پیام آذری

آخرين مطالب

شاعر و پژوهشگر اردبیلی:

نوروز در آذربایجان رنگ و لعاب بیشتری دارد / بهار در آذربایجان به معنای واقعی نوعی رستاخیز است فرهنگي

نوروز در آذربایجان رنگ و لعاب بیشتری دارد / بهار در آذربایجان به معنای واقعی نوعی رستاخیز است
  بزرگنمايي:

پیام آذری - شاعر و پژوهشگر اردبیلی گفت: نوروز در آذربایجان رنگ و لعاب بیشتری دارد و بهار در آذربایجان به معنای واقعی نوعی رستاخیز است.
مهدی میرزارسول‌زاده در گفت‌وگو با ایسنا، منطقه اردبیل گفت: همه اقوام ایران بزرگ، چه آنهایی که هنوز جزو کشور ایران محسوب می‌شوند و چه آنهایی که در طول قرن‌ها، از خاک ایران جدا شده‌اند، نوروز را ایامی برای جشن و سرور می‌شناسند. اما نوروز در آذربایجان رنگ و لعاب بیشتری دارد و پرشورتر از سایر نقاط ایران برگزار می‌شود. 
وی بهار را رستاخیز آذربایجان عنوان کرد و گفت: آذربایجان، به دلیل شرایط اقلیمی و جغرافیایی خاص، دارای زمستانی بسیار سرد و تابستانی معتدل است. شب‌های زمستان در آذربایجان قدیم، شب‌های سرد و تاریکی بود و به علت دشواری تأمین سوخت و مایحتاج، رهایی از آن و رسیدن به بهار، پیروزی بزرگی محسوب می‌شد. 
میرزارسول‌زاده ادامه داد: وجود زمستان‌های سخت و جانفرسا باعث شده بود که مناسبت‌هایی نظیر شب یلدا در آذربایجان، در شب‌های طولانی زمستان که تفریحی جز در کنار خانواده بودن، وجود نداشت، غنیمتی بزرگ محسوب می‌شد. حتی بازی‌های محلی آذربایجان نیز به دو نوع تقسیم می شوند. بازی‌هایی مانند اوزوک اوزوک، اوزوک گیزلتدی و ایگنه ایگنه، که در زمستان و دور کرسی گرم انجام می‌شده و بازی‌های دیگر نظیر اوستام باز، بوجاق توتدو، پیل آغاجی که به صورت میدانی و در محیط بیرون انجام می‌شده و ویژه روزهای گرم سال بوده است. 
این پژوهشگر اردبیلی با بیان اینکه بهار در آذربایجان، به معنای واقعی نوعی رستاخیز است، خاطرنشان کرد: با فرارسیدن نوروز، روح حیات در جسم بی‌جان طبیعت دمیده می‌شود. شاید در سایر مناطق جغرافیایی و اقلیم‌های گرم و خشک یا معتدل، نوروز چنین رسالتی نداشته باشد. به عنوان مثال، نوروز در شهری کویری که دارای پوشش گیاهی چندانی نیست یا در شهری که دارای آب و هوای گرم و استوایی است یا در مناطق جنگلی که دارای آب و هوای معتدل هستند، نمود و جلوه چندانی ندارد و نقطه عطف بین زمستان و بهار به حساب نمی‌آید. ولی در آذربایجان چنین نیست و نوروز، زایشی برای طبیعت است و نوید روزهای خوب را می‌دهد. روزهایی که سیاهی زمستان را پشت سر گذاشته و خود را به آغوش بهاری سرسبز می‌سپارند. 
کَل وَز
