌های استان تنوع بخشی در تولید انواع ماهی است، البته نه هر ماهی بلکه محصولی که جواب داده باشد و ریسک پذیر نیست.
جعفروند با اشاره به اینکه محور تولید و تقاضای بازار استان آذربایجان شرقی قزل آلاست، گفت: بازار منطقه هم نسبت به واردات این محصول آماده است.
وی با اشاره به اینکه پرورش ماهی در کنار تولید محصولات گلخانه‌ای از اولویت‌های جهاد کشاورزی و جزو طرح‌های اقتصاد مقاومتی است، گفت: تسهیلات کم بهره بدون محدودیت از محل صندوق توسعه ملی برای فعالیت‌های آبزی پروری اختصاص می‌یابد.
جعفروند با اشاره به صدور مجوز تولید 125 تن ماهی خاویاری در خداآفرین، خاطرنشان کرد: با ارتقای بهره وری از آب و منابع تولید می‌توان ضریب تبدیل غذای ماهی را ارتقا داد.
وی با بیان اینکه تولید آبزی سوداورترین فعالیت کشاورزی است، گفت: ارزش افزوده محصولات آبزی بیشتر از سایر محصولات کشاورزی است و در زمان 5 سال امکان بازگشت سرمایه وجود دارد.
جعفروند با اشاره به اینکه در سدهای ملایعقوب و قیرخ آغاج سراب طرح پرورش ماهی در قفس اجرا می شود، گفت: موانع اجرای این طرح در سد خداافرین هم حل شده و سرمایه گذار با سازمان آب به توافق رسیده است.
مدیر شیلات و امور آبزیان آذربایجان شرقی نسبت به حمایت از انجام پایان نامه های دانشگاهی با محوریت تولید و مصرف آبزی اعلام آمادگی و خاطرنشان کرد: سرانه مصرف ماهی در کشورهای توسعه یافته بیش از 20 کیلوگرم است و در ژاپن به 70 کیلوگرم می رسد.
به گزارش ایرنا، آذربایجان شرقی با قرار گرفتن در سه حوزه آبریز ارس، قزل‌اوزن و دریاچه ارومیه و با 20 هزار حلقه چاه، 66 دهنه رودخانه فعال، بیش از 120 سد، 2500 رشته چشمه و قنات از ظرفیت بالایی در توسعه آبزی‌پروری برخوردار بوده و می‌تواند به عنوان یکی از قطب‌های شیلاتی کشور در بین استان‌های غیرساحلی مطرح باشد.
هماهنگی و تنظیم: پرویز انصاری
3071/518

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/149607/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تحویل یک هزار و 257 واحد مسکونی به مددجویان آذربایجان شرقی

قدردان دغدغه مندی وزیر صمت درباره شرکت مس آذربایجان هستیم

رگبار باران و رعدوبرق آذربایجان‌غربی را فرا می‌گیرد

دستبند پلیس بر دستان اختلالگر امنیت عمومی در بوکان

دعوت از ٧ والیبالیست ناشنوای آذربایجان غربی به اردوی تیم ملی

نیکان قهرمان والیبال نوجوانان دختران آذربایجان شرقی

پیشرفت90درصدی مرحله نخست جهاد آبرسانی به روستاهای آذربایجان شرقی

ساخت گلدانی خوش آب و رنگ به شکل توت فرنگی

ساخت کمپینگ گردشگری غارسهولان مهاباد

سالانه 3 هزار و 500 تن قارچ‌خوراکی در آذربایجان‌غربی تولید می‌شود

برگزاری رقابت‌های هندپلو توسط شهرداری ارومیه

افتتاح سامانه تلفنی رایگان مشاوره حقوقی در تبریز

کشف جسد مرد جوانی در محور پونل به خلخال

سی ام فروردین، روز آزمایشگاه

تحقق بودجه شهرداری ارومیه در سال 1403 منوط به مشارکت مردم است

ادامه مسابقات بسکتبال لیگ دسته دو باشگاه‌های کشور در مهاباد

اختصاص 350 میلیارد ریال اعتبار برای توسعه طرحهای آبیاری در شهرستان مهاباد

ترک‌های امیرچقماق جدی است

ترابی هم از عالیشاه عقب نیفتاد!

عملیات عمرانی سردرب بازار حرم‌خانه تبریز آغاز شد

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

3 مصدوم حاصل تصادف 2 دستگاه پژو 405 در محور ایرانخواه تکاب

علاقه مردم آذربایجان به مرحوم حسنی بی حد و اندازه است

دو برابر شدن کشت دانه روغنی کلزا در میاندوآب

روحانی جهادی خوی درگذشت

سیلاب به 5 هزار هکتار موزستان زرآباد خسارت سنگین وارد کرد +فیلم

ساخت کمپینگ گردشگری غار سهولان مهاباد

گرامیداشت یاد و خاطره سردار سرلشکر حجازی در مهاباد

3 اردوگاه اسکان اضطراری در سیستان و بلوچستان راه‌اندازی شد

زنوزی: سرمربی جدید تراکتور هم خارجی است

سرمربی جدید تراکتور خارجی و در حال مذاکره است

خانم های باردار میوه های بهاری بخورند یا نه؟

60 درصد اعتبارات ملی و استانی تخصیص یافته است

افزایش سرانه فضای ورزشی مدارس اردبیل

تاکید بر اتمام طرح عظیم راه آهن اردبیل تا پایان سال

72 میلیارد تومان کسری فوق العاده ویژه کارکنان جبران شد

ادامه مسابقات بسکتبال لیگ دسته دو باشگاههای کشور در مهاباد

سرو گیراسی بهترین بازیکن ماه مارس 2024 بوندسلیگا

معارفه اعضای نظام دامپزشکی آذربایجان غربی

میاندوآب از قطب‌های مهم دامپروری آذربایجان غربی است

توسعه همکاریهای دانشگاه فنی و حرفه‌ای آذربایجان غربی با صاحبان صنایع و خدمات

تولید سالانه سه هزار و 500 تن قارچ خوراکی در آذربایجان‌غربی

وضعیت نامطلوب محیط کسب و کار اصلاح می شود

بهره گیری از ظرفیت مغفول سازمان بورس در اردبیل

سومین یادواره شهیدِ مدافع حرم سردار حجازی در اردبیل

راهپیمایی سراسری حمایت از عملیات تنبیهی وعده صادق پس از نماز جمعه در اردبیل

حمایت مردم اردبیل از اجرای طرح «نور» فراجا

72 میلیارد تومان کسری فوق العاده ویژه کارکنان جبران شود

فعالیت 40 کانون فرهنگی و هنری مساجد در سلماس