شاعر و پژوهشگر اردبیلی گفت: ساکنان اردبیل روز سیزدهم آذر ماه یعنی 17 روز مانده از فصل پاییز را کلوز (با فتحه حروف اول و سوم و سکون حروف دوم و آخر) می‌نامند و بر این باورند که اگر در چنین روزی برف ببارد در روزهای پس از آن نیز ریزش‌های پی در پی برف سبب ماندگاری برف و سرما تا پس از عید نوروز در منطقه خواهد شد. 
سولار نوروزی
وی خاطرنشان کرد: مردم در اولین چهارشنبه اسفندماه به کنار آب‌های روان رفته و جشن سولار نوروزی برگزار می‌کردند. در سولار نوروزی، زنان و دختران کوزه‌های کهنه سال قبل را می‌شکنند و در کوزه‌های تازه‌ای که خریده‌اند از آب‌های جاری پر کرده و در چهارگوشه اتاق می‌ریزند. 
میرزارسول‌زاده ادامه داد: در دومین چهارشنبه اسفندماه برخلاف رسم امروزی مردم بر روی تپه بزرگی آتش روشن می‌کردند و از روی آن می‌پریدند و چهارشنبه آتش را جشن می‌گرفتند. از گذشته آتش به دلیل تأثیری که در حیات آدمی داشته مقدس بوده و به مناطقی که آتش برپا می‌شد به اصطلاح «اوجاق» می‌گفتند. 
مدرس دانشگاه های اردبیل گفت: سومین چهار شنبه به باد اختصاص دارد. اصطلاح «وعده یلی» که در بین اردبیلی‌ها متداول است، به بادی گفته می‌شود که پیام‌رسان نوروز است بر اساس همین باور شکل گرفته است. 
وی اضافه کرد: در آخرین چهارشنبه اسفند، جشن چهارشنبه خاک برگزار می‌شود. کشاورزان روی زمین‌های زراعی خود رفته و آن را بیل می‌زنند و علف‌های هرز را پاک‌سازی می‌کنند. 
نورورز در ادبیات آذربایجان
میرزارسول‌زاده خاطرنشان کرد: برای بررسی تاریخ هر ملت و هم قومی ابتدا باید ادبیات آن قوم را مورد بررسی قرار داد؛ زیرا ادبیات، جلوه‌گاه آداب و رسوم و عقاید هر ملت است، از این روست که جلال آل احمد اعتقاد دارد: «اصیل‌ترین اسناد تاریخی هر ملتی ادبیات است. مابقی جعل است». بررسی ادبیات و شعر آذربایجان نیز بر ادعای پررنگ بودن نوروز در آذربایجان، صحه می‌گذارد. 
شاعر و پژوهشگر اردبیلی گفت: یکی از بارزترین این نمونه‌ها، حیدر بابای استاد شهریار است. به ضرس قاطع، حیدر بابا دارای محلی‌ترین نشانه‌ها و ویژگی‌های آذربایجان است و حیدر بابای شهریار، دایره‌المعارف کوچکی از آداب و رسوم رایج در آذربایجان است و دُرجی گرانقیمت است که چنین جواهرات نابی را در خویش نگاه داشته است. 
میرزارسول‌زاده تصریح کرد: «نورورز گولی» و «قار چیچه کی»، اولین گل‌های بهاری در آذربایجان هستند. در بعضی مناطق، «پیش پیشی» یا بیدمشک نیز جزو اولین رُستنی‌های بعد از زمستان است. 
این پژوهشگر اردبیلی گفت: توجه به آداب و رسوم محلی و فولکلور آذربایجان، یکی از از ویژگی‌های بارز شعر شهریار به ویژه منظومه حیدربابا به شمار می‌رود، ساختن صحنه‌هایی ماندگار از مراسم چهارشنبه سوری و آداب عید نوروز در آذربایجان، جانمایه منظومه حیدربابا را تشکیل می‌دهد و یکی از این آداب، مراسم شال ساللاماق (آویزان کردن شال) است و یادآوری این صحنه‌ها، منجر به آفرینش ابیات زیبایی است. این رسم در اصل بدان گونه است که در وسط سقف خانه‌های روستایی روزنه‌ای برای تهویه و خروج دود تنور تعبیه می‌کردند که در اعیاد، کاربرد ثانویه‌ای نیز داشت که «شال ساللاماق» یکی از آنهاست. به این ترتیب که از شب چهارشنبه سوری به بعد، اشخاص، به صورت ناشناس به پشت بام‌ها رفته و شال‌های رنگین خود را به منظور ستاندن عیدی آویزان می‌کردند. صاحبخانه معمولاً صاحب شال را از روی شالش شناسایی می‌کرد و بنا بر فراخور مالی خویش و متناسب با موقعیت صاحب شال، به رسم عیدی چیزی به سر شال او می‌بست. اغلب عیدی‌ها در آن زمان، جوراب‌های پشمی گلدار و دستمال‌های ابریشم، سازدهنی بچه‌ها، تخم‌مرغ‌های رنگی، آجیل، شیرینی و تنقلات بود و نیازی به تشریفات چندانی نداشت. شادکردن کودکان، مخصوصا آنهایی که از فقر مالی رنج می‌بردند، ماحصل این رسم بود و در عین حال یکی از مراسم باشکوه و مفرح ایام عید بود. 
وی ادامه داد: در منازلی که دارای این روزنه نبودند، مراسمی با نام «قورشاق آتماق» یا شال انداختن، اجرا می‌شد و صاحب شال یا دستمال، بدون اینکه دیده شود، دستمال خود را از درب منزل صاحبخانه به داخل می‌انداخت و بدین ترتیب، عیدی می‌گرفت.
میرزارسول‌زاده خاطرنشان کرد: در آذربایجان، هر 4 چهارشنبه آخر سال دارای ارزش و احترام است. البته در وجه تسمیه این چهارشنبه‌ها، در مناطق مختلف آذربایجان، کمی اختلاف است ولی عموما اولین چهارشنبه را «خبرچی چارشنبه»، دومی را «کول چارشنبه» یا «کوله چارشنبه»، سومی را «گول چارشنبه» و چهارشنبه پایانی را «اود چارشنبه» می‌نامند. 
وی ادامه داد: قبل از فرارسیدن نوروز، نوسازی و تزیین خانه به مناسبت رسیدن بهار، در دستور کار زنان قرار می‌گرفت. یکی از این کارها سفیدکردن دیوار اتاق‌ها و رنگ‌آمیزی آنها با گل سرخ و سفید بود. بدین ترتیب که ابتدا با استفاده از خاک سفید، گل سفیدرنگی تهیه می‌شد و همه دیوار، با استفاده از آن سفید می‌شد. بعد با گل سرخ رنگ، گلی به رنگ سرخ تهیه می‌شد و نیمه پایینی دیوار با گل سرخ اندود می‌شد. سپس روی این نیمه سرخ، نقوشی نظیر قیچی، فنجان، شتر، بز و غیره کشیده می‌شد. 
میرزارسول‌زاده گفت: «یومورتا چاققیشدیرما» هم از بازی‌های مرسوم در ایام قبل از عید به ویژه چهارشنبه سوری بود. روش این بازی چنین بود که دو پسر بچه، هر کدام تخم مرغی به دست می‌گرفتند و از نوک سفت تحم مرغ، به هم می‌کوبیدند و تخم مرغ هرکدام که می‌شکست، بازنده اعلام می‌شد و می‌بایست تخم مرغ شکسته‌اش را به حریف بدهد.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/132896/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عجیب‌ ترین قتل امسال توسط یک مادر و دختر رقم خورد!

پیروزی 15 بر صفر تیم شرکت گاز آذربایجان غربی در زنجان

تولید سالانه بیش از 100 هزار تن یونجه در شهرستان میاندوآب

14 سیلو برای خرید گندم مازاد بر نیاز زارعین در آذربایجان غربی آماده سازی شده است

پرداخت 24 میلیارد تومان تسهیلات بنیاد برکت در اشنویه

گرامیداشت سومین سالگرد شهادت سردار شهید سید محمد حجازی در خوی

آب شرب روستا‌های کیله و بالابان پیرانشهر تأمین شد

ضرورت ایجاد مدرسه فرزانگان و تیزهوشان در هشترود

دستگیری سارقان سیم و کابل‌های برق در مراغه

خبر تهاجم به کشور از مرزهای خارجی تکذیب شد

تغییر چهره «گلنار» سریال گلیدخت بعد 3 سال

اولتیماتوم یک ماهه به تکمیل تصفیه خانه پساب مشگین شهر

رفع تصرف 50 هکتار از اراضی ملی در بوکان

امسال 93 هزار تُن گندم در میاندوآب برداشت می‌شود

رفع نشتی مخزن هوائی روستای گلمرز شهرستان ارومیه

هشدار فعالیت سامانه بارشی تا دوشنبه

تصاویری از سیلاب در شهرستان زرآباد

تامین آب شرب روستا‌های کیله و بالابان شهرستان پیرانشهر

بررسی پروژه‌های اجرایی بهره برداری و توسعه آب شرب شهرستان میاندوآب

بازدید شبانه از واحد‌های شبکار نیروگاه سیکل ترکیبی ارومیه

بررسی مشکلات سرمایه‌گذاری در کمپینگ غار سهولان مهاباد

معاون استاندار آذربایجان‌شرقی: هیچ نفوذ ریزپرنده یا غیره رخ نداده

دستگیری سارقان سیم کابلهای برق در مراغه

وضعیت تاسیسات هسته‌ ای اصفهان بعد از حادثه امروز

واکنش فرمانده کل ارتش به انفجار در اصفهان

هواشناسی آذربایجان‌غربی نسبت‌به رگبار باران و رعدوبرق هشدار داد

صید ماهی در سد مهاباد متوقف شد

صیدماهی در دریاچه سد مهاباد متوقف شد

جلوه گری شکوفه‌های درختان در طبیعت شهر قطور + تصاویر

دستگیری عامل ایجاد مزاحمت در بوکان

حادثه رانندگی در محور ارومیه_سلماس

افزایش 15 درصدی صید ماهی از دریاچه سد مهاباد

حادثه رانندگی در محور مرگنلر _ چایپاره

لزوم فرهنگ سازی مناسب برای مشارکت مردم در احیای دریاچه ارومیه

وضعیت آب‌وهوا طی روزهای آینده/ بارش باران در این استان‌ها

ارتش اسرائیل مشغول به خود؛ رسانه‌های ضدایرانی مشغول حمله خیالی بزرگ به ایران!

شلیک پدافند در پی مشاهده شئ مشکوک در آسمان تبریز

ریزپرنده به آسمان تبریز نفوذ کرده است؟

لزوم ایجاد مدرسه فرزانگان و تیزهوشان در هشترود

قاب هایی جالب از تیپ و چهره «محمد» سریال ستایش در کنار همسرش

پیش بینی برداشت بیش از 90 هزار تن گندم در میاندوآب

ریزپرنده به آسمان تبریز نفوذ کرده است؟ /توضیحات معاون سیاسی استاندار درباره فعال شدن پدافند هوایی

(ویدیو) اولین تصاویر تبریز بعد از شنیده شدن صدای چند انفجار

فیلمی از وضعیت امروز شهر تبریز پس از برخی اخبار در مورد حادثه امنیتی

مخالفت آمریکا با عضویت فلسطین در سازمان ملل

مهران رجبی: اگر تودل‌برو نبودم همه جا نبودم

بارش‌های بهاری تا نیمه اردیبهشت‌ ادامه دارد؛ آیا بارندگی‌ها، کم‌بارشی زمستان را جبران می‌کند؟

امیدوارم مدیران تراکتور تصمیم عجولانه‌ای برای نیمکت تیم نگیرند

تبریز در امنیت و آرامش کامل است

شلیک پدافند هوایی در تبریز